Nyheder, Teknik, Teknik og tips

Undgå problemer med din dieselmotor

Moderne dieselmotorer indeholder dyre komponenter, der kan gå i stykker. Og selv om flere motorer har svagheder, så kan du selv hjælpe med til at undgå problemer. Det kan ikke afhjælpe alt, men forkert brug koster mange turboladere, dyser og partikelfiltre

Som minimum:

 1. Køb ikke dieselbil hvis ikke du kører mindst 30 minutter næsten hver gang du starter bilen(Opdateret råd 21.02.2013)
 2. Køb ikke brugt dieselbil uden korrekt stemplet servicebog
 3. Overhold serviceplanen minutiøst – ikke noget med at køre 1.000 km over
 4. Brug kun den rigtige olie og originale filtre
 5. Hvis lampen for partikelfilteret lyser, så kør en lang tur samme dag – kør mindst 10 km med minimum 3.000 o/min – brug evt 3. eller 4. gear.
 6. Kør mindst 10 km inden du træder speederen i bund, men træd gerne speederen i bund, når bilen er driftvarm
 7. Har du en 1,6 HDI, TDCI ell. lign, fra Ford, Citroën, Peugeot, Mazda, eller Volvo (Primært Euro 4), så få suget olieresterne op af bundkarret ved olieskift eller afmonter bundkar og rens
 8. Start ikke bilen for at køre til bageren- med mindre du bor langt fra bageren. 🙂

 

Hvis du vil gøre lidt ekstra

 1. Brug servicerens ved olieskift fx Bell-Add – vigtigt at suge resterne op, hvis du har en af de nævnte motorer (Ford, Citroën, Peugeot, Mazda og Volvo 1,6 diesel)
 2. Kør maks. 15.000 km mellem olieskift – gerne kun 10.000 km
 3. Køb en motorvarmer(eller oliefyr) og brug den
 4. Brug additiv ved tankning og tank kun ved de store selskaber*
 5. Brug kun autoriseret service**
 6. Har du en 1,6 HDI, TDCI ell. lign, fra Ford, Citroën, Peugeot, Mazda, eller Volvo (primært Euro 4), så skift bundkar til FTZ med nedsænket olieprop. Sådan et kan du se her

 

*Punkt fire er kontroversielt, da nogle bilfabrikanter fraråder brug af additiv. Jeg har talt med adskillige mekanikere, der selv bruger additiv og har talt med teknikere hos bilfabrikker, der selv ville bruge det. Hvis du bruger additiv som Bell-Add, BArdahl eller Lindemann Dieselboost, så vær omhyggelig med udmålingen af mængde medmindre der står på dunken at det ikke kan overdoseres.

** Om man skal bruge autoriseret værksted er et tilbagevendende spørgsmål. Til mange ting er de frie værksteder lige så gode og kæderne lever op til garantibestemmelserne, så du ikke mister garantien. Men når garantien udløber giver autoriserede værksteder af og til kulance – det vil sige, at de betaler helt eller delvist for en uventet reparation, hvis alle service er overholdt hos dem.

 

Opdatering:

Link til skift af banjobolt. der kan stoppe til: dr.dk

 

Læs også her: Defekt bilmotor koster dyrt

Diesel

 

577 Kommentarer

 1. Knud Ravn Nielsen siger:

  Meget interessant. Hvad med:

  a) Olieskiftinterbal; der er lidt langt mellem de 5000 km min Uno D skulle køre til de 30000+ som min Punto 1,3 mjt skal køre.

  b) Kørestil, i gamle dage skulle en turbo stoppes “langsomt”

  c) Afdækning af kølergril i frost

  • Brian siger:

   Hej har en Opel zafira årgang 2007 1,9cdti 150 hk har problemer med at starte den op i den kulde selvom den står i garage må man sætte en stykke pap ved gitter som i gl dage eller hvad kan man gøre

   • Hej Brian. Hvis du holder øje med din temperaturmåler, så sæt bare et stykke pap foran vandkøleren, det kan godt gøre bilen lidt mere økonomisk i vintersæsonen. Mht til startproblemer, så skal du nok finde fejlen et andet sted – det kan være mange ting for eksempel trætte gløderør. Det kan være at du kører så lidt, at der er sommerdiesel i tanken? Det kan være dine dyser eller dit batteri. Så jeg ville tage den til mekaniker med det problem

   • Michael RS siger:

    Køb en motor kabinevarmer med ur så er motoren varm hver gang du skal ud at køre.

  • Keni siger:

   Hej Ebbe
   Vi har en Citroën C4 grand Picasso 1.6 d fra 2007 men den driller lidt med instrument tavlet defekt auto parkering abs service osv,hvad er det galt med den?

 2. Hej Knud

  a) Jeg ville max køre 15.000 km – også på sådan en Punto

  b) Det gælder stadig – dog bliver en dieselturbo ikke nær så varm på en diesel

  c) Nogle nye biler lukker selv af, men hvis du er opmærksom på at temperaturen ikke bliver for høj, kan det have en marginal gavnlig effekt

  • Bent siger:

   Hej

   Jeg har en Renault Megan 1,9 III – jeg har afdækket køleren ca. 80% og dette har medført, at olie-mayonnaisen i oliepåfyldningsrøret er forsvundet.

   Jeg har lært, at selvrensende olie betyder, at olien kan holde det sorte i olien flydende – har de nye syntetiske gode olie tabt denne evne.

 3. Mads siger:

  Gælder de 15000 også ved brug af Longlife olie? Jeg plejer at skifte ved 20000. ( Gør det selv)

 4. Hej Mads
  20.000 km kan være okay, hvis du mest kører lange ture. Hvis du ikke kører mindst 15 km næsten hver gang den er startet, så ville jeg skære intervallet ned.

  Har du en 1,6 HDI eller TDCI?

 5. JHL siger:

  Hej Ebbe,

  Er det kun på 1,6 ltr diesel hdi eller tdci der er et problem? Hvad med
  Peugeot Partner 2,0 HDI motoren?

 6. Ole R siger:

  Nu skriver du “Kør mindst 10 km inden du træder speederen i bund”, hvilket er lidt misvisende, for det er vist de færreste, der kører med speederen i bund.
  Hvad dækker begrebet over? Hvad hvis man skal på motorvej efter 2 kilometer?

  • Med 10 km mener jeg at man ikke skal belaste motoren hårdt før olien er varm og i stand til at smøre ordentligt. Du kan sagtens køre motorvej uden at træde speederen i bund

 7. Hans siger:

  Hej

  Jeg har lige købt en Ford C max 1,6 model TCDI årgang 2011. Nu vi jeg gerne høre har denne motor de problemer som bliver omtalt. Fik at vide at af sælger at det var en ny type motor Ford var begyndt at bruge…

  • Det er rigtigt at Ford fra 2011-modellerne kører med en opdateret version, som sjovt nok har færre ventiler. Jeg har ikke hørt at bundkarret er ændret, men det vil jeg undersøge

   • kenneth siger:

    Har lige købt en ford c max 2011 1,6 diesel. Der skulle ikke være problemer med denne motor/turbo. Har oplysninger fra 2 ford afdelinger.

    • Hej Kenneth. Der er ikke ændret på bundkarret, så det er den samme motor, som i DR-indslaget. Men bliv ikke paranoid – hvis den kører fint, så vær bare ekstremt opmærksom på at bruge den rigtige olie og skift den ofte. Det er heller ikke sådan, at den motor er meget værre end andre, hvis den har et fornuftigt kørselsmønster og ellers bliver vedligeholdt efter foreskrifterne, men at sige, at der ikke er problemer med den – tjah, de skal jo sælge biler. (Ingen forhandlere fra noget mærke er jo glade for negativ omtale)

     • kenneth siger:

      Hej ebbe. Fik at vide at ford er obs på problemet og har forbedret motoren + bunkaret. Men vil prøve at forhøre mig igen med ford. Hvor har du dine info fra? Min motor er en 1,6 tdci med 115 hk og ikke 109 som er i de ældre modeller. V.h kenneth

     • Hej Kenneth. Jeg har med Ford Danmark og fået at vide, at det ikke er ændret. Hvem siger at bundkarret er ændret? Filtret i banjobolten er fx ændret og de er klar over, at der kan være problemer

     • tom jensen siger:

      Hej.. Nu stopper i med det diesel halløj. vi har i mange år kørt med diesel i vores firma biler.. vi kører mange små ture.. vi kører meget tomgang.. vi kører med klampen i bund.. vi kører til vores bager (2 km) vi har ingen problemer med diesel. så ebbe sommerlund hvis der var et problem ville der nok ikke køre millioner af diesel biler rundt i verden.

     • Hej Tom. Naturligvis får ikke alle problemer, og det er positivt at I ikke har problemer. Når du siger, at I har kørt i mange år, så er det jo nok uden partikelfilter, der er den helt store synder. De nyeste miljøkrav, har gjort at motorerne kører endnu mere recirkulation af udstødningen, hvilket også øger problemet. Jo, nyere motor, jo mere følsomme er de. Dog er fx VW begyndt at køre med vandkølet ladeluftskøler – det bør være bedre, men det kan kun tiden vise.

     • Hvilke biler har du i øvrigt erfaringer med? Har talt med en mekaniker, der servicerer taxaer, og han siger at på de 250.000 km ryger der som regel et partikelfilter og en turbolader.

 8. Jan siger:

  Har lige købt en Citroen C3 HDI 7o Er der problemer med 1.4 hdi? (det er den nye motor der køre 27,8)

 9. madsen siger:

  Hej Ebbe. Er det alle Ford Focus der har det problem med turboladeren

  • Det er 1,6 TDCI der er problemer med – men minutiøs service og lange ture hver gang man starter bilen udskyder problemerne. Det er ikke alle der får problemer i utide – jeg mener en turbolader bør holde ca. 250.000 km – alt derover er foræring.

   • Freddy Madsen siger:

    Hej Ebbe
    Vi har en Peugeot 307 HDI årg 2005, som har kørt 345000 km og
    vi har aldrig skiftet turboen. Men efter 320000 km blev kobling og svinghjul skiftet.

    Mvh
    Freddy Madsen

 10. Kasper H siger:

  sjovt topic, og meget relevant.

  jeg har en mercedes R-klasse med en 320 CDI motor, nok en af de mest gennemtestede diesel motore, da den også sad i E klassen til modelår 2011.

  en ting der også bør nævnes er brændstof økonomi, nu kan man ikke tale om god økonomi og en 2.5 tons firhjuls trækker som min r-klasse. men den giver dog ret stort udslag alt efter hvordan man kører.

  jeg kører dagligt ca. 200km, og de første 20-30 km er økonomien ca. 20% dårligere.

  Så igen hvis man ikke kører ret langt er der nok heller ikke meget at hente.
  Egentligt bare for at underbygge rådet om at ikke købe diesel hvis man kører korte ture.

 11. karl krejberg siger:

  Er der problemer med nissan note 1,5 diesel fra 2012

  • Hej

   Det er en af de mest gennemprøvede motorer, så du skal ikke være nervøs, hvis du har det rigtige kørselsmønster med gode lange ture

   • Palle Holm Pedersen siger:

    Du skylder nok lige at nævne, at det er Renaults rigtig gode 1,5 dci motor som sidder i Nissan modellerne.

    • Det er helt korrekt 🙂
     Nissan og Renault deler motorer. De kalder sig Renault-Nissan alliancen. I øvrigt er MErcedes-BEnz også begyndt at bruge Renault diesel-motorer i de små forhjulstrukne varianter

 12. Jan Birkelund siger:

  Hej Ebbe
  Ford Focus 2007 1,8 TD er den sårbar som 1,6?
  Mvh
  Jan

  • Hej Jan

   Er det en TDdi eller en TDCi? 1,8 er ikke så slem til at samle slam som 1,6, så turbolader og EGR-ventiler holder som regel længere. Dyser og brændstofpumpe kan godt blive slidt, men som regel først efter 200.000 km

 13. Allan Johansen siger:

  Hej Ebbe. Jeg har med stor interesse læst dine forslag til hvordan man undgår de dyre regninger. Men hvordan er det lige med en Peugeot 208 HDI 1.6. Har denne model de samme problemer som 207éren har?

  mvh
  Allan

 14. Bent Pedersen siger:

  Der skrives, at der skal helst køres mindst 10 km hver gang bilen startes, gælder det også når motoren er varm. Vil det sige, at når motoren er varm, bør man lade den køre i tomgang og ikke stoppe den, hvis man skal vente i kortere tid og derefter køre igen.

  Jeg har tit brug for at stoppe flere gange i 2 – 5 – eller 10 minutter efter at have kørt 45 km, og jeg stopper/starter den flere gange, for at køre mindre end 1-2 km, men stadig med varm motor. Vil det være bedre, at lade motoren køre i tomgang, som jeg har set, at lastbiler har for vane.

  Det skal lige oplyses at bilen er Mitsubishi L200, fra 2000/2001 og jeg skifter olie for hver ca 5000 km inklusive filter, jeg ville gerne kun skifte oliefilter hver anden gang, er det tilrådeligt
  Mvh
  Bent

  • Hej Bent

   Godt set – det gælder ikke, når motoren er varm. Tomgang på en moderne dieselmotor kan næsten ikke holde den varm, så sluk bare motoren.

   Med det gode kørselsmønster og korte olieskiftinterval du har kan man sikkert godt skifte filter hver 10.000 km, men jeg ville skifte hver gang. Hvad koster filtret?

   Så vidt jeg ved har din bil ikke partikelfilter, så den er i det hele taget ikke så udsat for problemer

   • Ole Bendtsen siger:

    Det slider meget mere på en dieselmotor at køre i tomgang end under belastning, da olietrykket er for lavt til at give tilstrækkelig smøring.

 15. Ole Kürstein siger:

  Er det de samme problemer med en VW Polo, 1,6 TDI fra 2010 105 hk (ny model)?

  • Du får sandsynligvis kun problemer, hvis du kun kører kortere ture eller mest bykørsel. Hvis du kører landevej og motorvej, får du formentlig nogle problemfri år. Da bilen har partikelfilter er det vigtigt at den ikke kun kører småture

 16. Gunnar Lykke-Madsen siger:

  hej….
  Jeg kører selv en Fiat Punto 2 1,9 JTD med 80 hk . Den har lige rundet 432000 km uden en mislyd . kører ofte lange, (700 km) , ture og skifter olie og filtre hver 20000 km . Motoren har en indbygget begrænser der gør at så længe motoren ikke er driftvarm er den meget sløv, men når den er varm mærkes tydelig at turboen arbejder , man får et spark bagi . Den kører virkelig godt på de tyske motorveje, hvor farten ofte er høj. Ved sidste syn bemærkede synsmanden : “Den ryger jo ikke ….” Det er min første diesel men ikke den sidste.
  Bare min erfaring med diesel …………..

  • Hej Gunnar

   Tak for din historie – der er heldigvis mange, der kører mange problemfri kilometer med dieselmotorer. Du er så heller ikke forbandet med et partikelfilter. Hvis man servicerer ordentligt og kører lange ture, så er diesel et udmærket valg. Og med 432000 km, så må du gøre det rigtige, Det skal ikke være negativt det hele – hvis man pendler og kører lange ture, så kan benzin ikke hamle op med totaløkonomien i en dieselbil

 17. Preben Nielsen siger:

  Hej. Vi har netop købt en Citroën C4 1,6 e-hdi 112 hk fra feb. 2012, der har kørt 39.000, den har kun kørt mellem Brønderslev og Horsens hver dag – lange ture. Vi har fået at vide af Citroën, at vi kan tage det roligt, idet de altid renser/suger op fra bundkarret. Kan vi være rlige ? Vi kører 30 km på arbejde. Skal vi bruge additiv ? I bekræftende fald, hvilken ? Den står til service for hver 20.000 km, hvad vil I anbefale ? Vi er blevet tilbudt en forlængelse af garantien på 2 år, er det en god ide ? På forhånd mange tak.

 18. jens siger:

  min bil er en Peugeot 308 1,6 HDI motor og er fra 2008

  har min bil også den turbo problem

 19. Preben Nielsen siger:

  Hej igen. Jeg glemte at spørge, om Citroën C4 1,6 e-hdi 112 hk fra feb. 2012 har det problem ? Hvad betyder e-hdi ?

  • Hej Preben. Ja, den motor er også meget følsom overfor oliekvalitet, korrekt service og dårligt kørselsmønster. e-hdi dækker over start/stop-automatik og intelligent ladestyring(generatoren belastes hårdere under nedbremsninger og belastes mindre under acceleration og jævn kørsel)

   • Preben Nielsen siger:

    Hej Ebbe. Mange tak. Vi vil have den serviceret hos Citroën, så olien m.m. kan blive den korrekte: Skal vi bruge additiv ? I bekræftende fald, hvilken ? Den står til service for hver 20.000 km, hvad vil du anbefale ? Vi er blevet tilbudt en forlængelse af garantien på 2 år, er det en god ide ?

    • Hej. Jeg ville bruge et additiv som fx Lindemann Diesel Boost eller Bell Add Diesel additiv. Hvis jeg kørte over 30 km per tur ville jeg ikke nødvendigvis bruge additiv. Om udvidet garanti er en god løsning afhænger af prisen, men sikkerheden er rar at have, når en turboudskiftning koster omkring 20.000 kr. 20.000 km mellem service er okay, hvis kørselsmønstret primært indeholder lange ture – ellers ville jeg skifte for hver 15.000 km.

 20. Allan siger:

  Hej Ebbe. Kan du fortælle mig om den diesel motor 1,6 HDI er sidder i en Peugeot 208 er den samme motor som du har nævn i din artikel?

 21. Carsten siger:

  Hej

  Jeg har en Peugeot 308 Sportium SW 1.6 hdi årgang 2011. Som jeg har fået oplyst har min bil den omtalte motor hvor turboladeren kan gå i stykker. Er det ikke korrekt?

  Mit kørselsmønster er at den stort set hver gang køre 17 km. Nogle gange kan der være en kort tur på omkring 5 km, som det er beskrevet ovenfor skal man så lade være med det?

  Jeg har og vil fortsat foretage de eftersyn med de intervaller som Peugeot foreskriver. Eftersynene bliver foretaget ved Peugeot.

  Med ovenstående kørselsmønster og de eftersyn som Peugeot foreskriver, er der så ikke lang levetid i motoren, eller er der noget jeg skal gøre anderledes?

  • Jo, det er den motor. 17 km er lige præcis nok, men du vil kunne opleve at den beder om regenerering af partikelfiltret – dette skal gøres med det samme ( Fx 15 km med varm motor og 3.000 o/min evt i lavere gear end normalt)

   Personligt ville jeg høre om ikke værkstedet kan suge olieresterne op af bundkarret ved olieskift. Hvis du kører 17 km næsten hver gang er det okay med kortere ture, hvis du reagerer prompte på advarselslampen for regenerering. Det skal siges at mange har kørt langt over 200.000 km på den første turbolader, så problemet er ikke helt så slemt, som det så ud til i Kontant – jeg mener dog stadig at den motor er overrepresenteret på reparationer.

   • Carsten siger:

    Mange tak for svaret!

   • Glenn siger:

    Hej på vores peugoet 308 1,6 109 HK diesel 2010 er der ikke en lampe der lyser ved behov for regenerering af partikelfilter, man kan blot se at forbrug pr km daler og deraf bør bilen kører en længere tur, bør min poppi have en sådan lampe ? Mv glenn

    • Hej Glenn . Så godt kender jeg ikke den model. Men du kan være helt sikker på at den beder om at komme på værksted, hvis der sker fejl på partikelfiltret eller hvis det stopper til, så får du en fejlmelding i displayet.

 22. Ole R siger:

  Jeg har en Ford Focus 1,6 tdci 109 hk, og jeg har haft turbohavari – dog ikke på grund af manglende smøring af turboen. Vi gjorde den fejl, at fruen kørte i den til arbejde, 30 km hver vej i by og på landevej, men der når man jo aldrig op på hastigheder omkring 100 km/t, og bilen bliver aldrig så varm, at partikelfilteret kan regenerere.

  Bilen havde kørt 100.000 km da vi købte den, og ved 120.000 km startede problemerne. Den gik ikke optimalt, og den hvde jævnligt mange “udsættere” på EGR-ventilen. Til sidst stod EGR af, og det medførte et tilstoppet partikelfilter.
  Ved 122.000 stod turboen af, men møllen knækkede på udstødningssiden, så der blev blæst 3 liter motorolie ned i partikelfilter og katalysator. Efter en værkstedsregning på 13.000 kr. var vi kørende igen, og da der ingen tvivl var om, at årsagen til problermene lå i kørselsmønsteret, så købte vi en benzinbil til fruen, og jeg overtog Ford´en.
  Nu kører den 55 km hver vej, hver dag, hovedsagelig på motorvej, og der ikke været nogle problemer siden = 40.000 km
  Den får skiftet olie og filter for hver 15.000 km, og olien suges op via hullet til oliepinden. Ved skift af turboen blev filteret i banjobolten fjernet, så det kan heller ikke stoppe til mere.
  Sidst, men ikke mindst, så bruger jeg additivet Liqui Moly Diesel Injection Cleaner, og det kan jeg varmt anbefale, uden at jeg dog kan sige om det er nødvendigt.

  Vi har i hvert fald lært “the hard way”, at kørselsmønsteret betyder alt når man har en dieselbil.

  • Claus siger:

   Hej,
   Jeg har den omtalte problem motor i min 207 1,6 HDi fra 2009, og har netop rundet 100.000 km. Mit kørselsmønster er ca. 2×75 km til Kbh. hver dag, de 65 på motorvej. Har enkelte kortere ture også, det kan nok næppe undgåes.

   Ved ca. 95.000 km siden begyndte den på at den kun trak en gang imellem, uanset om den var varm eller kold, og det blev grtadvis værre.

   Mit problem opstod straks efter jeg havde brugt additiv (anbefalet fra værksted), som åbenbart udløste denne “slam”, og til sidst måtte den på værksted, og flere fejl pegede på braændstoffilter som blev skiftet, men det var ikke løsningen, indtil at EGR ventil og en rensning af systemet var lavet.

   Mit spøgsmål er så om det er farligere at bruge additiv, end at lade være, for mit problem kom som jeg benyttede det.

   Vi havde et lignende problem på vores 406 2.0 Hdi fra 2004, og her har det indtil videre hjulpet at bruge additiv, og den kører næsten kun korte ture hver dag, som ikke er ideelt, er vi godt klar over.
   Jeg tager den til arbejde et par gange om måneden, og håber det er nok til at få “brændt den af” ?

   • Hej Claus

    God pointe med filtret – man skal være opmærksom på det især i starten, hvor man kører med additiv. Det stoppede filter viser netop at der dannes slam og at at additivet løsner det.

    Jeg kørte med Lindemanns Diesel Boost da jeg havde dieselbil, og synes det gav en blødere motorgang

 23. Hans-Henrik Jensen siger:

  Hej.

  Jeg har en Citroen C3 Picasso 90 hk. diesel fra 2011. Har “fornuftigt” kørselsmønster. Hvad siger du til sådan en – er den i farezonen?

  • Det er en af de omtalte motorer, men hvis dit kørselsmønster er i orden, så kan du sagtens slippe for problemer. Hvis du følger nogle af rådene ovenfor, så gør du i hvert fald dit til at undgå problemer

 24. Freddi P. siger:

  Har en volvo v50 1,6 D fra januar 2007 med et kørselsbehov på ca. 10000 km pr. år, oliefyr startes ca. 30 min. før kørsel og småture bliver undgået.

  Er det nødvendigt at få skiftet bundkaret ud?

  • Det er svært at svare på om det er nødvendigt – jeg ville gøre det, da oliefyret kun varmer vandet op og ikke olien. Den bliver naturligvis hurtigere varm, når vandet er varmt

 25. Jimmi siger:

  Hej Ebbe,
  Er ved at anskaffe mig en nybrugt bil diesel eller benzin (seat ibiza st. 1.2 TDI ecomotive, 1,4 benzin, eller 1,6 TDI), men for blandet Info fra bilforhandlerne. Jeg har ca. 22 km til arbejde hovedsagelig motorvej uden kø 🙂 og kører ialt ca. 16-18000 km om året.
  Jeg går efter driftomkostninger hvor disel kører 29,8 og benzin 16,9. Jeg bliver frarådet af nogle forhandlere at købe diesel hvor andre siger at de nye små diesel motore bedre kan klare småture jeg har nogle dage(aflevere bl.a. mine 2 børn)
  Er meget i tvivl om hvilken motor type jeg skal vælge..håber du kan hjælpe..

  • Med det kørselsmønster, du beskriver ville jeg tage en diesel. Du når formentlig ikke de opgivne tal – 23-25 km/l for diesel og 14-15 for benzin er mere realistisk.

   1,6 TDI har noget mere overskud end 1,2 TDI, så den ville jeg foretrække.

 26. Thomas siger:

  Hej sikken en masse om de 1,6 hdi godt man har en 2,0 i forden . den har kørt 330.000 uden noget andet end jeg selv laver.alt på den fra har jeg lavet siden 80.000 den får olie skift hver 20.000 og bellad service 1d+ hved hvert service . Har dog sat en Blæd plade med et 6,5 mm hul i ved egr ventilen det spiller

 27. Nils Rosted siger:

  Tak for den gode artikel og de mange fine kommentarer.
  Jeg har selv en Peugeot 207 1,6 HDI fra 2009. Bliver kun brugt til lange ture. Jeg vil dog gerne skifte bundkarret, så jeg er sikker på, at alt skidtet kommer ud, når der skiftes olie.
  Har du eller andre bud på, hvad sådan en udskiftning koster inkl. arbejdsløn i hovedstadsområdet?
  OG er det stadig relevant at rense banjo-delen, hvis der skiftes til et bundkar, som kan tømmes ordentligt?
  På forhånd tak!
  Mvh. Nils Rosted

  • Ja, til det med banjobolten. Hvis ikke tingene er rustet sammen koster en udskiftning cirka et par tusinde, hvis du holder du til et billigt værksted

   Bundkarret er muligvis stadig i restordre – Kontant var glimrende markedsføring 🙂

   • Nils Rosted siger:

    Tak for dit hurtige svar:-)
    Kan du eller andre på siden anbefale et godt og billigt værksted i hovedstadsområdet?
    På forhånd tak!
    Mvh. Nils

 28. Leif Møller siger:

  Hej Ebbe.
  Har læst med interesse alle dine gode svar.
  Gælder de problemer der bliver skrevet om også f.eks. Peugeot 206 1,4 hdi
  venligst Leif

 29. Kim siger:

  Hej, tak for god info. Men jeg er blevet rigtig nervøs. Jeg har en peugeot partner tepee 1.6 fra 2011. Jeg kører 8 km hver vej på arbejde hver dag så 16 km i alt. Hver anden weekend kører vi ca. 80 km.
  Da vi købte bilen snakkede jeg med sælgeren om vores kørselsmønster og han fortalte at det ikke burde gøre noget hvis bare bilen blev varm ca. hver 2. uge.
  Vi har service kontrakt på bilen, men vil da gerne høre om jeg bør sælge bilen og købe en benzin i stedet. Da vi købte havde de kun diesel.
  vh
  Kim

  • Hej Kim

   Jeg synes I har fået dårlig vejledning – at den bliver varm hver anden uge er i min optik ikke nok. Hvis de 8 km er uden megen start og stop og foregår med jævn hastighed, så hjælper det. Men problemerne vil opstå før eller siden.

   Enten skal I sætte ekstra penge af til evt reparationer eller skifte til benzin – desværre kommer I til at føle at I mangler noget power. Hvis værditabet er for stort kan det måske alligevel betale sig at beholde den, og så være god ved den med additiv (husk at få renset eller skiftet filtre efter nogle tanke) og så skifte olie noget oftere og skifte til Klokkerholm bundkar eller få afmonteret og renset bundkar og efterset oliesi ved service.

   Vh Ebbe

   • Kim siger:

    Hej Ebbe,
    Tak for hurtigt svar. Jeg vil snakke med forhandleren om denne problematik er dækket af vores service aftale. Der står nemlig i den ‘Nødvendige reparationer til opfyldelse af vognens primære drift og trafiksikkerhed, herunder udgifter til arbejdsløn og reservedele”.

    Det antager jeg også må gælde dette problem hvis det opstår.
    vh
    Kim

 30. Per Rasmussen siger:

  Hej Ebbe.

  Kører en C4 1,6hdi fra 2006 (u/partikelfilter)
  Der snakkes meget om kørselsmønster. Hvad er det præcist ved forbrændingsprocessen som danner koks og slam i motoren ?
  Jeg kører selv 30-40000 km om året og dagligt 120 km i forbindelse med arbejde, så jeg er ikke nervøs på den kant..

  Men jeg kører da også i weekend/ seneftermiddag mange småture til byen og tilbage hvor jeg ikke rammer de 15 km.
  Jeg prøver selv at ramme “en glidende kørsel” alstå så jævnt omdrejningstal som muligt – helst omkring 2000-2200 omdrejninger. Hellere 3.gear end 4.gear til de ca. 50km/t.
  Jeg forestiller mig ( uden at vide det ) at det er de mange små-accelerationer ved start-stop ved kold motor der danner koks/slam ?

  Hvad siger ekspertisen ?

  • Hej Per
   Dit kørselsmønster er tæt på perfekt.
   For motorens skyld er det bedst at undvære partikelfilter – det kan skabe en række problemer i sig selv. For os mennesker er sagen omvendt 🙂

   Soden kommer især ned i olien, når det trænger forbi stempelringene. Ved kold motor er forbrændingen ikke helt optimal og halvforbrændt diesel sætter sig på cylindervæggene og trænger ned i krumtapshuset til bundkarret. Når motoren er kold er der mere blow-by, altså luft/gas og hvad der er i det, der ryger forbi stemplerne – det er der i alle motorer. Dette suges gennem krumtapudluftningen ind i indsugningen, men en del af sodpartiklerne bliver i krumtaphuset.

   På grund af EGR (Exhaust Gas Recirculation) sendes en del af udstødningen gennem indsugningssystemet og gennem cylindrene igen. Jo dårligere forbrænding, især med kold motor, jo mere slammer indsugning og EGR-ventil til. Et dårligt kørselsmønster forværre dette. Ved kold motor og med meget recirculation af gasser soder dyserne også lettere til – og stoppes de fine huller en anelse er forstøvningen af diesel dårlig, og problemet forværres yderligere. Bliver motoren aldrig varm bygges der bare mere og mere sod på dyser og ventiler.

   Forbrændingen af diesel danner mest sod, når motoren er kold, men også under acceleration kan motoren ikke forbrænde perfekt – acceleration i en dieselbil gør altid blandingen mere fed og sodende.Tomgangskørsel fx i kø kan ofte ikke holde en moderne diesel på korrekt arbejdstemperatur, så køkørsel er heller ikke godt.

   En diesel har det bedst ved helt neutral gas og ca. 2.500 o/min – så kører den bare derudaf. Og helt rigtigt over 2.000 o/min er i mange tilfælde bedst fordi turboen hjælper til en perfekt fyldning af cylinderen, når den roterer – her er 1.500 o/min ikke altid nok.

   Koksen er skidt og olie der bliver så varm at det bliver hårdt – i 1,6 HDI sidder et olierør tæt på katalysatoren og her kan der dannes koks.

   Det blev lidt langt, håber det giver mening.

   Problemerne med partikelfilter får vist sin egen artikel 🙂

   • Per Rasmussen siger:

    Hej Ebbe
    Tak for en meget uddybende forklaring.
    Det var meget lærerigt 🙂

    Jeg vil håbe at et fornuftigt kørselsmønster sammen med banjofilter-skifte og olie/filterskifter/service ved hver 15000 km kan holde de værste sod og koks-rædsler fra min motor.

   • Thomas Jepsen siger:

    Vil det så sige at hvis jeg kører motorvej. 6 gear lige under 2000 omdr.
    I realiteten er lige så skidt da den så ikke forbrænder ordentligt

    Hilsen
    Thomas

    Avensis 2,2 D4D 2008

    • Hvis du kører med let fod, så bør det ikke være noget problem, at ligge under 2.000 o/min. På en 2,2 ligger det maksimale moment ved 2.000 o/min, så det kan være bedre med femte. Hvis du har forbrugsmåler, så prøv lige at skifte til femte og se om forbruget er det samme eller højere. Hvis det er det samme, så kør i femte. Er det væsentligt højere, så bliv i sjette.

   • Thomas Jepsen siger:

    Ps Kører 2X 85 km til fra job hver dag. Mest motorvej.

    • Hej Thomas . 2 gange 85 km på motorvej er godt til en dieselmotor, så det ville jeg ikke være nervøs for, hvis ellers du finder en bil, der ikke er sodet til. Naturligvis kan ting gå i stykker, men du vil formentlig spare så meget kontra benzin, at det stadig kan svare sig.

 31. Jarl Paulsen siger:

  Hej
  Jeg er den lykkelige ejer af en Fiesta 1,4 TDCI fra 2003 (det er jo de facto en 1,4 HDI-motor). Jeg har i dag konstateret, at den ligesom 1,6 HDI har det ulyksalige bundkar. Jeg vil senere i dag tage det af og varme området omkring bundproppen op og så ved hjælp af en presse få trykket forhøjningen den anden vej.Men det giver anledning til at jeg tænker, om der en erfaringer for at 1,4’eren kan have lignende problemer?

  • Det er i hvert fald ikke en fremgangsmåde jeg vil anbefale. En ting er at du stresser bundkarret og øger muligheden for utætheder. Men du mindsker også oliemængden i motoren (måske marginalt) og der er ikke ret meget olie i de motorer – hvilket er et af problemerne. Hvis du har evnerne ville jeg hellere flytte proppen, så kan du samtidig udskifte oliesien, når du har bundkarret afmonteret

   • Jarl Paulsen siger:

    Nå, men lige en update: Nu har jeg kørt 1½ år med det bundkar, hvor jeg pressede fordybningen til bundskruen den anden vej. Alt er tæt og godt. I øvrigt ser jeg nu, at det er en gængs fremgangsmåde på værksteder, at man skruer en tap op i gevindet, og så trækker fordybningen ned hydraulisk. Oliemængden bliver marginalt større, når det, der før var en lille fordybning op bliver en lille fordybning ned.

 32. Peter Worm siger:

  Hej Ebbe!
  Super god tråd du har startet her.Kører selv avensis 2,2 150 D-4D uden partikkelfilter fra 2007.Jeg købte bilen da den var 2 år gammel med kun 12500 km på bagen.Ved 53000 km fik jeg skiftet alle 4 dysser på toyotas regning 23000 kr
  fordi jeg klagede over “hård” motorgang.Det hjalp ikke en pind,men fik en ny type dysser i,som bedre kan modstå sod på dyssespidsserne.
  Bilen kører 2×40 hver dag vi kører over 30000 km årligt.Bilen har fabriksmonteret dieselfyr,det kører altid(dejligt).Jeg skifter olie mellem 10-15000 km.Trækker med campingvogn det kan motoren godt lide.Spinder som en mis,når den har været ude og slæbe.Har nu kørt 126000 uden de mindste problemer.Held og lykke til alle diesel ejer.

 33. Hasse Ruby siger:

  Heyy Ebbe. Jeg er ny billist. Jeg købte en peugeot 206 1.4 hdi fra 2002. Jeg kan se ud af dine tips at jeg har været lidt ond imod min motor. Jeg har været skidt de sidste 1-2 måneder at køre med speeder i bund nogle gange inden motoren er blevet helt varm. Føler at den køre kortere på litteren nu, men har hørt det kan også have noget at gøre med at det er koldt og små diesel motore, har problemer med at holde varmen, så derfor køre de ikke helt så langt på litteren. Men spørgsmålet er så nu. Det er 4 måneder siden jeg fik lavet stort service. Hvad kan jeg gøre? Ændre også min kørsel stil nu, fordi jeg vil ikke ødelægge min bil, håber bare ikke det er forsent!
  Mvh Hasse

 34. Biler kører altid kortere på literen, når det er koldt. Du kan jo ikke gøre så meget andet end at være god ved motoren og overholde dine service med den rigtige (dyre) olie. Held og lykke med den og spar på gassen, når bilen er kold 🙂

 35. nick siger:

  goddag,

  jeg er en glad ejer af en bmw 320D fra 2004.

  ville høre om der er noget man skal værre opmærksom på med denne motor?

  syntes fx service er der langt imellem 30000km af hensyn til oile osv.?

  • Hej Nick

   Turboladeren kan godt blive træt før 200.000 km på den motor. Dyserne kan også stå af.

   Jeg ville skifte olie for hver 15.000 km for at være god ved turboen. Jeg ville ikke bekymre mig for meget over det – hvis du altså har det rette kørselsmønster

   Der er dog et specifikt problem med den motor – men det gælder muligvis kun biler med automatgear – jeg skal nok forhøre mig hos BMW, men du kan læse om det her:

   http://www.bmwswirlflaps.co.uk/swirl_flaps.html

   Vh Ebbe

   • nick siger:

    mange tak for svaret 😀

    min er (heldigvis) med manuel gear

    mit kørelsmønster er nok ikke det rigtige til diesel.

    er også på udgik efter en benziner.

    da jeg ved det kan blive en dyr affære bmw’en

    igen mange tak for det hurtige svar 😀

 36. jakob siger:

  Hej Ebbe

  Jeg har en Peugeot 207 1,6 HDI 109 hk fra 2007 og har efterhånden kørt 130.000km gode kilometer.
  Det sidste halve års tid er den dog begyndt at miste lidt effekt ved 1800 omdr/min (kun engang imellem) og jeg spekulere på at der er en sammenhæng med de problemer der nævnes?
  (Den har altid kørt mellem 20-40km 2 gange om dagen til arbejde og fået alle service planmæssigt hos Peugoet).

  Nu har jeg talt med Peugeot (som altid har givet mig en god service) og de vil tilbyde at skifte banjo, filter, rør for 1200kr det lyder som en rimelig aftale, da de skal bruge 2 timer.
  Mht. bundkar siger de at de suger det sidste olie op ved olieskift. De vil godt skifte til en “FTZ” model men så ændrer jeg konstruktionen og kan ikke længere reklamere over motoren (har garanti indtil 200.000km). Det synes jeg faktisk er rimeligt, da det er på egen opfordring.

  Mit spørgsmål er derfor om det vil være en god ide alligevel og få bundkaret skiftet, det lægger du jo op til i din artikel?
  Hvad med oliemængden?
  Nogen taler om en bund-si, hvor sidder den og bør den også skiftes?

  Hvad med sod andre steder i motoren, skal det bare med ud når olien skiftes eller skal man gå mere drastisk til værks med rensning eller “bell-add” produkter?
  Det sidste nævner jeg da en kammerat ofte brugte den slags produkter lige inden service med god erfaring.

  Mvh Jakob

  • Hej Jakob

   Jeg tror ikke det er det, men jeg ville helt sikkert få skiftet banjobolten og også gerne skifte oliesien – den sidder i bundkarret – det er derfra olien suges op.

   Hvis dit værksted allerede suger ud ville jeg bare beholde det originale bundkar, men det ville ikke være dumt at få skiftet den oliesi.

   Oliemængden forøges, hvis du bruger det andet bundkar, men det er kun en fordel for smøresystemet, der er lidt underdimensioneret.

   Jeg ville bruge Bell Add eller lignende – det bruges lige inden olieskift på værkstedet – det har det sikkert allerede i sortiment.

   Vh Ebbe

 37. jakob siger:

  Hej igen

  Som om mit indlæg ikke var langt nok kom jeg lige i tanke om et par ting 🙂

  Du skrev i artiklen “få suget olieresterne op af bundkarret ved olieskift”. Hvor suger man henne for jeg kan ikke se hvordan man kan få adgang til bundkaret uden at tage det af?

  Hvornår skal man tilføre servicerens i forhold til olieskiftet?
  Jeg kunne være nervøs for oliens bæreevne når det har en opløsende effekt.

  Tillægs spørgsmål:
  Jeg har talt med en mekanikere som fortalte at der var forskel på om man købte diesel ved f.eks. Shell istedet for OK eller et andet lavprisselskab. Er det noget du har hørt om for han påstod hårdnakket han flere gange havde løst driftproblemer på den måde.

  • Hej igen 🙂

   Man suger gennem hullet til bundproppen – nogle piller bundkarret af og renser det – så kan man også inspicere oliesien.

   Du har helt ret mht til servicerens – det fyldes på lige inden og motoren går i tomgang i et kort stykke tid. De additiver du påfylder ved tankning har også en rensende effekt på hele systemet, men som en skriver så du tjekke brændstoffiltret efter et stykke tid

   Jeg har ikke beviser, men jeg kender en mekaniker, der siger det samme. Jeg bliver nødt til at undersøge det nærmere, men jeg tænker, at jeg helst vil køre på Shell eller Statoil, da de har danske raffinaderier – det burde give færre muligheder for forurening af olien. Men som sagt har jeg ikke håndgribelige beviser.

   Kom til at tænke på at jeg har hørt om nogle Peugeot, hvor trækkraften forsvandt. Nogle fik skiftet turbolader, men i virkeligheden er det bare et potentiometer, der skal skiftes på turboladeren = meget billigere rep

   Vh Ebbe

   • jakob siger:

    Hej Ebbe og tak for svarene.

    Jeg vil gå efter si i bundkar og banjo/si/rør. Førstenævnte vil også gøre at man får syn for sagen.
    Desuden vil jeg prioritere at købe hos de store selskaber og fortsætte brugen af bell-add aditiver. (En Peugeot mekaniker sagde ved et service det var godt jeg anvendte bell-add).

    Det med potentiometeret lyder interessant og nyt for mig. Jeg tror heller ikke på det er turboen som driller men f.eks noget elektrisk i forbindelse dermed. Det er nok også derfor det er så svært at lokalisere for dem. Trods mange skræmmehistorier om dårlig service kørte de den et døgn med computer og lånebil uden beregning og selvom det kunne være EGR og andet ville de ikke skifte det og bare forsøge i blinde, det er da at tage kunden seriøst.

    Resultatet blev at jeg skulle kører videre og kommer ind hvis problemet tog til, så de var i stand til at lokalisere det. “Desværre” er det hverken blevet værre eller bedre men har aftalt vi kigger på det igen næste gang den er inde til service.

    Hører gerne mere om mulige årsager i forbindelse hermed.

    Mvh Jakob

 38. Jeg har lige talt med FDMs tekniske afdeling og de anbefaler nu at man kører mindst en halv time næsten hver gang man starter motoren – så jeg har opdateret mit råd til en halv time

 39. Søren siger:

  Hej Ebbe..
  Ang. Oliefyr.
  Har læst ovenstående med stor interesse. Jeg påtænker at købe en fiesta 1,4 tdi fra 2008. Synes at læse at den motortype ikke lider af 1,6hdi problemerne.

  Mit spørgsmål er – er det en god idé at eftermontere et oliefyr til at forvarme motoren, så man undgår koldstart. Kan det svare sig? – ved man noget om det?
  Jeg skal køre 27 km hver vej – ingen motorvej.

  VH Søren

  • Hej Søren
   Der er ikke rapporteret nær så mange nedbrud på 1,4, men du skal naturligvis have et fornuftigt kørselsmønster, hvilket det ser ud til at du har. Når du køber brugt skal den forrige ejer også have haft det, så du ikke køber katten i sækken. Sørg for at købe med garanti og gerne en udvidet garanti på et år – det er der en del forhandlere der køber fx gennem Auto Mester. Som minimum bør du få en brugtattest fra Applus eller FDM

   Jeg kender ikke til undersøgelser om oliefyrs betydning, men de har naturligvis en gavnlig effekt – dog opvarmer de kun vandet og ikke olien, så motoren er ikke driftvarm med det samme selvom kølevandstemperaturen kan indikere dette. Tror ikke det kan svare sig at købe et oliefyr for motorens skyld – det skal være for komforten. Læg dertil at oliefyr også kan fejle.

   Det giver mere mening at skifte olie for hver 10.000 km, og holde sig til den olie bilen kræver.

   Vh Ebbe

 40. Camilla siger:

  Hejsa

  En toyota avensis diesel fra 2007, har den et partikelfilter?

 41. runa kaxe siger:

  Peugeot 207 1,6 diesel. Har en som jeg købte da den var 3 mdr. Inden 2 år skiftede de turbo følerfejl sagde peugeot men turbo skal ikke stå af ved 30.000 km. Er ærgerlig over man fortsat sælger denne model hvis der er som i skriver så mange fejl på den.fik dog ny turbo ub .men alle de påkrævede service eftersyn pga manglende kvalitet kan fungere mange som tror de med ny bil slipper for værksted regninger.har aldrig før købt ny bil og gør det heller ikke igen det koster mindre at vedligeholde god brugt bil.

 42. Andreas siger:

  Hej
  Emil mazda 3 fra 2010
  1.6 de med partikelfilter . Hvad siger din erfaring om lige den motor ?
  Hver dag skal den bruges 25km til landevej for at komme på arbejde og hver lørdag til vejle på motorvejen og tilbage til Esbjerg. . Hvad skal jeg være obs….

  • Hej Andreas. Den motor er den nævnte med problemerne. Dit kørselsmønster lyder fint. Overhold service minutiøst og få værkstedet til at suge resterne op af bundkarret ved olieskift,så ndgår du formentlig problemer.

 43. Gitte siger:

  Nu har jeg købt en helt ny clio 4 dci 1,5 75hk. Der skal først skiftes olie ved 30.000 km. Kan man regne med at den kan køre så langt inden olieskift????
  Bh Gitte

 44. Gitte siger:

  Jeg har nu kørt 10.000 i den og var forbi værkstedet i dag og fortalte, at jeg havde læst det nok var bedst med et skifte før. Men han mente at det bestemt ikke var godt at skifte før den skulle. Så han sagde du skal bare komme, når lampen lyser….hmmm

 45. Morten siger:

  Hej Ebbe.

  Nu har jeg læst de fleste spørgsmål/svar i et forsøg på at tilrane mig lidt viden om diesel biler. Går pt. og overvejer at skifte min gamle Fiat Bravo ud med en lidt nyere bil, måske en dieselbil. Der er ikke de store penge i budgettet så pt har jeg kig på en Citroën C3 1,4 HDi 16V, fra 2004 der har kørt 227.000 km.
  Mit kørselsmønster vil være man-fredag 20,7 km hver vej til og fra arbejde. Weekenden vil jo så bestå af blandede ture korte og lange hva man nu finder på :)Hvad kan jeg gøre for at sikre mig et ordentligt køb. Nu står der ikke på nettet om den bil jeg har set på er med servicebog, men derudover? Og hvad vil du foreslå jeg kan gøre for at undgå de store værkstedsregninger, fx. alm service pr xx km, Skal vi bruge additiv (og hvilket) osv..??
  På forhånd tak og god tråd!

  • Hej Morten

   Hvis du vil holde dine omkostninger nede, så vil jeg ikke anbefale dig en snart ti år gammel bil der har kørt over 200.000 kr. Det er som at købe en omvendt lodseddel – hvis du er heldig koster det kun service, er du uheldig koster det dig rigtig mange penge. Ved 200.000 km og nogle år på hjulene begynder ting som hjullejer,bærearmsbøsninger, bremsecalipre og så videre at kunne give problemer. Det er heller ikke utænkeligt at en turbolader synger på sidste vers. Hvis du bare vil køre billigst muligt uden bekymringer, så er VW up! eller Skoda Citigo med tryghedsaftale et bedre køb, hvis du kan nøjes med den begrænsede plads.

   Dit kørselsmønster passer fint til diesel, men de nye små biler vil også kunne holde en god økonomi på de stræk. C3 er ikke ligefrem kendt for at være den mest pålidelige bil. Hvis budgettet er stramt, så ville jeg hellere lede efter en velpasset ældre VW, SEAT, SKoda med 1,9 TDI.

   Mht til additiver, så brug olierens ved service. Og hvis du føler for det også et additiv i tanken, men med det kørselsmønster du beskriver er det ikke strengt nødvendigt.

   Vh Ebbe

 46. Maia siger:

  Hej Ebbe,
  Lang historie kort. Du har styr på dine dieselbiler, så dit råd er kærkomment. Vi har en ny Citroën c3 Picasso købt marts sidste år. Den har siden købet meldt 33 fejlmeldinger på diverse; engine fakultet, gearbox fault, asp/esp/esr oggårmså i nødprogram. Ved du om det er et særtilfælde at det netop har ramt vores bil eller om der har været problemer med C3 Picasso fra den generation?
  Mange tak for en god og lærerig side.

  Maia

 47. Simon siger:

  Hej Ebbe

  Super tråd du har startet. Overvejer selv at købe en Peugeot 206+ fra 2010 den har kørt 75000 km, og det er en diesel med 1.4 motor. Jeg kører 240 km om dagen( to ture af 120 km)hvor ca de 200km er motorvej og at læse efter tråden så lyder det ikke helt galt.
  Hvad tænker du om et sådant køb er motoren for lille?
  Jeg er tvivl om hvad det der banjobolt/filter er for noget, er det noget jeg skal være opmærksom på?
  Jeg er selvfølgelig opmærksom på at service er overholdt.
  Er det ligeledes korrekt forstået at du ikke anbefaler partikelfilter, når man udelukkende tænker på motorens ve og vel?

  • Hej Simon

   Med det kørselsbehov er diesel ideelt. Om motoren er for lille er mest et spørgsmål om temperament – prøv selv en tur på motorvejen og mærk efter. Når bilen er til service ville jeg få skiftet banjobolt og fremløbsrør til turboen – men jeg er også livrem og seler-typen.

   Til det sidste spørgsmål, så bliver jeg nødt til at sige ja. Alle systemer, der afhjælper forurening fra motoren er fordyrende og dårlige for motoren. Men de skal naturligvis være der – sundheden må komme først.

 48. Brandur siger:

  Hej.
  Går og overvejer at købe en Seat Altea xl 1.6 TDI 105 hk.
  Min kone kommer til at bruge den til at køre på arbejde 2×30 km dagligt. Derudover kommer der et par korte turer, da vi skal aflevere børn.
  Ville bare spørge om vi heller skulle finde en benzin, da de moderne diesel motorer ikke har godt af korte turer.
  Er ellers glad ejer af en Skoda 1.9 TDI 105 hk, men den har ikke partikelfilter.

 49. Brandur siger:

  Hej Ebbe.
  Glemte lige nogle detaljer vedr. Seaten, den er fra 2010 og har gået 66.000.
  Vh Brandur

 50. Brandur siger:

  Hej igen.
  Det mellem Herning og Holstebro, det vil nok sige, landevej med jævn hastighed. Samt en tur til Aarhus en gang imellem.
  Vh Brandur

 51. Jacob siger:

  Hej Ebbe

  Her i familien har vi en Toyota Yaris 1,4 D4D fra 2012. Vi kører omkring 130 km dagligt på landevej. (2×30 + 2x35km)
  Jeg vil mene, at det er et fint kørsels mønster for en diesel. Så kan ikke forstå, at den skal have service for hver 15000km, de fylder jo long life olie på ved Toyota værkstedet?
  Lige et spørgsmål mere, hvordan kan det være at den vil regenerer mindst en gang i ugen? Har ikke nogen lampe der tænder, kan bare hører det på udstødningen samt se det på brændstofforbruget.

  Hilsen Jacob

  • Hej Jacob

   I har umiddelbart et fornuftigt kørselsmønster til en dieselbil. En dieselmotor vil altid sode, da det er umuligt at brænde alle partikler af i cylindrene. En del af dem vil brænde af i filtret ved kørsel ved jævn hastighed i længere tid, men ikke det hele. Dertil skal der en aktiv proces til – nogle tilsætter urinstof fra en tank, men de fleste tilsætter en større mængde diesel til forbrændingen, det hæver temperaturen til ca. 600 grader i filtret og brænder partiklerne af. Hvor ofte det sker afhænger af kørselsmønster, men det kan ikke helt undgås, og det er det du bemærker. Generelt kan man sige at jo længere man kører på literen jo færre partikler – jævn hastighed på landevej eller motorvej er det bedste.

   Med hensyn til olien, så har Toyota Danmark valgt intervallet på 15.000 km, så det passer til de flestes kørselsbehov. Med et perfekt kørselsmønster er det i princippet muligt at køre længere, men det er ikke noget, jeg vil anbefale, da du sætter din garanti på spil.

   Vh Ebbe

 52. Ole Mejlgaard siger:

  Hej Ebbe

  Jeg købte i juni 2012 en Citroen C3 HDI 70. Jeg har siden kørt knap 40.000, og den står nu overfor sit andet service, hvor jeg overvejer kun at få skiftet olie og filter, da det kun er fem måneder siden seneste service. Hovedparten af kilometrene bliver kørt på motorvej til og fra arbejde – 55 km hver vej – med ca. 100-110 km i timen. Den kører sjældent med helt lave omdrejninger – og endnu mere sjældent med høje omdrejninger. Korte ture bliver det også til på de dage, hvor jeg ikke er på job. Hvad er det perfekte køremønster – og hvad skal jeg være opmærksom på?

  • Hej Ole

   Jeg er fortaler for, at man overholder serviceplanen – også i forhold til garantien på bilen. Hvis man er ud over garantien, og man kører så langt, at man har to service om året godt, kan man springe nogle af punkterne i serviceplanen over – afhængig af serviceplanens indhold

   Det perfekte kørselsmønster indeholder et langt stræk med jævn hastighed. Helst over 30 km kørsel pr tur. Jævn hastighed udvikler et minimum af partikler og giver motorstyringen mulighed for at styre regenereringen af partikelfiltret effektivt

   Vh Ebbe

 53. ib siger:

  Kan diesel holde til at 20 25 km til hverdag lidt i weekenden

 54. Claus H siger:

  Hej!

  Godt forum og gode råd!

  Jeg har en Peugeot 207, 1,6 HDI 109HK, fra 2008 – der har kørt 145K. Den har tidligere kørt ved hjemmeplejen og således kørt kortere ture, men da jeg købte den ved Peugeot for 4 mdr siden fik jeg renset partikelfilter – og de sagde at de “brændte den af” ved køre en længere tur med høj fart og lavere gear. Så jeg antager at det er ok. Jeg kan forstå at jeg desværre selv har et lidt dårligt kørselsmønster, idet jeg flere gange dagligt kører små ture. Hvor tit skal jeg minimum køre længere ture – og hvor langt for at opveje “skaden” ved de korte ture?

  Og så oplever jeg desværre også her på det seneste, at bilen lyder meget mærkelig, når jeg drejer i nærheden af yderpositionerne. Det lyder som fjedrene ”springer” – for det meste ved forhjulene, men jeg mener også jeg nogle gange kan høre det ved baghjulene, men er ikke sikker. Jeg kan ikke sige med bestemthed hvad det er – eller hvor det kommer fra – men det er nogle gange meget voldsomt og nogle gange kan jeg ligefrem mærke et ryk i bilen. Min fornemmelse er at det er enten fjedrene/støddæmperne – eller måske noget ved styretøjet.

  Nogen erfaring med det?

  Pf tak – og tak for godt forum.

  Claus H

  • Hej

   Undskyld mit sene svar

   Man kan ikke helt opveje ’skaden’ ved at køre langt. Sod der sætter sig i filtret, bliver til aske, når det brænder af. Jo dårligere mønster, jo mere sod og jo mere aske. Når filtret er fyldt med aske, så skal det skiftes, da det ikke bare lige kan fjernes. (Der findes firmaer der siger de kan rense aske væk, men jeg kender ikke resultatet)

   Soden sætter sig også i indsugningen, og det er ikke utænkeligt, at en hjemmeplejebil har en del sod/snask i indsugningen. Det kan være svært at få væk bare ved at køre lange ture, men noget additiv kan hjælpe. Hvor tit du skal på langtur afhænger af dit øvrige kørselsmønster, men hvis du kører kort hver ugedag, så tænker jeg ‘en gang om ugen, men det er ikke nemt at gætte på.

   Fjedrene kan være knækket, men det kan også være andre ting som et dårligt topleje eller en ødelagt gummiskål. Det skal værkstedet nok se på.
   Vh Ebbe

   • Claus H siger:

    Kære Ebbe

    Tusind tak for svar. Jeg smider den på værksted torsdag.

    Claus H

    • Claus H siger:

     Hej igen – du skriver øverst at man skal anskaffe en motorvarmer og bruge den.

     Jeg har en webasto (med alm. comfort preset timer)installeret i min Peugeot 207 fra 2008 – 1,6 HDI.. Hvad er forskellen på et oliefyr og en motorvarmer?

 55. Bengan siger:

  Hej Ebbe!

  Sitter i Sverige och ska ev. åka köpa en Peugeot 2007 med 1.6 hdi motor i.
  Bilen har gått 16.600 mil.

  Har hört att det inte sitter partikelfilter i denna motor?
  Och en del andre säger det gör det?

  /Bengan

 56. Bengan siger:

  Sorry, menade Peugeot Partner från 2007!

 57. Leif siger:

  Hej Ebbe
  Er det en tilfældighed at cdti motorer ikke er nævnt. Havde tænkt mig at købe en Opel vectra 1,9 cdti 150
  Mvh Leif

  • Hej

   CDTi-motorerne har samme typer problemer som andre dieselmotorer. Men den er ikke værre end så mange andre, hvis den kører lange ture. Få en motorkyndig til at se på den inden du køber. Hvis den ryster meget i tomgang kan det være svinghjulet. En del har også problemer med EGR-ventilen Den tidligere ejer skal også helst have kørt lange ture, ellers ender du med regningen.

 58. Steen H siger:

  Hej Ebbe.

  Jeg har læst mange indlæg men ikke alle, så på forhånd undskyld for spildtid hvis svaret står længere oppe 🙂

  Hvilken diesel motor er den bedste efter din mening?

  Jeg har en BMW 330d fra 09 (N57 motoren) som kører genialt, men skal til at skifte den billige nr. 2 bil ud til noget igen.. billigt! der kører langt på literen… jeg er næsten ligeglad med hvad, da BMW’en klare alle krav om komfort, effekt, lækkerhed osv.

  Så.. ren slavevogntøj! Nogen siger vw 1.9 tdi fra 2003 (deromkring). Hvad tænker du?

  Glæder mig til at høre dit bud 🙂

  Mvh. Steen

  • Hej Steen

   Hvis man nu skal have en diesel, så er det skønt at kunne tage en sekscylindret. Det er ikke noget dumt råd, og jeg ville også pege i den retning. Bortset fra luftmassemåleren, så er de temmelig skudsikre de gamle 1,9 TDI. Med den alder er det naturligvis nødvendigt at være på vagt, for alt kan ødelægges. Hvis størrelse er ligegyldig, så kig og Skoda Fabia og Seat Leon med samme motor. Bortset fra de bagerste bøsninger på forhjulsophængene, så er en Leon fin, billig og driftsikker

 59. Hej

  Jeg overvejer at købe en Citroën C3 Picasso 1,6 HDi 110 Seduction 5d. Men der bliver kun kørt 16km hver vej til og fra arbejde. Er det overhovedet en god ide eller skal jeg købe benzin udgaven?
  Der vil også være lange ture.
  Jeg kender ikke noget til Cirtoen, er ikke sikker på “varen”.

  Med venlig hilsen
  René

  • Hej René

   Jeg ville gå efter en benzinmodel. Hvis du kører 16 km i jævnt tempo uden ret meget start/stop, så kan det måske være fint nok. Personligt ville jeg tage en ny/nyere benzinbil. Citroën er efter min overbevisning af lidt svingende kvalitet. Mange har ikke problemer, men der er også nogle der har. Hvis du ser på ny bil, så kig lige på en Nissan Note også. Honda Jazz er også en mulighed, hvis vi holder os i det segment. B-Max kører fint, men er også lidt dyr

 60. Claus H siger:

  Hej igen Ebbe – du skriver øverst at man skal anskaffe en motorvarmer og bruge den.

  Jeg har en webasto (med alm. comfort preset timer)installeret i min Peugeot 207 fra 2008 – 1,6 HDI.. Hvad er forskellen på et oliefyr og en motorvarmer?

  Pf tusind tak.

  Claus

  • Hej Claus

   En motorvarmer er et varmeelement, der monteres i motorblokken og opvarmer kølevandet. Et oliefyr opvarmer kølevandet, cirkulerer det gennem varmeapparatet og opvarmer kabinen. I praksis er der ikke den store forskel, så et oliefyr er lige så godt som en motorvarmer eller i virkeligheden bedre, da du får en varm kabine

   • Claus H siger:

    Tak for svar Ebbe!. Så det vil være godt for min peugeot 207 1,6 HDi dagligt at anvende mit webasto oliefyr – selvom det oftest er korte ture jeg kører?

    Pf tak

    Claus

    • Hej Claus

     Ja, oliefyret giver rigtig god mening ved korte ture, da det hjælper motoren med at blive driftvarm. Et oliefyr har bedst af at blive brugt regelmæssigt. Økonomisk, kan det formentlig ikke svare sig, men det kan du jo måle på.

     • Chris Højris siger:

      Erberspæker samt Webasto på 5KW varme(de mest anvendte i person biler) tager en ½ liter diesel eller 450ml benzin i timen. Ergo kan godt svare sig. mvh

 61. Thomas Kraft siger:

  Hej Ebbe Sommerlund

  Jeg har med interesse læst din artikel og indlæggene fra andre bilister med dieselbiler.
  Jeg er pt. meget i tvivl om min datter skal købe diesel eller benzin (her tænkes på en lettere brugt Fiat Punto årgang 2007 – 2008.
  Jeg har selv været den noget ulykkelige ejer af en Punto 1,3 MjT Easy S/S 85 Hk. Mit kørselsmønster siger ingen korte ture – 15.000 Km. på 7 måneder, men ak den seneste generation af Fiats lille “fine” dieselmotor er pint så hårdt, at den stort set aldrig når en fornuftig drift temperatur i vinterhalvåret. Konstant mayonaise i udluftningen fra motorblokken og efter stilstand ren is i røret, som går over topstykket og tilsluttes lige før turboen. Resultat – ventil ved bundkar fryser og motoren bygger tryk op indtil, at pakningen ved svinghjulet giver op og smider motorolien ud.
  Fiat har en revision 07.11 hvor man bygger 2 varmelegemer ind i systemet – et ved ventilen og et lige før turboen. Desværre løser dette tiltag bestemt ikke problemet, da der stadig kommer is i plastikrøret over topstykket.
  Jeg mener helt bestemt, at denne motor er behæftet med det jeg vil kalde en “klimatisk fejlkonstruktion”.
  Efter 8 måneder opgav jeg kampen – med stort tab til følge, solgte bilen og købte en Fiat Bravo 1,6 MjT. Her er motorens “top” fremstillet af aluminium og røret er et relativt langt stålrør, som befinder sig i det varme område mellem toppen og den isolerede plastikkappe som dækker motoren.
  Det må til ovenstående bemærkes, at jeg har kørt 217.00 km. med første generation af Fiats 1,3 MjT motor uden de store problemer. Et enkelt turbo havari i slutningen (bøjet blad i turboen – angiveligt pga. is)
  Mit indlæg skal ikke betragtes som brok, men som en venlig advarsel til dem, som påtænker diesel og korte ture.
  Med venlig hilsen.
  Thomas

 62. jan berg siger:

  Hej.
  Jeg er en ejer af en Ford fokus 1.6 diesel 90 H fra 08. Jeg er begyndt at have tomgangproblemer, og vil bare vide om det er et problem at køre inden den sendes til mekaniker.

  vh
  jan berg

  • Hej. Det kan være flere ting – evt EGR-ventilen. Hvis den ryster meget kan det være svinghjulet. Hvis det er en af de to ting, og motoren ellers kører fint, så er det næppe kritisk at køre i nogle dage.

 63. Christian siger:

  Opel zafira flexivan CDTI 150hk årg 2006 med 160000km på klokken. Er det mange problemer med denne motor sådan helt generelt? Noget man skal være særligt opmærksom på? På forhånd tak.

 64. David Bonde siger:

  Hej Ebbe,

  Jeg har fået et rigtig rigtig godt tilbud på en 2011 Hyundai i30 1,6 CRDi.

  Jeg er rigtig meget i tvivl om jeg skal købe den. Jeg har mest korte ture 5-15 km. og kun lejlighedsvis længere ture. Forhandleren siger, at de asiatiske biler, og deriblandt også Hyundai, bruger en ande type partikelfilter (metalgitter) end de europæiske mærker, der bruger en oliesi. Derfor påstår han, at Hyundai ikke har de problemer med tilsodning osv. som du beskriver. Har det noget på sig? Nu har jeg brugt lidt tid på google uden at kunne finde noget, der kan bekræfte hvad han siger.
  Hvis ovenstående viser sig at være rigtigt, hvad så med brændstoføkonomien når vi kun har de korte ture?

  Håber du finder tid til at svare 🙂

  med venlig hilsen

  David

  • Hyundai og Kia har ikke helt været ramt af sod-problemer i samme omfang som andre – det er rigtigt nok, men at sige at bilen fint kan klare kun korte ture – det holder ikke vand. Kolde motorer bruger langt mere brændstof – det gælder både benzin og diesel.

   Hvis du kan lide bilen, så kan du jo bruge motorvarmer, hvis du har mulighed for det, du kan også skifte olie lidt oftere, og sørge for at køre med så jævn hastighed som muligt på alle dine ture. Det er lidt mere risikabelt end med en benziner, men hvis du gerne vil køre diesel, så følg rådene ovenover i artiklen. Og hav lidt penge til til eventuelle reparationer.

   Personligt ville jeg ikke gøre det – det er en omvendt lotteriseddel – hvis du vinder, sker der ikke noget 🙂

 65. Anders siger:

  Hej Ebbe
  Jeg læser med stor interesse dine kommentarer. Jeg er ved at købe ny bil og vi er lune på en ford c max 1,6 tdci fra 2009. Den har kørt 83.000.

  Jeg går ud fra at det er samme motor som du hentyder til og da vores kørselsmønster er daglige ture på 2*20 km på landevej. Månedlige ture på 100 km og alt der i mellem. Nogen kortere og nogen længere.
  Kan det gå til denne motor? Eller hvad vil du anbefale? Jeg kigger også på at montere oliefyr i den for at komme problemerne lidt i forkøbet. Det behøver ikke kunne betale sig hvis det holder bilen kørende.

  Tak

  Anders.

  • Det er den samme motor, så få den tjekket grundigt inden du køber den – ved en dieselspecialist. For den har muligvis ikke kørt optimale ture med det lave km-tal. Oliefyr er en god ide – også for komforten. Kørselsbehovet er nogenlunde okay – husk jævn hastighed laver mindst sod.

 66. kim siger:

  Hej Ebbe, har læst alle kommentarer da jeg påtænker at købe en lille dieselbil. Renault twingo ny. jeg kører 27000 om året, men til arbejde 4 dage om ugen kun 11 km hver vej, så det er kun i weekenderne der køres over 30 km pr. tur. Hvad med motorvarmer til daglig brug. Er meget forbavset over hvor lækker sådan en motor arbejder, men dur den til mit brug? har ikke en sk.. forstand på biler.

  mvh.

  kim

  • Hej Kim

   Det er en fin motor at køre med. Kørslen ligger til den lave side, men da bilen er ny, så ved du at den ikke er sodet til, når du køber den. Hvis du bruger noget additiv til tankning og sørger for at køre så meget som muligt med jævn hastighed som muligt, så kan det godt være du kan undgå problemer.

   Men du kan jo se om der sker noget – hvis den regenerer meget ofte eller din EGR-ventil står af hurtigt – så må du over i en benzin-bil.

 67. Michael siger:

  Har læst stortset alt hvad du og de andre har skrevet, og det har været meget interessant læsning.

  Mig og konen står overfor igen og skulle til og køre i en diesel bil, nærmere betegnet en Peugeot 206 SW med en 1.4HDi motor.
  Har fået fortalt det skulle være en god bil med en god motor i, og ud fra hvad du skriver angående kørselsmønster skulle det ikke blive noget problem på det punkt for os, konen kører 2×40-45km hver dag til og fra arbejde, og vi kører sjældent korte ture.

  Kender du tilfældigvis til noget specielt man skal være opmærksom på ved den bil/motor og har den partikelfilter.

  • Jeg er ikke specielt imponeret over 206 som brugtbil. Mange har masser af problemfri kilometer i dem – men andre døjer med mange forskellige ting. Fx en dårlig bagbro – der er dyr at skifte.

   Om den har partikelfilter, som Peugeot kalder FAP, afhænger af årgangen – kan ikke huske hvornår de fik det, men 1,4 har ikke haft det hele tiden.

   Men jeres kørselsbehov passer perfekt til diesel. Skriv eventuelt budget til mig, så vil jeg godt give nogle anbefalinger til alternativer

 68. René siger:

  Hej Ebbe,

  Jeg har netop købt en Audi A3 Sportsback 2009 2.0 TDI 140 HK. Den har overholdt alle service hos Audi. Den har kørt 110.000 km.
  Den bliver altid varm når jeg kører (min 25 min kører den ad gangen), men det også 7 km gennem KBH indre by. I weekenderne kører den længere. Indtil videre har jeg ikke haft problemer med den, er vild med det momement der i motoren som man ikke får i benzin.
  Er der noget problem i at bruge bilen sådan altså 2 gange om ugen 2 x 7 km (min 25 min er den tændt) og så længere ture ca. 40-50 km i weekenderne?
  En benzin ville sikkert være bedre, men jeg kan godt lide momentet i en diesel. Hvad kan du sige om dette og om denne bil?

  • Hvis de 25 min er 7 km i byen, så bliver olien ikke ordentligt varm. Men jeg ved ikke om jeg misforstår. Hvis den næsten altid bliver rigtig varm, så er nogle få korte ture ikke noget problem. Du kan få næsten det samme moment i en 1,8 eller 2.0 TFSI, men den er noget mere tørstig 🙂 Og TFSI’erne er faktisk heller ikke så glade for bykørsel gennem længere tid.

   • René siger:

    hej igen,
    der er ca. ca. 7-8 km til arbejde, hvilket er gennem kbh. det tager ca. 30 min og bilen viser den er varm (90 grader) når jeg stopper. jeg gør dette ca. 2-3 gange om ugen. I weekenderne kører jeg dog længere mellem 40-100 km ad gangen, ca. 1 gang hver weekend. er dette et problem for motoren, partikelfilter etc? Jeg er ligeglad med brændstof økonomien da hvis den var issuet havde jeg købt en 0.9L VW UP! 🙂

    Hvad kan du sige generelt om denne bil i øvrigt, hvad har den af problemer?

    • Hej René. Kølevandet bliver varmt før motorolien, så det er kun en løs indikator. Det er ikke noget godt kørselsmønster for en diesel med 7-8 km bykørsel – det skal næsten give problemer med sod i indsugning og partkelfilter.

     2,0 TDI var fra 2005 og nogle årgange frem en rigtig skidt motor. Nogle af tingene er blevet forbedret, men jeg ville ikke byde den, at køre som du gør. Hvor langt har den kørt?

     2,0 TDI er pålidelighedsmæssigt langt dårligere end 1,9 TDI. Jeg talte med en bilforhandler om det og da jeg spurgte om den var dårligere, så sagde han. Den er ikke dårligere, den er MEGET dårligere. Der er naturligvis mange, der kører uden problemer, men der er også en del, som får nogle meget giftige regninger. Jeg er ikke glad for at lyde så dyster 🙂

     • René siger:

      Hej igen,

      Den kører som sagt min. 7-8 km ad gangen svarende til 30 min nogle gange om igen. Den er fra sep 2009 og har hørt 113.000 km uden problemer, alle service hos audi overholdt. I weekenden kører den længere mellem 40-100 km ad gangen. Den har aldrig fejlet noget med motoren so far.

      Vh
      René

     • René siger:

      Det er i øvrigt en common rail motor der ligger i.

 69. michael siger:

  God morgen Ebbe,

  Jeg kigger på en ny bil. Skal have en større bil med 3 bagsæder. Kigger derfor lige nu på en S-max el. en Touran.
  Mit problem ligger i hvilken type benzin jeg skal vælge.
  Jeg kører 22-24km til arbejde hver morgen og så hjem igen om aftenen.
  Det er ca. 11 km by kørsel og resten er 100-120km.
  Samlet kørsel er ca. 20-22000km om året.
  Er det nogen kendte problemer med nogen motor typer i disse 2 modeller? Ved kun at TSI motoren havde nogen problemer.

  På forhånd tak for hjælpen og hav en god dag.

 70. Morten siger:

  Hej Ebbe,

  Jeg har en Citroen C4 2.0 HDI fra 2012. Kører ca. 30 km til/fra arbejde hver dag på motorvej og et par mindre ture I weekenderne. For at opnå en god brændstof økonomi, forsøger jeg at holde en nogenlunde konstant hastighed og anvender ofte fartpiloten. Omdrejningerne kommer derfor sjældent op over 2000 n/min, og jeg tænker om det egentlig er sundt for motoren I længden? Vil det give mening en gang imellem at tage turen på arbejde, i f.eks 3 gear og få omdrejningerne op, så motoren yder lidt mere? Bilen har 30.000 km serviceinterval, bør man skifte olien oftere?

  • Hej Morten

   Når motoren er varm, så er jævn hastighed ved motorens maksimale moment, det, der soder mindst og det er i det leje, du kører. Men en gang i mellem skal soden brændes af i filtret og her hjælper højere omdrejninger – stadig ved jævn hastighed. Fx med 3.000-3.500 o/min. Jeg ville ikke køre mere end 15.000km (måske 20.000 km ved rigtig gode forhold) på olie og filter, selvom de vil synes, at jeg er underlig på værkstedet. Hvis du fx vil skifte bilen efter 3 år, kan det ikke betale sig at skifte olie oftere, men hvis du vil beholde bilen længere, så kan det formentlig.

 71. Kim Rasmussen siger:

  Hej Ebbe

  Mig og min kone er brændt varm på en ford C-max 1,6 TDCi 109 Trend Collection 5d
  som har kørt 212000km, den har fuldt alle service, men vi er blevet lidt nervøs, efter det du skriver om motoren, jeg kører 30km , 2gange om dagen, med jævn fart
  ca 90 km/t, jeg vil skifte den ud med en lupo 3l, som har det samme kørselsmønster,og der har aldrig været problemer,(4år), men bliver der mon det med
  denne ford, og hvad skal jeg være opmærksom på inden jeg køber den?

  • Hej Kim
   Dit kørselsbehov er fint til diesel – men jeg vil gerne vide lidt mere:

   Hvilken årgang er det? Med hvilket mellemrum er der skiftet olie og filter på den? Ved du om den har fået skiftet turbo?

   • Kim Rasmussen siger:

    Den er en 2008, den er serviceret hos ford, for hver 20000km, åbenbart det ford foreskriver. Jeg ved ikke om den har fået skiftet turbo, det finder jeg ud af i morgen. Er det ved et bestemt antal kilometer, at turboen går? mvh Kim

    • Hej Kim

     En turbo (der er uden fabrikationsfejl) holder alt mellem 150.000 km til 500.000 km. Mellem 200.000 km og 250.000 km vil jeg anse som værende acceptabelt. Og mere end det er absolut tilfredsstillende. Hvis turboen er skiftet, så find ud af om motoren har været renset efter Fords foreskrifter – det er ekstremt vigtigt. Hvis ikke den er skiftet, så få skiftet oliefremførsel og banjobolt til turboen

     • Kim Rasmussen siger:

      turbo er skiftet ved 202000km, og bundkar er renset hos ford, står der på fakturen, så det må man vel regne med.
      hvad er en banjobolt, og et ekstra spørgsmål, de har skiftet en omformer, ved 150000km, og igen ved 200000km, ved du hvad det kan være, delen koster ca9500kr
      mvh Kim

     • Hvis det er hos Ford, så må man næsten gå ud fra at de har fulgt vejledningen. De har også skiftet fremførsel og banjobolt, når de følger vejledningen. Husk at du har reklamationsret på turboen, når den er skiftet.Er det ved en forhandler? Jeg ville nok ofre en brugtvognsattest på den.

      Omformer. Har den automatgear? Hvis ikke, så gætter jeg på noget til ESP/ABS-systemet – de bokse plejer at være urimeligt dyre

 72. Kim Rasmussen siger:

  hej igen

  ja, det er ved en forhandler, har fundet ud af, at det de kalder en omformer, er
  et partikelfilter, det må der, så også være garanti på.

 73. Det er et dyrt partikelfilter. Men jeg ville ikke tage den bil – hvis den har fået skiftet partikelfilter to gange på så kort tid, så er der sod overalt i motoren – smørekanaler og indsugning og dyser. Hvis du kan slippe for netop den bil, så gør det. Det lyder ikke sundt – enten har de fejlsøgt forkert eller også har den kørt helt forkert i 50.000 km.

  • Kim Rasmussen siger:

   burde man ikke kunne mærke det på bilen, hvis den er fyldt med sod, efter nogle tusinde kilometer, den har fået motorrens ved hver service, og kan man tjekke om der er sod i motoren, den har fået renset dyser et par gange, og fået nyt gasspjæld kan jeg se. Det med partikelfilteret, kan jeg forstå er en garanti sag.
   jeg kan godt slippe for bilen, men jeg vil foreslå noget udvidet garanti, hvis køb skal ske.mvh Kim

 74. Martin Rasmussen siger:

  Hej

  Jeg har hørt noget om at der er 8% planteolie blandet i det diesel vi køber.
  Der skulle være en ventil (egr ?) der suger udstødningsgasser ind, og pga. planteolien, så skulle motoren og dysserne sode ekstra meget til.
  Jeg fik derfor at vide, at man skal bruge additiv stort set hved hver tankning.

  Jeg har googlet, men ikke kunnet finde noget information om dette.

  Er det noget du kender til?

  NB. Jeg har ikke hørt det fra en mekanikker der ville sælge 🙂

 75. Martin Rasmussen siger:

  Glemte lige, at rådet også var at EGR ventilen skulle “slås fra”.

  Vha. computeren har svigerfar nu fået slået egr-ventilen fra, således at den ikke åbner og dermed skaber problemer med tilsodede dyser.

  Er det et korrekt råd – jeg tænker bare på at der må jo være en årsag til at ventilen er der?
  Han har fået at vide, at den kun er der for at mindske forurening.

  • Hej Martin. Det er rigtigt, at man kan undgå en del problemer ved at slå EGR-systemet fra. Exhaust Gas Recirculation sender en del af udstødningsgassen tilbage i indsugningen, hvilket sænker forbrændingstemperaturen. Derved udledes færre af de luftvejsgenerende NOx. Desværre gør et dårligt kørselsmønster, at den cirkulerede udstødning er sodfyldt, og det giver først problemer for ventilen, der ikke kan lukke og i slemme tilfælde stopper indsugning og indsugningsventiler til. Jeg har ikke nævnt metoden med at blokere ventilen før, da den er ulovlig, fordi det får motoren til at forurene mere. Men set fra motorens synspunkt er det en fordel. Det er forskelligt, hvor nem manøvren er, da nogle motorstyringer opdager at ventilen er blokeret og giver en fejlkode.

 76. Anders Pedersbæk siger:

  Hej, jeg er den glade ejer af en Skoda Fabia sport 1,9 tdi fra 2008. er der noget jeg skal være opmærksom på ang. motoren? Jeg valgte den fordi den sidder i stort set alle VW produkter og er en gammel konstruktion. Motoren kører som sådan uden problemer, den er dog begyndt på at den en gang i mellem under acceleration virker som om den holder igen flere gange over 1800 omdr. Har indtil nu fået den serviceret den (har haft den siden sidste sommer, 120k, nu 158k) ved autoriseret værksted, men er begyndt at gå med overvejelser om at jeg selv (sammen med en kammerat) vil gøre dette. Jeg vil selvfølgelig følge anvisningerne i servicebogen. Grunden er at jeg synes at de er faldet så meget i værdi siden jeg købte den, at jeg nok er “gift” med den.
  Mvh Anders

  • Pyh, jeg kender godt det at være gift med en bil. Derfor skal man altid købe en bil, man virkelig godt kan lide. Det var klogt at købe en bil med den motor. Den eneste ’svaghed’, er at luftmassemåleren bliver dårlig med jævne mellemrum og det kan sagtens være det, der tilfældet på din. Held og lykke med den:-)

 77. Peer. Bach siger:

  Hej.
  En stor ros til din faglighed, dejligt når man evner at forklare komplicerede ting på en forståelig måde..
  Jeg har købt en Mercedes E 350 CDI 265 hk. Årgang 2012. Har denne motor eller gearkasse nogle svagheder?.Kan nogle gange læse at frikørte taxa’er har fået ny motor og gearkasse ved km 250.000.

  • Hej Peer Tak for det. Jeg kender ikke til generelle med den motor – der jo i øvrigt er et dejligt kraftværk. JEg vil gerne forhøre mig hos min MB-insider inden jeg siger det endegyldigt. Det er naturligvis vigtigt med korrekt service, og olien på gearkassen skal skiftes – jeg spørger også lige til det, men det står i servicebogen. Taxaer lever et hårdt liv – især hvis det er en chauffør og ikke en vognmand der kører dem. At få skiftet turbo og partikelfilter er ikke usædvanligt inden 250.000 km og motorskift ses også, men de fleste kører med mange accelerationer, meget bykørsel og masser af tomgangskørsel – ikke noget optimalt kørselsmønster. Til gengæld bliver de sjældent kolde 🙂

   • Peer Bach siger:

    Tak for dit svar. Har hørt fra en mekaniker hos Bent Pedersen, at motoren nemt kan kører 600-700.000km hvis man overholder aut. Serviceeftersyn og kører den pænt ,især når den er kold. Mon det er realistisk ??

 78. Poul Nielsen siger:

  hejsa

  God hjemme side med masser af info 🙂

  Jeg skal igang med at købe en bil og har kigger på en peugeot 206 HDI 1,4 årg. 2006. 103000 KM
  Læser jo side op og ned med partikel filter osv.

  Kører ca. 18 km. hver vej til/fra arbejde. måske et par længere ture en gang i kvartalet.
  Ville en 1,4 HDI passe på mit mønster? Eller er der stor risiko for nedbrud på motor

  Mvh
  Poul

  • Hej Poul. Tak 🙂 Med det behov ville jeg tage en benzin. Jeg vil ikke sige at risikoen for nedbrud er stor, men den er til stede. Naturligvis får du en bedre brændstoføkonomi i en diesel, så du kan være heldig, men én reparation på dyser eller filter nulstiller regnskabet. 206 har en række andre skavanker, der kan blive dyre fx en svag bagbro, der kan koste dig 10.000 kr., så hvis du kan leve med udseendet, så kig på en Fabia. Evt en 1,9 TDI -det er måske den mest driftsikre dieselmotor

 79. per kristensen siger:

  hej

  Vores 307 1.6 hdi 109 hk – er netop begyndt at lave problemer ved start..uagtet, at det ikke er koldt – så har den svært ved at komme i gang..er serviceret og købt for nylig med lovet udskiftning af div. ting omkring motorrisiko bl.a banjobolt, bundkar mv.- men det kunne måske også være noget andet..?? Den starter efter 2-3 forsøg med lidt speeder/brændstof tilførsel.. hvad tror du?? Der er ca. 7000 km til service…og kørselsmønster er blandet – med lige mange korte og lange ture..Skal den allerede skiftes..
  mvh.

  • Hej.Det kan være dine gløderør eller dit batteri, men det kan være så meget. At den er svær at starte, gør ikke et motorhavari mere sandsynligt. Du må en tur på værkstedet.

   • per kristensen siger:

    Hej Ebbe..

    Tak for svar. Efterflg. har der ikke været de samme problemer – men kunne det også være noget med en dårlig diesel – synes I skrev om det tidligere i denne tråd…
    Er der ikke noget med, at når den “brugte motor” her vores godt brugt 128.000 km – så skal man passe på med at give den Diesel additiv eller er det ligegyldigt, hvornår man gør dette??

 80. Marius N. siger:

  Hej

  Jeg ejer en Polo Fun 1.9tdi fra 2005, importeret fra Tyskland i 2010, brugermanualen er på tysk og ved ikke om den har pertikerfilter. Ved du noget om?

  Jeg ovevejer at bruge Bell-Add diesel additiv for en rensning af motoren. Den fejler ikke noget lige nu, men jeg håber at jeg kan forlænge motorens liv…. Skal jeg… eller skal jeg ikke? Kan du anbefale en bedre additiv?

 81. Marius N. siger:

  den kørte 120.000 km

 82. Jan Pedersen siger:

  Hej

  Jeg går og overvejer at udskifte min trofaste Renault Clio 1,5 cdi ud, med en anden dieselbil (og jeg opfylder dine råd for køb af dieselbil). De to jeg kigger mest på lige nu er: Mercedes A-klasse (model W169) og den forrige model Honda Civic med 2,2 liter dieselmotor. Ja, jeg ved godt det ikke lige er 2 modeller man normal vejer op mod hinanden.
  Er der nogen svagheder ved disse to motorer, som jeg skal være opmærksom på.

  På forhånd tak

  Hilsen

  Jan

  • Hej Jan. Jeg synes ikke det er en underlig sammenligning. Ud over de sædvanlige sygdomme, der kommer med dårligt kørselsmønster, så er der ikke meget at komme efter på de to motorer. Nogle af Hondas 2,2 har fået skiftet koblingen på garanti, da trykfoden har været dårlig. Mercedes-Benz CDI er nogle gange næsten umulige at skifte dyser og gløderør på, men der er ikke umiddelbart noget, der tipper fordelen den ene eller den anden vej. Er det en DTEC eller en CTDI Civic?

   Hvis du skal have Mercedes, så ville jeg gå efter mindst en A180 CDI – A160 er for neddroslet efter min mening – den er for sløv.

 83. Jacob siger:

  Hej Ebbe
  Fantastisk tråd! Jeg har desværre først læst tråden nu, hvor jeg sidder med en regning på 14.000 for udskiftning af partikelfilter og egr-ventil i en C-Max fra 2009 (1,6 TDCI, 109 HK)

  Bilen har kørt 135.000 km. Ford oplyste mig, at partikelfilter typisk skal udskiftes ved ca 120.000. En anden bekendt har efterfølgende oplyst, at det er noget vrøvl. Jeg kører ca 25 km hver dag (primært motorvej og bykørsel i Aarhus) Ifølge tråden ovenfor er kørslen lige i underkanten. Mit spørgsmål er blot om det kan være rigtigt at partikelfilteret skal skiftes efter ca. 120.000 km – uanset kørsel?

  • Hej Jacob. Ja, der er gang i den her 🙂 Jeg tænker at 120.000 km er tidligt, men ikke voldsomt tidligt. Jeg har talt med teknisk chef hos FDM – Jørgen Jørgensen om det, og han siger at et filter typisk holder mellem 150.000 og 200.000 km på dieselbiler generelt. En defekt EGR-ventil er hård ved filtret, da det kan sænke forbrændingstemperaturen generelt og det gør at filtret ikke kan afbrænde soden ordentligt. Så den kan være synderen.

   Nogle gange kan et stoppet filter reddes ved en manuelt aktiveret regenering eller en rensning ved en specialist.

   • Jacob siger:

    OK, tak for hurtigt svar!

    Jeg må sørge for at få tjekket ventil og partikelfilter med jævne mellemrum fremover.

 84. Niels siger:

  Hej Ebbe

  Jeg har med stor interesse læst din tråd og vil høre om du kan give et råd.

  Jeg går og overvejer om jeg skal købe Citroën C3 med VTi 68 (1,0) eller HDi 70 (1,4). Mit kørselsmønster er svært at fastlægge da jeg er ingeniør og det afhænger af hvor min byggeplads ligger. Ligeledes kan jeg som de fleste ikke sige mig fri for, at der selvfølgelig bliver nogle småture hvor man lige kører ud og handler eller over og besøger folk, der kun bor nogle kilometer væk.

  Jeg er lidt bekymret for om motoren kan holde til det, da jeg ikke kan være sikker på at overholde de 30 km eller 30 min.

  Har du et godt råd? 🙂

  På forhånd tak.

  Niels

  • Hej Niels

   Ja, med et uforudsigeligt kørselsmønster er det ikke så nemt at vælge. Hvis du ofte skal køre langt, så ville jeg alligevel holde mig fra 1,0 – den er for sløv på motorvejen. Hvis det skal være en af de to, så tror jeg alligevel, jeg ville vælge HDI og så bruge additiver ved tankning og olieskift, og så sørge for at køre lange ture med jævn hastighed en gang i mellem. Hvad med en Renault Clio TCe – der får du en lille smule flere kræfter.

 85. Niels siger:

  Hej Ebbe

  Tak for dit hurtige svar.
  Jeg skal jo nok ofte køre på motorvej og det vil vel typisk være i omegnen af 20 km hver vej (bor i Birkerød og vi arbejder primært i københavnsområdet) plus formentlig lidt mindre kørsel i løbet af dagen.
  Jeg kender ikke så meget til det med additiver – hvordan fungerer det (og er det dyrt)?

  Clio’en bliver desværre for dyr i købspris – Citroen kører en meget fordelagtig kampagne på finansiering og all inclusive service lige pt., så det er derfor jeg overvejer det.

  Jeg har læst at der grundet afgifterne i 2015-2016 bliver tæt på samme priser på benzin og diesel – vil det ændre dit råd?

 86. Motorvejskørsel i Københavnsområdet er ikke så kritisk, da det de fleste steder er max 110 km/t – det bliver langt værre med 130 km/t. Prøv 1,0 på motorvej og se om det kan gå an – gerne med flere personer i bilen – den ekstra vægt kan ændre en del.

  Jeg er ikke sikker på at det sker – der har været lidt stille omkring den lovgivning med udligning af afgifter på benzin og diesel.

  Hvis du regner den dyrere ejerafgift på HDI ind og skal købe additiver til 25 kroner pr. tankfuld, så nærmer brændstoføkonomien sig hinanden. Begge modeller kører ifølge spritmonitor.de omkring 20 km/l, men datagrundlaget for VTI er spinkelt.

  Baseret på at du primært kommer til at køre i Københavnsområdet, så vil 1,0 VTI sikkert være fin. Hvor lang er servicekontrakten?

  • Niels siger:

   Jeg kommer primært til at køre på 110 km/t strækninger.
   Hmm – kun 20 km/l i diesel? Min kammerats erfaring er, at den nok ved blandet kørsel er højere end det – måske omkring 23, men kender ikke spritmonitor.de.

   Jeg er blevet lidt hooked på tanken om diesel-udgaven pga. køreegenskaberne og den bedre brændstoføkonomi, men vil heller ikke købe den hvis jeg samtidig risikerer at skulle bruge en forfærdelig masse penge på at reparere motoren fordi jeg ikke har et køremønster der er optimalt til en dieselbil.

   Serviceaftalen løber i 3 år eller 45.000 km.

   • Niels siger:

    De primært 110 km/t strækninger gælder naturligvis når vi snakker motorvej. Der bliver også en del bykørsel, herunder korte ture.

    • Spritmonitor er en online kørebog. Gennemsnittet for C3 HDI med 70 hk er på 21 og for de nyere er den endda lidt under 20, men der er kun 12 i statistikken. Normtallene bliver hele tiden forbedret men realtallene følger ikke altid med. 23 km/l er bestemt muligt, hvis man tænker sig lidt om.

     Du er jo sikret i de tre år og 45.000 km ,men problemerne kommer jo formentlig først senere.

     • Niels siger:

      Ah, okay.

      Ja, men om tre år er der også formentlig en højere løn 🙂

      Så for at summere det op ville du ikke være nervøs ved at købe dieselbil ud fra det jeg har beskrevet såfremt jeg bruger additiver ved tankning og olieskift?

     • Jeg ville godt turde gøre det, men også være klar til at skifte bilen, hvis den begynder at sode til.

 87. Sumborg siger:

  Jeg har købt min første Diesel-bil, en brugt Toyota Auris 1,4 D-4D fra 2008 der har gået 150.000 km. Mit kørselsbehov er 2x30km motorvej på hverdage iblandet flere korte ture (10 om ugen) og et par lange 250+ km om måneden. I alt ca. 20.000 km om året (bruger meget at køre omkring 2000 omdr./min. på fartpiloten). Bilen går godt (skal lige vænne mig til den “larm” oliefyret laver), men det nager mig lidt at der er kørt langt imellem service de første 150.000 km. Ved overtagelse blev service-bogen stemplet 150.000 km. i 105.000 km-feltet i service-bogen. Jeg har 6 måneders fuld garanti, og bilen skal ind for at han ordnet et par småting (bl.a. se om der er partikelfilter monteret, for det mener Skat at der ikke er). Lang indledning – nu spørgsmålene. Hvad skal jeg bede forhandleren checke for at jeg kan vide mig sikker på at de store service-intervaller der er kørt IKKE har skabt problemer? Med mit brugsmønster i mente – skal jeg bruge additiv (har fået at vide at diesel-kvaliteten i Danmark er direkte dårlig)?

  Fandt denne site i dag, og synes at det allerede nu har svaret på flere spørgsmål end samtlige venner og selvbestaltede specialister jeg har snakket med – tusinde tak.

  Hilsen

  • Hej

   Skal lige være sikker – har bilen kørt over 50.000 km på den samme olie?

   Hmm, det er ikke nemt at tjekke, om der er slidt mere på motoren end normalt, men hvis den ikke bruger olie, vil jeg prøve at glemme at det er sket. Måske har det slidt mere end nødvendigt, men det er ikke sikkert det får betydning inden bilen alligevel skal skrottes. Måske har tidligere ejer selv skiftet olie. Den er heldigvis ikke vildt følsom, den motor. Måskeholder turboladeren kortere end normalt, men det er heller ikke sikkert.

   Et værksted kan med et kamera se om der er sod i indsugning og på ventilerne.

   • Sumborg siger:

    Hej Ebbe,

    Tak for dit svar. Nej – bilen har aldrig kørt 50.000 på et olieskift – der er mere konsekvent kørt 5-8.000 km over de 15.000 der er service-intervallet, og derved er der kommet skred i det som man i service-bogen kalder service og sikkerheds-check. Den har IKKE partikelfilter og heller ikke turbo (1,4D-4D). Den går som sagt fint, og idet jeg har fået at vide at den kar kørt stort set alle kilometrene varmt, så tror jeg ikke der er noget galt…. og har jo de 6 måneder 100% garanti fra forhandleren, så mon ikke det går.

    Hilsen og tak.

    • Hej Sumborg
     Hvis du ikke kan slippe tanken om det, så må du sælge den. Men hvis har kørt langt på kort tid, så ville jeg ikke bekymre mig for meget. Toyota har et fast interval på 15.000 km for at være på den sikre side mht. til slid, så hvis kørselmønstret har været fint og olien har været den rigtige type, så er skaden formentlig mikroskopisk og uden betydning. Din bil har turbolader – den slipper man ikke for på en moderne diesel – heldigvis, for diesel uden turbo er forfærdeligt at køre med Vh Ebbe

 88. Mogens b nielsen siger:

  Hej

  Jeg har købt en V50 D2 fra 03/2012 med 26000km som jo stadigvæk har fabriksgaranti.

  Olien blev skiftet af tidligere ejer ved 12000km

  Den skal nu på service og jeg spurgte på volvo om den var en af de psa motorer der har problemer.
  De svarede med glat ansigt at “det problem havde de aldrig hørt om”…..

  Hvaee er min bil en af dem med problemet eller er det mig der er paranoid ?

  • Mogens b nielsen siger:

   Glemte jo nok lige at præcisere hvad problemet er jeg referer til, men det er det problem med blokerede smørerør til turboen, så turboen fiser af i tide og utide.
   Og også med bundkar hvor proppen ikke sidder ideelt så der er gamle olie tilbage i bundkarret der aldrig blir tømt ud ved almindelig olieskift.

   • Volvo har muligvis ikke været så hårdt ramt, som PSA. Jeg har i hvert fald ikke stødt på så mange sager. Men det er samme motor og den har de samme dumme konstruktioner med olierør der bliver for varmt og bundkar med uheldig bundpropsplacering. Hvis jeg sal give et udokumenteret gæt på, hvorfor Volvo er mindre ramt, så er det fordi merprisen for dieselmotoren er større end hos PSA, så kun de med stort kørselsbehov har købt diesel. Jeg har også en formodning om at Volvo-ejere er mere opmærksomme på at holde bilen på mærkeværkstederne og overholde intervallerne, så olien bliver skiftet efter foreskrifterne. Når det er sagt, så har jeg da også hørt om EGR-ventiler, der stopper på Volvo V50 – og det er en af grundene til at problemet eskalerer

    • Mogens b nielsen siger:

     Hej Ebbe

     Tusind tak for svar, jeg taler med Volvo om det, lad os se om de sætter “skyklapperne” på og vat i ørene. Jeg vil ihvertfald insistere på at se bilen under bunden for at se om bundkarret er blevet skiftet til bedre type ved det første service og også kræve at se olietypen de hælder på. Vil jo egentlig nok også forlange at få et eller andet skriftligt fra dem om at der ikke er noget “problem” med denne motor. tak igen

     • Hej. Du kan også bare få dem til at suge resterne op efter olieskift. Vh Ebbe

     • Mogens b nielsen siger:

      Hej Ebbe
      Var ude ved Volvo og gabske rigtig, proppen er undesænket op i bundkarret, deres forklaring er dog ikke så ringe endda, hvis bundproppen er nederst og man rammmer en sten er proppen det første der bliver smadret og olien løber ud.
      De tømte bundkarret og mente så den var tom….jeg bad dem om at suge det sidste ud og sørme havde de jo en lille kande med slange på og han trak mellem 1 og 2 dl ud af bundkarret. Vi har aftalte at ved næste service suger vi også men afmonterer bundkar for at se om der er slam eller mere olie vi ikke har fået med ved sugning.
      Har surfet nettet hårdt for at finde nogen der melder om en volvo v50 med smadret turbo og motor MEN kan ikke finde nogen.
      1. Kender du til nogen ?
      2. Et andet “issue” er motorvarmeren i V50, for at programmere den skal man isætte nøgle i tænding og dreje til pos. 1 (radioposition hvor også blæser går igang)…..Vores bil nr. 1 er en xc90 hvor man bare “vækker” elektronikken med at trykke på read knappen uden brug af nøgle og jeg har testet en v70 D2 som er akkurat som xc90….har du hørt om dette at det er så “bøvlet” at skulle programmere motorvarmeren ?

      tusind tak for tråden. den er super seriøs. !

     • Jannik Ebbe Brich siger:

      Til Mogens B Nielsen.

      Min Gamle kollega kørte Volvo V50 med 1.6 PSA motor.

      Han havde motorhaveri som følge af defekt turbo. Turboen smed metalspåner ned i motoren så denne skulle renses.

      Alt i alt en udgift på 40.000 DKK !!!!

      Bilen var korrekt serviceret hos Volvo i Roskilde, og kørte dagligt mellem Roskilde og København.

 89. Niels F siger:

  Hej Ebbe

  Super tråd!

  Er på udkig efter ny bil.

  Kører 2×35 km til og fra arbejde hver dag (kun motor- og landevej) og lidt blandet kørsel i weekenden.

  Jeg har brug for en st. car til omkring 100K og overvejer:

  Opel Astra 1,7 el. 1,9 CDTi, årg 2008/9

  Renault Megane II 1,5 dCi årg 2008/9

  Hvad er din erfaring med disse biler og er der noget man skal være særligt opmærksom på?
  Vil det overhovedet være et fornuftigt køb… Eller skal jeg ofre lidt mere og gå efter en Octavia 1,9 TDi? (er ikke så vild med Fabiaens udseende, som du ellers har anbefalet et par gange)

  På forhånd Tak
  Niels

  • Hej Niels

   Af de biler du nævner vil jeg tage, den du bedst kan lide. Du får den bedste brændstoføkonomi i Renault, men flere kræfter i 1,9 CDTI Astra. En Octavia vil givetvis være lettere at sælge igen, og du får også mere plads, hvis det har nogen betydning. Men igen forskellen i reparationer er så tilfældig og ejerbestemt mellem de tre, at jeg vil råde dig til at tage den, du bedst kan lide. Jeg kan godt lide Megane, men dens styretøj er meget dødt, og det generer mig så meget, at jeg hellere ville have en Opel, men det er ikke sikkert at du har samme fornemmelse.

   Vh Ebbe

 90. Ole siger:

  Har en 626 Gv Comprex 75hk (Tysk import) fra 92 har kørt 378.000km uden nogen som helst shit, jeg skifter olie ved 15.00 km konsekvent, køber 20ltr. dunke Molly 10/40 olie så hver skift koster 145kr+filter. Hver 10 gang ca. tank for den Molly stof i Dieslen.

  Turen hjem i 05 fra Singen ligger i bunden af GE, gik den 140/150 km med 4 stop, og lidt hvile.

  Små ture osse til bageren sker ikke under 2500Rpm og aldrig i 5 gear (det er forbudt) alle op adgåendene skift sker først ved de 2000 Rpm. jeg elsker den Comprex så behold i bare alt det turbo shit. Alle benzin motorer har jo mange flere rpm som jo reelt giver mange flere udstødninger end diesel motoren som jo har flere Nm ved meget laver rpm.. så sviner de ikke osse meget mere på en strækning af 500km.
  Mit 2½” flexrør og 1ste. dæmper er nu 22år gammel og ser ud som den dag den blev født.

  For at opnå flere km. på literen har jeg. Ændret på.
  Luft indtaget som er 75mm ude i front af kofangeren har jeg ført ud til skåret røret på 45 grader for at få den størst mulige åbning så luften bliver trykket ind det er jo med at få så meget luft ind til 1ste. takten..
  Har sat en luft fanger på hjelmen for at tage luft ind til køling af 2 alu kammer hvor en del af udstødnings gassen fra luftladeren paser ud til intercoleren samt igen på vejen tilbage i det 2 kammer og som trykket ind til 1 ste. takten, den går nu ca. 90km mere på en tankfuld. Om vinteren lidt mere da det er koldere luft..
  Så jeg forstår ikke alle de problemer i alle har.

  Nå undskyld mit lange indlæg

 91. Søren siger:

  Hej Ebbe.

  Jeg har lige købt en Citroën Picasso xsara hdi 2,0 van med 90hk fra 2002.
  Der har kørt 255000 km

  Er det en motor der har oplevet problemer? Nu er der jo ikke nogen der har nævnt den motor i tråden så jeg blev da nysgerrig om det er fordi det er godt eller skidt.

  Umiddelbart er ingen af de ting du beskriver overholdt på fornuftigt vis, dog har jeg en landrover 2,5 300tdi der aldrig har voldt mig de store problemer selvom jeg altid har været hård ved den og ikke har overholdt service osv og har af den grund ikke været så nervøs over motoren ( på Citroënen ) før jeg har læst det her.

  (Landyen har jeg stadig, der er bare bedre brændstof økonomi i den anden til og fra kbh )

  Venlig hilsen Søren.

  • Hej Søren

   Generelt set er der færre problemer med de lidt ældre dieselbiler uden partikelfilter. Naturligvis har de heller ikke godt af mange korte ture, men de er ikke nær så plaget af sodproblemer, fordi de ikke skal rense filtret. Desuden er sådan en 2,0 med 90 hk ikke særligt hårdt presset, så set ud fra et pålidelighedsaspekt er det klart bedre

 92. Adam siger:

  Hej Ebbe,

  Værkstedet har netop konstateret at to af mine dyser er gået på min X5’er 3.0 fra 2008. Bilen har kun kørt 120.000 og derfor undrer det mig. Problemet opstod umiddelbart efter at bilen havde været på værksted som jeg kørte ud af deres parkeringsplads. Værkføreren holder selvfølgelig på at de ikke kan have gjort noget galt der kunne medføre at to dyser nu skal skiftes.

  Håber du kan hjælpe mig

  Vh Adam

  • Hej Adam

   Dyser kan desværre sagtens stå af efter 120.000 km. Hvad har værkstedet udført på bilen? Har de rodet med dyserne? Moderne dyser er ekstremt følsomme – bare man lægger dem ned på et bord kan de være ødelagt – de skal proppes af og opbevares lodret. Men hvis ikke de har pillet ved dyserne, så er du desværre nok bare uheldig. Lad mig gerne vide, hvordan det går. Vh Ebbe

 93. Michael Mortensen siger:

  Det er nok desværre for sent at jeg fandt denne fantastiske tråd. Jeg skal hente min nye bil, Hyuandai I30 1,6 CRDI 2011 31000 km, i morgen. Mit kørselsmønster er 2×18 km i jævnt tempo om dagen, er det et såkaldt “dumt” køb?

  Mvh

  Michael

  • Det er ikke den værste motor, hvad angår sod. Sørg for at skifte olie for max 15.000 km. Kør evt med additiv og brug rensekur ved olieskift. Ved du hvordan tidligere ejer har kørt?

 94. Michael Mortensen siger:

  Det ved jeg faktisk, han har kørt som han skulle, dog med enkelte korte ture. jeg har haft en til at kigge på mottoren, og han siger at den er i orden.

 95. Asbjørn siger:

  Hej Ebbe
  God tråd du har her – den bedste, som jeg er stødt på om emnet. Imponerende, at du kan svare alle så fyldestgørende. Jeg har en lille historie til dem, der overvejer denne dieselmotor:
  Jeg var på udkig efter en Ford Focus stationcar. Med familieforøgelse og 27 km til og fra arbejde (lidt bykørsel men mest motorvej) mente jeg godt, at jeg lige kunne forsvare en diesel. Der ville selvfølgelig også være en masse korte ture. Jeg havde læst om turboproblemerne, men jeg tænkte, at det måske var lidt opreklameret. Der er så mange biler derude med den motor, så mon ikke det bare ramte de få, som behandlede deres motor dårligt?
  Med familieforøgelse og 27 km til og fra arbejde (lidt bykørsel men mest motorvej) mente jeg i hvert fald godt, at jeg lige kunne forsvare en diesel. Der ville selvfølgelig også være en masse korte ture. Jeg fandt en fornuftig bil fra 2006 med 140k kilometer til en fair pris hos en brugtvognsforhandler, som virkede pålidelig. Alle service var overholdt, partikelfilteret renset osv.,så jeg skrev efter et par dage slutseddel.
  Jeg besluttede dog (efter at have talt med svigerfar, som har en C4 med samme motor) at få skiftet bundkarret, nu hvor den alligevel var til klargøring og service på værkstedet. Det viste sig at være den bedste beslutning, jeg skulle komme til at træffe: Bundkarret var fuldstændigt snasket, motoren sodet til, dyser var tilstoppede, så det var nok kun et spørgsmål om tid, før turboen ville stå af. Forhandleren var heldigvis en ærlig mand og ringede, lettere chokeret, til mig og sagde, at den bil turde han ikke få ud at køre og at vi skulle annullere slutsedlen, hvilket den blev.

  Jeg kom altså ud af det med skindet på næsen, men det kunne nemt ha blevet et kedeligt første bilkøb. Nu kigger vi efter benzin i stedet – evt. noget lidt nyere. Mine “begynder-råd” til andre er:
  -Overvej om I reelt kører kilometer nok til en diesel – husk på, at den gode brændstoføkonomi først indtræffer, når motoren er varm.
  -Stol på jeres mavefornemmelse, når I vælger forhandler. Jeg ville måske nok have trukket mig sejrrigt ud af en reklamations-sag på bilen, men det havde været bøvlet og det var rart, at sælger var sig sit ansvar bevidst.
  -Hvis I ikke kender bilens tidligere kørselsmønster, så få den tjekket hos fx FDM. Hellere bruge 2000 nu, end 20.000 om to måneder…
  MVH Asbjørn

 96. Christian Anker Hviid siger:

  Hej Ebbe

  Jeg står overfor familieforøgelse og har derfor kig på en lettere brugt Ford S-Max, men jeg ved ikke om jeg skal gå efter 2,0 benzin 145 hk eller 2,0 diesel 140hk. Egentlig hælder jeg mest til benzin, men der er mange gode tilbud på dieseludgaven og den kører jo også væsentlig længere på literen.

  Vi kører 2×17 km til hverdag, by, lidt landevej, motorvej. En gang om ugen bliver det til 2×41 km. Derudover en tur kbh-jylland ca. en gang om måneden.
  Derudover nogle småture til indkøb osv.

  Er det kørselsmønster for lidt til dieseludgaven? Også hvis der er oliefyr installeret?

  Mvh Christian

  • Hej Christian. Med et oliefyr så kan den mængde kørsel godt gå an. Det er et rigtigt dilemma, du står i. For ingen tvivl om, at dieselbilen vil være mere økonomisk i den daglige drift. Benzinmotoren rummer bare ikke de sanmme ricici for problemer. Hvis du selv hælder til benzin, så tag den. Men jeg mener godt, du kan forsvare det kørselsbehov i en diesel, når du bruger oliefyr.

 97. Anders Vinderslev siger:

  Hej Ebbe

  Jeg har netop erhvervet mig en Focus TDCi 105 HK, som er indreg. første gang 31/10-13. Jeg havde inden læst mere eller mindre samtlige kommentarer igennem for at være sikker på at jeg virkelig ville have den i diesel. Men jeg læste intet om det en bekendt fortalte mig igår. Han fortalte at de nyeste biler med 1,6 PSA motor har fået fixet bundkarret så det ikke længere er noget problem. Jeg var lidt skeptisk eftersom jeg intet selv har læst om det og at Ford især skulle være afvisende overfor at den motor har noget problem.

  Er det noget du ved noget om? – Fordi jeg havde egentlig tænkt mig at når jeg ikke længere har garanti på bilen, så ville jeg få skiftet bundkarret efter hvad du har skrevet her – men hvis de har lavet den ændring, så er det jo ikke nødvendigt for mig.

  Mvh. Anders

 98. Ole Jäger siger:

  Hej og mange tak for den megen information man kan finde her!

  Pga. forestående familieforøgelse står vi og overvejer at anskaffe os en større bil. Budgettet er ikke så stort, så jeg kigger på biler der er op til 10 år gamle. Jeg er faldet over Kia Carnival, som man kan få overraskende billigt og vil derfor høre om du kan sige noget om den 2,9 liters motor der ligger i den? Jeg tænker i årgang 2004-2007. Så vidt jeg kan forstå på nogle af kommentarerne i denne tråd, så skulle asiatiske biler være knapt så følsomme over for sod, som europæiske?

  Mvh Ole

  • Hej Ole

   Kia Carnival er rigtignok billig i indkøb, men det du sparer her kommer du formentlig til at bruge på store driftudgifter. Jeg vil næsten gå så langt som at fraråde netop denne bil. Motoren er ikke specielt god, den kører ikke ret meget over 10 km/l og ejerafgiften er på astronomiske 10.400 kr. om året. Carnival er desuden ikke Kia´s bedste bil for at sige det mildt – der er mange ting der går i stykker på dem. Hvor mange personer er I i familien?

   • Ole Jäger siger:

    Hej Ebbe

    Tak for svaret. Jeg tænkte jo nok at der var en grund til at de er så billige 😉 Du har ret i at ejerafgiften er ret voldsom!

    Vi er to voksne og to børn (8 og 10) og en lille ny på vej, så vi kan sådan set godt klare os med en alm. stationcar. Det kunne dog være meget rart at have mulighed for at transportere hele familien plus et par af børnenes venner, når vi skal til sportsstævner og den slags, så derfor har vi kigget på 7 personers biler. Personligt ville jeg gerne have fx en Mazda 5, Opel Zafira eller Ford S-Max, men de er jo noget dyrere.

    • Ole Jäger siger:

     Tilføjelse: Det kan godt være vi skal vælge at gå efter en stationcar, som fx en Ford Mondeo. Der er jo nogle flere på markedet og det betyder jo nok at man får mere for pengene. Er der nogle du vil anbefale, eller nogle man bestemt skal holde sig fra?

 99. per kristensen siger:

  hej igen
  hvorfor laver Opel 1.3 cdti 95 hk – hele tiden regenerering med dårlig brændstof øko og trækkraft til følge..?? Hvad med start and stop system, belaster det i den retning??

  • Hej Hvor langt har den kørt? Og hvor gammel er den?

   Hyppige regenereringer tyder på forkert kørselsmønster eller mekanisk defekt – maske bare fyldt partikelfilter, men det er vigtigt at mekanikeren er dieselspecialist og tjekker EGR-funktion og dyser, da fejl heri kan smadre et nyt partikelfilter på få tusinde km

   Regenerering starter, når tryk forskellen før og efter partikelfilter bliver for stor. Det opfatter motorstyringen som sod i filtret og begynder regenerering. Soden bliver til aske og det kan ikke afbrændes, så mod slutningen af filtrets levetid kan regenerering optræde oftere

   • Jeg er ikke specielt stor fan af start/stop, og kan have samme mistanke, men kan ikke underbygge den – det kræver at jeg får nogle bedre data på motoropvarmingen fra start.

 100. Lau siger:

  Hej alle

  1) Mit kørselsbehov er på ca. 13.000 km/året. Det fordeler sig lidt pussigt på ca. 50 ture á 12 km om året, og resten på lange ture fra Kbh – > Århus. Dvs. ca. 600 km på korte ture, fordelt på små tre-dages klumper over hele året, og ca. 12.000 km på meget lange ture.

  Ville dette kørselsmønster passe til en dieselbil, eller ville jeg tilsode bilen efter jeres vurdering?

  2) Jeg overvejer at købe en Skoda Superb med DSG gear, som har kørt som taxa. Den ligger på ca 250.000 km, og er fra 2010. Kunne godt tænke mig den “luksus” forbundet med automatgear, og størrelsen på en Superb (har en Octavia nu), og tænker at jeg jo ikke kører så mange km om året, at det blir h e l t “kriminelt” ifht bilens kilometertal. Eller hvad tænker I?

  • Hej. Det er fint kørselmønster til diesel.

   Personligt synes jeg det er for stor en risiko at løbe med en frikørt taxa. Volkswagen i Sverige fraråder DSG til taxaer, og du risikerer dyre regninger – det er ikke sikkert, men jeg ville ikke turde. Dit behov er fint nok til DSG, men 250.000 km er langt, og der kan sagtens komme mange andre dyre reparationer.

 101. Morten Bache siger:

  Hej

  Tak for info, omend jeg har set det lidt sent.

  Jeg har en Focus II med 1.6 Tdci 109 HK, som fik skiftet både EGR ventil og partikelfilter for 2 år siden efter godt 85000 km. Vi flyttede så for 6 mdr siden så jeg så pludselig hen over vinteren kørte kortere til arbejde ture end før, og nu er den gået i stykker igen. Indtil da kørte bilen både korte og lange ture, men en typisk arbejdsuge kørte jeg mindst 30 min hver vej.

  Det der undrer mig er dog at EGR ventilen kan gå i stykker på så kort tid, 2 år, og at filteret kan blive så sort på så kort tid: det blev renset ved en underleverandør for 2000 kr.

  Er det EGR ventilen der giver problemer til filteret eller omvendt? Det har jeg ikke helt forstået.

  Mvh
  Morten

  • Morten Bache siger:

   Jeg glemte lige: jeg fik slet ingen advarsel om at nu var de tid til at køre en lang tur for at regenerere. Den har jeg aldrig fået.

   I stedet er bilen begge gange (for 2 år siden og nu) gået i nødprogram. EGR ventilen viste fejl for 2 år siden, men ikke denne gang, dog viste det sig også denne gang ved inspektion at den alligevel skulle skiftes.

   Det undrer mig dog meget at jeg ikke far fået nogen advarsel om regenerering. Er der andre (Focus ejere) der har oplevet tilsvarende?

 102. Bryan siger:

  Hej
  Har læst en masse af kommentarerne, så vil spørge da jeg overvejer min første diesel:

  Ford Mondeo 2.0 TDCi med 171.000 km og fuld servicebog årg 2007

  Hyundai Sonata 2.0 CRDi med 103.000 km og fuld service årg 2010

  Kører mindst 30.000 årligt, blandet korte og meget lange ture rundt i landet, så vil en eller begge passe til mit behov eller skal jeg passe på noget?

  Tak for gode råd og vejledning 🙂
  Vh
  Bryan

 103. Bo siger:

  Hej Ebbe

  Har lige købt en Polo 1,4 tdi fra 2007 med 225000 km på bagen.
  Jeg kører både korte og lange ture ca ligeligt fordelt. Kører ca 25000 km om året.
  Skal jeg tage nogle forbehold, evt bruge additiver.

  Hilsen Bo

  • Jeg tror på at additiver er godt. Det kan være, du skal skifte brændstoffiltrene, når du har kørt et par tanke med additiv.

   Men den er før partikelfilter – så du får formentlig ikke de store problemer

 104. Christian Kibsgaard siger:

  Hej Ebbe.
  Jeg kører Seat Altea 1,9 tdi årgang 2005 kørt 320000 km.
  Har tomgangsproblemer en gang imellem.Det virker som om den kører på 3.
  Ryster en del og om morgenen er det også lidt rodet,men stater.Bilen kører og trækker godt.Kører ca 100 km om dagen ( 40-40-20 )

  mvh.
  Christian

  • Hej Christian. Du bliver nok nødt til at have den på værksted. Det kan være en dyse, der hænger lidt, det kan være en sensor. Den motor skal også af og til have skiftet luftmassemåler. JEg vil anbefale dig at tage den til et dieselværksted, hvor de kan løse fejlen.

   Vh Ebbe

 105. Lars Jakobsen siger:

  Hej Ebbe

  Vi skal ud og have vores første mindre familiecontainer. Vi har et budget på max. 200.000 og har luret på skoda fabia combi greenline (diesel), da den kører op til 29 km/l. Vi ved ikke hvor meget vi kommer til at køre, men umildbart er det mindre ture. Jeg har arbejde tæt på, og kan cykle og konen tager det offentlige for det meste. Så efter at have læst din artikel, bliver jeg da i tvivl om det er den rigtige bil.

  Jeg blev dog ikke helt klog på, om sod er et så stort problem eller kunne blive det i længden…

  • Hej Lars

   Ingen biler har godt af småture, og dieselbiler med partikelfilter klarer den slags dårligst. Jeg vil anbefale at I køber den med TSI-motor i stedet. Uanset om I vælger en TSI eller TDI, så køb ekstra ‘garanti’, hvis det er en ny bil I er ude efter. Hvis bilen aldrig bliver driftvarm, så kan sod meget hurtigt blive et problem. I helt grelle tilfælde er det sket at en motor er sodet til på kun 6.000 km, men det er ekstremt

   Vh Ebbe

 106. Erik Petersen siger:

  Hej
  Har købt en årg.2000 Peugeot 2,0 HDI – Hvor ser jeg om det er en 90 eller 109 hk motor ?
  Mvh.

  • Hej Erik

   Den kunne jeg ikke lige i hovedet. PÅ en Honda er motortypen en del af stelnummeret, og det er det vist også hos Peugeot, tror jeg. Jeg spurgte Hanne Sørensen, Pressechef hos Peugeot og her er hendes svar: Man kan godt finde det via stelnummer, men det kræver, at man kender ”koden” og den varierer ikke kun i forhold til 90 hk eller 109 hk, men også i forhold til variant og produktionsdato – så der er virkelig mange forskellige ”koder”.
   Det allernemmeste er faktisk at downloade en App, der hedder ”Nummerplade” – der kan man få adgang til alle data vedr. en bil blot ved at indtaste nummerpladen – også synshistorik osv.

 107. Ivan siger:

  Hej Ebbe
  Kan se du har en del viden om diesel motorer.
  Et sted læste jeg at man skulle påregne at udskifte turboen efter 200-250.000 km.
  Hvad med de turbo’er de stopper i benzin biler i dag, hvor mange km er der i dem
  Har kikket lidt på en Renault Scenic fra 2010 m. 1.4 TCe motor gået ca. 80.000

  • En turbo holder alt mellem 150.000 til 400.000 uden det er helt unormalt. Det afhænger rigtig meget af kørselsmønster – har du fat i en pendlerbil der kører lange ture og overholder serviceintervaller, så holder den længe. For år tilbage ville jeg siger at turboen holdt kortere tid på benzinbiler, men i dag er der vist ikke den store forskel mellem benzin og diesel. Det handler om kørselsmønster. En benzinturbo bliver dog varmere, så det er vigtigt at lade bilen gå i tomgang et minuts tid eller to, hvis motoren har været hårdt belastet, ellers risikerer du at den kokser til.

 108. Bayan siger:

  Hej Ebbe.
  Det er sådan at jeg har en toyota aygo 1,4 disel. (Første gang jeg har en bil)
  Når jeg kører synes jeg den larmer rimlig meget.
  Er i tvivl om, om det skyldes min skiftning af gear.
  Hvornår skal man skifte gear på en dusel motor.?

  på forhånd mange tak

 109. Jann Pedersen siger:

  Hej Ebbe.
  Super tråd 🙂
  Vi står og overvejer ny bil. Ford Mondeo fra 2012 diesel. Men ved ikke om vi kører nok til det. Ca 18-20 km til og fra arbejde hver dag. Blandet landevej og by. Der udover tager vi Ca en gang måneden en tur på 110 km og retur. Skal det så være diesel eller …

  • Hej Jann

   Jeg har ikke været herinde i et stykke tid, så jeg beklager det sene svar. Til de 110 km er det dejligt at køre diesel, men til hverdag er det kun lige til øllet. Er det en 1,6, 2,0 eller 2,2 i kigger på? Totaløkonomisk ligger I formentlig på et niveau, hvor det godt kan svare sig med en diesel-bil – selv hvis der skulle gå en turbolader. Og Mondeo kører bedst med diesel med mindre budgettet tillader en 1,6 Ecoboost – den kører bedre til hverdag, men ikke på de lange ture. Hvis I vælger diesel, så overvej en motorvarmer og sørg for at køre med jævn hastighed så meget af tiden som muligt.

 110. Torben siger:

  Hej Ebbe jeg tænker på at købe en BMW x5 3.0 d 235hk fra 2007
  men er i tvivl om motoren kan holde?
  Jeg har set flere biler til salg som har kørt ca 120-150000 og som har fået skiftet motor.
  Mvh
  Torben

  • Hej Torben

   Motoren kan godt holde som sådan, men den kan have samme problemer som alle andre dieselmotorer, hvis kørselmønsteret ikke er sundt. Turboladere holder ikke for evigt og automatgearkassen kan lave knas. Du skal have en voksen buffer til uforudsete reparationer i sådan en svend.

 111. Michael siger:

  Hej Ebbe

  Jeg står og skal investere i bil, og vil høre, om du kan give mig et godt råd.

  Mit kørselsbehov forventes at være omkring 25-30.000 årligt, overvejende ture på 75 km til og fra arbejde (1/3 landevej, 2/3 motorvej).

  Jeg vil helst ikke meget over 100.000 og det er vigtigt for mig at driftsomkostningerne ikke bliver for høje, men køreglæde og komfort spiller også en rolle.

  Jeg har indtil videre kigget lidt på

  Opel Corsa 1.3 CDTi 95 fra 2011 med 110k på tælleren til 89.000,-

  Skoda Fabia 1.4 TDi 80 Greenline fra 2009 med 116k på tælleren til 95.000 ,-

  Seat Ibiza 1,2 TDi 75 fra 2011 med 80k på tælleren til 115.000,-

  Alle er med udfyldt servicebog. Corsaen og Fabiaen er til salg hos en forhandler, mens Ibizaen står hos en privat sælger.

  Er der en af disse du vil fremhæve ift. de andre, eller synes du jeg skal vælge noget helt tredje?

  På forhånd tak

  • Totaløkonomisk er forskellene ikke så store, så jeg vil anbefale den, du bedst kan lide. Personligt synes jeg 1,2’eren er for svag, og gensalgsmæssigt er Skoda mere søgt end SEAT. Hvis du kan nøjes med biler i den størrelse, så gør endelig det – det betaler sig bedst. Men du får noget mere komfort ved at gå en klasse op.

 112. Long siger:

  Hej Ebbe

  Nu taler i meget om bundkarret og tilsodning på 1,6 hdi motoren fra peugeot ovs. Jeg står og skal investere i deres nye 1,6 bluehdi med 120 hk. Har du hørt, at motoren har samme problemer. Mit kørsels behov er på 120 km hverdag. Derfor er valget faldet på den.

  På forhånd tak

  • Blue HDI har en avanceret form for partikelfilter og katalysator, der også fjerne NOx fra udstødningen. Der skal tilsættes AdBlue eller lignende men det klares af værkstedet. Jeg ved endnu ikke, hvordan denne konstruktion påvirker pålideligheden, men jeg forventer faktisk bedre pålidelighed end tidligere, da man kan undgå en del recirkulation af udstødningen med dette system.

 113. Mads siger:

  Hej Ebbe

  Skal til at købe ny bil. Har du nogen indvendinger omkring peugeot 308 nye 1.6 bluehdi 120 hk motorer. Opgivet til at kører 32,3 km/L og billig i grønafgift.

  Køre 120 km hverdag primært på motorvej.

  Er der andre biler du kan anbefale i samme segment

  Venlig hilsen

  Mads

  • Det kan være et fint valg, og dit kørselsmønster beder jo om en diesel. Blue HDI har en avanceret form for partikelfilter og katalysator, der også fjerne NOx fra udstødningen. Der skal tilsættes AdBlue eller lignende men det klares af værkstedet. Jeg ved endnu ikke, hvordan denne konstruktion påvirker pålideligheden, men jeg forventer faktisk bedre pålidelighed end tidligere, da man kan undgå en del recirkulation af udstødningen med dette system.

   Personligt sidder jeg dårligt i Peugeot 308 og jeg er ikke vild med at betjeningen af varmeapparat mm gennem touchskærm. Omdrejningstælleren, der kører den modsatte vej er jeg heller ikke glad for. Men det kan meget vel være ting som ikke irriterer dig. Prøv også en Honda Civic 1,6 og måske en Hyundai i30 – der kunne de fem års garanti uden km-begrænsning være en god ting

 114. Gert Christensen siger:

  Hvis dieselbiler er så sensitive over for korte ture, hvorfor ligger der så dieselmotorer i de små Smartcars (altså by-biler), hvor der også sidder en turbo i rigtig mange modeller?
  – Gert

  • Fordi bilkøberne er blevet økoliderlige. Altså økonomi-liderlige – miljøet er der ikke mange der tænker på. På papiret ser det jo lækkert ud at man kan køre 30 km på en liter brændstof. Bilproducenterne leverer bare det kunderne vil have, selvom det er noget skidt. Dog skal det siges at mange små-biler ikke leveres ikke med dieselmotorer fordi det ikke giver meget mening.

 115. Flemming siger:

  Hvad siger i til nedenstående svar fra en forhandler ang hvornår man anbefaler første olieskifte på en ny Clio Diesel.

  Første olieskifte er ved 30000 km og/eller 2 år iflg. servicebog , men ved godt der er andre der sælger olieskifte ved 1000 km , men det er ikke noget krav fra Renaults side, men det kaldes vist mersalg.

 116. Nette siger:

  Hej. Vi overvejer at købe en dacia logan 1,5 dci. Men er blevet i tvivl om det er dumt at købe diesel. Vi kører max 5 km til arbejde og har to stop på vejen for at aflevere børn. Et par gange om ugen kører vi en længere tur (ca 25 km hver vej). Vi kører også længere ture men ikke altid flere gange i måneden. Om året kører vi ml. 20.000-25.000!
  Hvad siger du?

  • Hej Nette

   På den baggrund vil jeg fraråde, at I køber en diesel. Med en helt ny motor vil der naturligvis gå lidt tid før problemerne melder sig, men I kan ikke holde motoren i optimal stand med det kørselsmønster. Desuden vil I opleve at bilen ikke bliver varm om vinteren. Det er lidt irriterende at Dacia kun sælger 0.9 TCE med det høje udstyrsniveau. Helt optimal ville 1.2 TCE have været, men det skal nok ikke være alt for attraktivt at vælge en Dacia 🙂

 117. Kim siger:

  Hej Ebbe
  Jeg er ejer af en Ford focus 1.6 tdci årg. 2007. Kørt 230000 km
  Den trækker ik ordentlig efter en ferie i Italien. Var ved ford i dag og det var en defekt egr ventil og et tilstoppet partikelfilter.
  Efter det du skriver bliver jeg jo noget nervøs.
  Hvis det var din bil ville du så købe en anden eller få lavet de fejl ?!
  Tænker også på af få skiftet bundkaret og filteret ved turboen. Ved ik så meget om biler men havde håbet der var 500000 km i denne bil. Mine service er overholdt ved min mekanikker
  Hilsen kim

  • Hej Kim

   Det tilstoppede filter er formentlig en følge af den defekte EGR-ventil. Hvis den har stået åben, så har der været ekstra røgudvikling samt lavere forbrændingstemperatur. Der er formentlig øget tilsodning af indsugning og turbolader og måske også dyser og oliesystem. Det er ikke sikkert, det er alvorligt, men jeg ville få en dieselekspert til at se på den, og give sin vurdering.

   • Kim siger:

    Hej.
    Tak for svar.
    De skifter egr ventil og sender partikelfilteret til rensning. Så laver de bundkaret om og laver det ved banjobolten.
    Vil du tror der bliver ved med at komme problemer med denne model når jeg får de ting lavet og overholder mine service pr 15000 km?
    Min kæreste kører 200 km om dagen til og fra arbejde…
    Hilsen kim

    • Jeg vil ikke mene at du løber nogen større risiko – at EGR-ventilen giver op efter 200.000 km er okay. Måske skal der skiftes en turbolader og et par dyser på et tidspunkt. Man løber en større risiko for reparationer med de kilometertal, men jeg synes ikke du skal gå og være nervøs for det. I giver motoren optimale betingelser
     .

 118. Morten L siger:

  Hej. Tak for en masse gode kommentare og forklaringer. Jeg tror næsten jeg kender svaret ud fra hvad du bl.a. lige har svaret på, men vil gerne have det bekræftet.
  Jeg overvejer at købe en ny Dacia Duster Lauréate 1,5 dCi 105 4×4. Jeg kører primært i weekender og måske 1 gang i løbet af ugen. Oftes kun små turer op til 7km. Dog ved jeg at jeg 2-3 gange om måneden kommer på “længere” ture (ca 55km hver vej).
  Total kørsel ca. 10-15.000 km / år.
  Er det korrekt at motor og partikkelfilter vil holde “kort” og dermed klart at fraråde?

  • Hej Morten

   Det er ikke helt godt, men du har jo tre års garanti 😉 men problemerne kommer nok først efter garantiens udløb. Ud over et uheldigt kørselsmønster, så skal du også vide, at 1. gear på 4×4-modellen er meget lavt, så du skifter til 2. næsten med det samme. Det er godt til terræn-kørsel, men kan være lidt irriterende til hverdag. Hvis ikke du har brug for firehjulstræk, så er 1,2 TCE en dejlig motor, der passer bedre til dit kørselsmønster.

 119. Kristoffer siger:

  Super artikel, virkelig god information, også i kommentarsporet.

  Jeg skal ud og investere i bil her til efteråret, da mit arbejde kommer til at betyde en del kørsel rundt i landet.

  Jeg forventer kommer til at køre omkring 20.000 km året og at mit kørselsmønster vil bestå af to dele:

  15.000 af km vil være lange ture med over 50 km per motorstart.
  5.000 af km vil være pendling til og fra arbejde, 2*22 km, fordelt på 1/5 bykørsel, 3/5 motorvej og 2/5 landevej, ca. 25-35 minutters køretid afhængig af trafik.

  Jeg forventer ikke at bruge bilen til korte ture eller bykørsel særlig meget, da jeg bor tæt på alt og foretrækker cykel til det meste. Og så jeg har en veteranbil (Jaguar E) til hyggekørsel 🙂

  Mit spørgsmål går på om der er om der er nok km i mit kørselsmønster til at retfærdiggøre diesel fremfor benzin. Kigger jeg kun på pendling hælder jeg til benzin, mens de lange ture klart siger diesel. Men hvad siger kombinationen?

  • Hej Kristoffer. Undskyld mit sene svar. Du kan godt købe en diesel med det behov, men hvis du er glad for at køre bil, så kunne du overveje en benzin-bil, det er der (for nogle) mere køreglæde i. Benzinbilerne bliver mere og mere økonomiske, så forskellen er ikke helt så stor i brændstoføkonomi. Hvis du giver mig et cirka-budget vil jeg gerne give nogle anbefalinger.

   Jaguar E-type er nok min favoritbil. Den er fantastisk smuk. Hvilken variant har du?

   • Kristoffer siger:

    Hej Ebbe

    Du skal ikke undskylde for det sene svar, du gør det jo ganske frivilligt.

    Mit budget lige nu ligger på max 100.000 og dermed brugt, da jeg helst vil undgå at låne penge. Skal have en stationcar eller anden bil med plads. Indenfor det budget har jeg kig på:

    Peugeot 206 1,4 HDi XR SW
    Peugeot 207 1,6 HDi 90 SW
    Skoda Fabia 1,4 TDi 80 GreenLine Combi
    Peugeot 307, 1,6 HDi 90 SW
    Seat Ibiza 1,2 TDi 75 SW

    Jeg er glad for at køre bil når det er i Jaguaren 🙂 Når det er til transport er køreoplevelsen mindre betydningsfuld, dog er komfort en vigtig parameter.

    Min Jaguar E-type er en Serie 1, 2+2 fra 1966 med en 4.2 straight six. Den sidste af det originale design med forlygter bag glas.

    Der er et billede her, som du burde kunne se:

    https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/q86/s720x720/1488667_10152196105726832_702135593_n.jpg

    Det er selvfølgelig også min favoritbil, det siger sig selv 😉

    • Den er fantastisk sådan en E-type, og jeg er ret vild med din. Jeg har altid været skudt i Mk III i coupe.

     Af de biler, du nævner vil jeg helst anbefale Skoda Fabia selvom komforten i en 207 nok er lige tanden bedre. 206 ville jeg ikke tage mest pga af en svag bagbro, der er dyr at skifte og så er den ret gammeldags. Hvis du tager en 1,6 HDI, så få den tjekket grundigt for sod i indsugning og få skiftet oliefremførsel til turboen inkl. banjobolt. Alle bilerne bør tjekkes for sod i indsugning og fungerende EGR – en defekt viser sig ikke altid som en fejl, hvis armen er knækket indeni, så tror motorstyringen at den virker.

     Du vil i virkeligheden opnå bedre totaløkonomi med en af de helt små selvom de er på benzin. Men så ryger lidt af langturskomforten.

     • Kristoffer siger:

      Det er en fornøjelse at køre i den 🙂 Kan kun anbefale at gå efter drømmebilen!

      Tak for rådene, vil være opmærksom når jeg køber. Har I den billige ende kig på to 206’er som begge har fået skiftet bagbro, tandrem og lavet dyser. I den lidt dyrere ende er Ford Focus 1,6 TDCi dukket op som alternativ.

      Skal holde op med at kigge og komme ud og prøve nu!

     • Ja ud og prøv. Hvis vi taler pålidelighed på motoren, så er det aldrig lykkedes mig at finde noget snavs på 1,5 dci-motoren fra Renault-Nissan, så den er værd at se efter. Du kan jo også prøve en Renault Clio III med den motor.

      Så skal jeg bare finde ud af, hvad drømmebilen er 😉

 120. Anja siger:

  Kære alle

  Jeg overvejer at købe en Ford fiesta 1,6 95 tdci fra 2013. Jeg er dybt forvirret… er der stadig problemer med turboen/bundkarret?
  Har prøvet at forhøre mig med forhandler og han foreslår at skifte bundkarret ud… men dette er vel ikke en løsning? Jeg gider ikke risikere at skulle skifte turbo ud om et par år. Så overvejede jeg istedet at købe en brugt polo 1,6 90. Hvad siger i? Fiestaen var min “drømmebil”. Jeg skal køre 25000km om året 80% motorvej, 20% landevejskørsel ca.

  Mange tak

  • Hej Anja. Bundkarret er ikke ændret, men hvis du kører lange ture, så går der rigtig lang tid før du får problemer. Med den fordeling af km, så kan du godt købe diesel også Ford 🙂

   Du kan overveje at skifte olie for, hver 15.000 km. Men få gerne lige tjekket indsugningen for sod på den Ford inden du køber. Du risikerer samme sodproblemer på en VW, så hvis du er forelsket i Forden, så skal du have den – hvis den er i orden

 121. Kim siger:

  Hej
  Jeg overvejer at købe en hyundai i30 1,6 crdi90 Classic cw isg eller en hyundai i30 1,6 crdi90 comfort cw isg. Begge er fra 2011.
  Har de problem med turbo og bundkar ?
  Er der kædetræk eller Tandrem i disse biler ?
  Hvad er din mening ellers om disse motorer ?
  Mvh kim

  • Ingen problemer med bundkar, men de kan få samme problemer som andre dieselbiler, hvis ikke du kører langt nok. Så vidt jeg ved kan de godt kokse til i et olierør, men du er jo heldigvis begunstiget af fem års garanti – husk at tjekke servicehæftet for korrekt service. ISG-systemet kan også drille lidt, også skal du kigge efter rust på bagklap og i toppen af dørene. Motorerne er mindst lige så solide som andre dieselmotorer.

   Jeg er 99 pct sikker på at de kører med kæde – men det kan jeg lige slå op, når jeg er hjemme igen

 122. Allan siger:

  Hej Ebbe

  Har lidt kig på en Volvo V60 1,6 DRIVEe fra 2012 har den virkelig de samme problemer
  vedr. partikfilter/bundkar/turboen?
  Kører selv mellem 30000 og 40000km. om året, mest længere ture (over 50km.),
  derforuden en del bykørsel (1-2km.)

  Hvis ja til ovenstående skal jeg så være nervøs?

  Andre kommentarer vedr. ovenstående bil modtages gerne?

  Mvh. Allan

 123. Jan Pedersen siger:

  Hej Ebbe

  Jeg har med stor interesse læst dine artikler vedr. Peugeot’s 1,6 HDI motors svagheder.
  Jeg står overfor, at skulle udskifte min veltjente Renault Clio ud, og overvejer nu forskellige erstatninger for den. Men da HDI motoren er monteret i så mange forskellige mærker, kan den jo godt være svær at komme uden om. Jeg vil derfor høre dig, om disse problemer især er knyttet til bestemte årgange af motoren, da jeg som ingeniør har meget svært ved at forstå at så store virksomheder, som PSA, Ford og BMW (som jeg har læst mig til, også nu er en del af udvikler teamet bag motoren), år efter år fortsætter med, at producere en fejlbehæftet konstruktion.

  På forhånd tak

  Med venlig hilsen

  Jan

  • Ingen vil erkende, at den motor har svagheder. “Vi har masser af kunder, der har kørt over 300.000 km uden problemer, hvis de overholder service med den rigtige olie” siger de. Og det er også rigtigt nok, men den motor er bare meget følsom for det korrekte kørselsmønster. Om de mener, at de har ret, eller om de ikke tør ændre konstruktionen, fordi det ville være at give kritikerne ret ved jeg ikke. Men set udefra virker det meget mærkeligt. Men VW-koncernen indrømmer jo også nødigt, når deres motorer har dårlige konstruktioner.

 124. Thomas Hansen siger:

  Hej Ebbe.

  Jeg har kig på en Mazda6 fra 12/2008 med en 140 HK dieselmotor, men hører ikke meget godt om Ford’s dieselmotorer generelt – skal jeg helst holde mig fra den?

  På forhånd tak,

  Venlig hilsen
  Thomas

 125. Jarl Paulsen siger:

  Interessante synspunkter, du giver udtryk for vedrørende additiver. Kan du henvise til nogen form for faktisk dokumentation, hvor af det fremgår, at Bell-add eller lignende forlænger f.eks. 1,6 HDIs liv eller er anbefalingen bygget på egne og enkelte mekanikeres løse mavefornemmelse?

  • De jeg taler med på værksteder og synssteder oplever, at det virker. Synsmændene dumper biler på røggastest og når de har fået rens, så består de testen. FDM har testet additiver her: http://www.fdm.dk/vedligeholdelse/test-additiver

   Hvor meget det hjælper er svært at afgøre. Jeg har selv brugt dieseladditiv og oplevet blødere motorgang, men det er jo subjektivt. Det er svært, at kalde det for hard-core facts, men jeg har gode indikationer på at det virker efter hensigten.

 126. Samir siger:

  Hej Ebbe.
  Jeg har lige købt en peugeot 207 1.6 hdi kørt 60.000km
  Hvis jeg skifter bundkaret til det andet, og køre ca 20km hver vej til arbejde,
  må man så ikke køre lidt små turer NÅR motoren er varm?
  og hvis jeg nu skifter olie og oliefilter imellem de 10.000- 15.000
  hvis så bilen kunne holde??

  • Jeg er ikke meget for at give garantier. Men jo når motoren er varm, så betyder det ikke noget at starte og stoppe den. At skifte bundkar og skifte olie og filter med det interval er i hvert fald en god ting

 127. Peter Østergård siger:

  Spændene læsning.
  Vi har en Skoda Octavia 1,9 TDI fra 2004
  Kørselsmønster:
  Morgen: ca. 25 km
  Korte ture i løbet af dagen ca 50 km
  eftermiddag: ca. 25 km
  Vi er lige begyndt at bruge additiv.
  Er der noget vi mere kan gøre?
  Hvor hurtig bliver motoren kold?

  • Hej Peter. Den motor er ikke specielt følsom. Blandt andet fordi den ikke har partikelfilter. Hvis det er en 90 hk, så er den endnu mindre følsom, da den så har en wastegate i stedet for variabel geometri – i sådan en VVT-turbo er der lidt mekanik, der kan sætte sig fast. Kører den longlife? Hvis den gør, så sæt olieskift ned til mellem 10 og 15.000 km. Så skal den nok holde over 500.000 km, hvis I behandler den pænt. Additiv er ikke strengt nødvendigt med det kørselsmønster på den motor, så skru bare lidt ned for doseringen eller brug det på hver anden tank. Hvor hurtigt motoren bliver kold afhænger af temperatur og vind, men et gæt er at det mindst tager en time for at køle helt ned.

 128. Torben Møller siger:

  Hej, Kører i en Opel Insignia 2,0 CDTI fra 2009, som nu lige har rundet de 200.000km.
  Købte den i august 2012 fra ALD, hvor den havde kørt 145.000 i 3år som firmabil.

  Måtte sidste år skifte turboen til en pris på 16.000,-
  Har så idag haft den på værksted, da den har en skurrelyd ved tomgang og motorbremse, hertil vil Opel nu skifte svinghjul og kobling, der er dog ingen problemer med kobling, men pga. km-tal anbefaler Opel at også denne bliver skiftet – pris. 19.000,- hvor de siger de allerede har givet 15% rabat…

  Har nu haft bil i 25år og har aldrig haft så mange store udgiften på en bil – er det normalt at både turbo går efter 4år og 175.000km og nu efter 5år og 200.000 skal der skifets svinghjul og kobling?? – kører ikke hårdt el.

  Skal man acceptere denne pris? – ellers skal man gå efter en bedre pris/kulance fra Opel? – den har services ved Opel mærkeværksted ved alle service eftersyn?

  På forhånd tak for eventuel input både til pris for reparation men også hvorvidt det er “normalt” reparation på pågældne tidspunkt?

  • Hej Torben. Du har bestemt været uheldig, men der er mange der oplever reparationer på de ting – nogle endda ved endnu lavere kilometertal. Så desværre er det ikke unormalt. 15 pct. i kulance er ikke meget, men Opel er ikke så rundhåndede som fx Toyota. Hvis jeg var dig, ville jeg forhøre mig ved andre værksteder også- det er en tidskrævende operation, så det betyder meget om timeprisen er 600 eller 1000 kroner. Jeg ville også skifte koblingen, når det er adskilt.

 129. Jan Pedersen siger:

  Hej Ebbe

  Jeg kører ca. 35.000 km om året med fortrinsvis længere ture. Jeg har kørt diesel de seneste 15 år, med dette kørselsmønster uden problemer, men de har heller ikke haft partikelfilter. Jeg skal snart have udskiftet min trofaste Renault Clio 2 (1,5 dCi), og har set mig lidt varm på en Honda Civic af foregående model.

  Jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg skal satse på en benzinudgave (1,8), eller dieseludgaven (2,2 i-cdti). Rent økonomisk er dieselen den billigste, men hvis der kommer større reparationer, vipper regnskabet let.
  Hvad er din mening, og hvordan er den motor.

  På forhånd tak.
  Hilsen Jan

  • Hej Jan. Civic med 2,2 i-cdti var nok den første firecylindrede diesel, jeg syntes rigtig godt om. Der er naturligvis kommet bedre motorer siden, men den er stadig god. i-cdti har den fordel, at den ikke har partikelfilter, så det skal du ikke bekymre dig om. Svaghederne ved modellen er ret få, men der er nogle småting. For eksempel kan koblingen blive slidt for hurtigt: http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Slipping_clutch. Bremserne skal du også være over – de skal renses og smøres mindst en gang om året og gerne to. Du kan læse mere om Civic her: http://blog.bilbasen.dk/aarets-brugtbil-2014-alt-du-boer-vide-910/. Den er naturligvis også følsom over for korte ture, men det lader til at du har et fint kørselsmønster. Held og lykke med det. Vh Ebbe

   • Jan Pedersen siger:

    Hej Ebbe

    Tak for svaret. Jeg læste et andet sted, at du selv kører en Civic, er det Diesel modellen? Hvor langt vil jeg kunne forvente at køre på literen i dieselen, jeg ved godt, at det afhænger meget af kørestilen. Så jeg kan også spørge på en anden måde, hvor meget længere kan jeg køre på literen i dieselen end i benzineren.

    På forhånd tak.

    Hilsen Jan

    • Hej Jan. Jeg kører en VTI fra 1997 – kan ikke rigtig skille mig af med den, selvom den ikke er optimal til de mange lange ture, jeg kører. En meget hurtig søgning på spritmonitor.de siger at benzineren kører 13 og diesel kører 16,5 km/l.

 130. Christian S. Hansen siger:

  Hej Ebbe

  Mange tak for en velskrevet artikel, og gode svar på læsernes spørgsmål. Jeg har selv en del at spørge om…:

  Vi er en nystartet familie på 3, der om nogle år nok bliver 2. Min kæreste skal om en uges tid til at pendle 2x50km om dagen 5 gange om ugen. De 50km er ud af Kbh., på Motorring 3, så Helsingørmotorvejen og slut lidt landevej.
  Derudover vil der være nogle småture til indkøb og besøg i weekender, samt ca. 10 langture pr. år til Fyn og Jylland a ca 150-350km. Jeg anslår vores behov til ca. 26.000km pr år. Dette må være ok til en en dieselbil, som jeg forstår din artikel. Her kunne man vælge en brugt Skoda Fabia GreenLine der kører langt på literen og som kan indeholde en lille familie på 3 og 4, eller måske en lidt ældre 1.9 tdi Octavia, der kører lidt mindre på literen. Hvilken bil kan anses som den bedste til ovenstående brug? Vi har ca 100.000-115.000 at gøre godt med.

  Nu er det så imidlertid sådan, at vi gerne vil flytte tættere på hendes job, som så vil ligge i ca. 20km afstand, måske mindre. Vil dette reviderede behov være ok for en brugt moderne dieselbil som nævnt ovenfor? Jeg er lidt nervøs for tilstoppede dyser og ødelagt dieselmotor og dyre værkstedsregninger!

  Jeg er indtil videre blevet anbefalet af en ven at købe en brugt benzin, da man aldrig kan kender tilsodningstilstanden på en brugt diesel. Skal det afholde en fra et brugt dieselkøb? På grund af dette råd er jeg gået i gang med at kigge efter Fabia med 1.2 tsi motor, 86 eller 105hk. De er rimeligt økonomiske på pendlerdistancen, og som jeg ser, det eneste bud på en god familiebil med god benzinøkonomi.? De kan også fås til priser lige over 100.000.

  For at komme til essensen af det hele, drejer min tvivl og mit spørgsmål sig om, hvilken stationcar familiebil i fabia/octavia størrelsen der er mest økonomisk med brændstoffet, ikke går i stykker hele tiden (så vi undgår store og hyppige værkstedsregninger), og som er god at køre i – og så om den skal være med diesel eller benzinmotor.

  Lang smøre, håber svaret kan gøres kortere 🙂

  Mange hilsner
  Christian S. Hansen

  • Hej Christian

   Hvis vi starter fra toppen, så vil den mindre dieselmotor være mere økonomisk på brændstoføkonomien. Til gengæld er 1,9 TDI er bundsolid maskine – der bare ikke er særligt støjsvag. Men den kan sagtens køre 18 km/l og mere. Den har heller ikke problemer med sod i nævneværdig grad og er uden partikelfilter. Naturligvis kan de gå i stykker og den skal være serviceret efter bogen. Den kan også godt holde til at køre 20 km pr tur. 1,2 og 1,4 TSI kan få problemer med knastkæden – dette dækkes dog af garanti/kulance. Selv de kan være økonomiske, så kræver de en følsom speederfod – træder du til den, så sluger de rigeligt med benzin.

   Hvis vi tænker pålidelighed og at I ikke vil skifte bil, så er Octavia 1,9 TDI mit bedste bud. Det eneste du skal have i mente er at dieselbilers popularitet er dalende, hvis du skal sælge den igen.

 131. Skammelsen siger:

  Hej
  Vi kører i en citroen C4 Picasso 1,6 HDI VTR+ fra 2007. Vi kører ca. 20.000 km årligt, mest bykørsel.
  Nogle gange, når jeg har holdt stille med motoren kørende (i lysregulering), så kan den begynde at lugte kraftigt af udstødning inde i bilen. Ved du hvad det kan handle om?
  Vi er bekymrede for, om det er forstadiet til tilstopning af systemet og dermed manglende smøring af turboen???
  Hvad tænker du?

  På forhånd tak

  Mvh Karin

  • Hej Karin

   Først og fremmest skal I køre på værksted snarest – det er ikke til at gætte uden at se den. Hvis jeg alligevel skal gætte (jeg kan ikke lade være) så kan det være en dyse, der lækker, en flammeskive, der skal skiftes eller en påspænding på turboen. Hvis I kommer hjem en dag, så prøv at lade den gå i tomgang, når den er varm, så kan I måske se, hvor det kommer fra – der må være lidt svineri derude

 132. Peter siger:

  Hej Ebbe
  Vi har en Toyota Verso 2.0D-4D årg.2012 anskaffet som demo med 3000km på tælleren og som netop har rundet 45.000km uden nogen oplevede motorproblemer. Den blev valgt udfra et kørselsbehov på 2 x 50km på motorvej dagligt, men det sidste års tid (=ca. 15.000km) er dette ændret permanent til kun 3 x (2x16km) + 1 x (2 x 21km) ture ugentligt + det løse. Alle service med 15.000km-intervaller er overholdt inkl. forebyggende servicerens på værstedet. Jeg har siden anskaffelsen anvendt ”Bell-Add”-additiv i tanken, indimellem også ”Liqui-Moly partikelfilter beskyttelse”-additiv, ligesom jeg generelt været opmæksom på minimum en gang hver anden uge at give den ca. +45min på motorvej samt generelt undgå for megen morfarkørsel ved lave omdrejninger. Bilens tilskudsvarmer er anvendt flittigt i den kolde periode af året. Har jeg grund til bekymring mht. diesel-problemer på sigt? Vi har naturligvis overvejet at hele grundlaget for diesel-bil til vores nuværende kørselsbehov nok er ikke-eksisterende og den næste bil ikke skal være på diesel.

  • Hej Peter. Som du selv skriver er det lige på grænsen. Jeg tænker dog ikke, at I behøver at være voldsomt bekymrede – det ser ud til at I tager de forholdsregler I kan. Hvor lang tid har I tænkt jer at beholde bilen?

   • Peter siger:

    Der gik lige noget tid… Men, vi har ikke tænkt os at sælge bilen umiddelbart. Jeg vil nok mene at vi beholder den mindst et par år endnu. Nu ved jeg at du andet sted har udtalt at interessen for dieselbiler er for nedadgående, så spørgsmålet er om det er bedre at sælge tidligere?

 133. Peder_E siger:

  Hej Ebbe jeg har en 2.0 HDI med 90Hk. har læst flere steder at forskellen mellem 90Hk og 120Hk Hdi motor er trykket på turboen. og jeg kunne godt bruge 20Hk mere. mit spørgsmål er om du kender noget til det? og hvilken vej man skal skrue for at øge trykket.

 134. Jan Pedersen siger:

  Hej Ebbe

  Undskyld, at jeg kontakter dig flere gange med forskellige biler, men da jeg er ved at finde ud af, hvilken bil jeg skal købe næste gang, er det vigtigt for mig, at få afdækket eventuelle svagheder.
  Jeg kører idag i en netop tilkørt Renault Clio 1,5 dCi 😉 (Den har lige rundet 235.000), som jeg regner med skal gå videre til min søn i den nærmere fremtid. Da jeg har et rimeligt ideelt kørselsmønster med ca. 35.000 km/år, skal min næste bil også være en diesel.
  Jeg har senest kigget på Fiat Punto 1,3 JTD (Diesel), hvor man kan få rigtig meget bil for mit budget på 150.000 kr.
  Mit spørgsmål går på, om det er en solid bil med en god motor, som jeg vil kunne forvente kan holde til at køre omkring 300.000 km (jeg ved godt, at det er et umuligt spørgsmål, at svare på, men jeg vil forvente at kunne køre det i en Renault Clio 4, eller Kia Rio 1,4 CRDI, som er alternativerne.
  Jeg har læst, at Fiat motoren skulle have nogle problemer med is i indsugningsrøret, som kan skade bladene på turboen. Er det noget du kender til, og eksisterer det problem også på modeller fra 2011 og 2012.
  Jeg glæder mig til, at høre dit svar.

  Hilsen Jan

  • Hej Jan

   Du må spørge alle de gange, du vil 🙂 Jeg ville ikke sætte mine penge i en Fiat Punto JTD. Dem kan man altid kende på den fløjtende turbo, når de kører forbi. Selvom det er et kedeligt råd, så ville jeg holde mig til Renault Clio 1,5 DCI – det er måske ikke den mest spændende motor, men den er temmelig solid. Du kunne også se på en Hyundai i30 eller i20 – de har fem års garanti uden km-begrænsning. Koreanerne er ikke de billigste at servicere, men deres garantier er fine. Mit bedste bud er dog stadig Renault – eller hvis vi skal springe i en helt anden grøft, og du kan leve med elastikmotoren, så er en Yaris Hybrid bestemt ikke dum

   • Jan Pedersen siger:

    Hej Ebbe

    Tak for dit svar. Det kan være lidt farligt, at opfordre mig til, at spørge alle de gange jeg vil 😉

    Jeg kan forstå af dit svar, at jeg skal holde mig fra Fiat Punto, men hvordan ser det ud med en Fiat Bravo eller Alfa Guilietta, med 1,6 eller 2,0 dieselmotor. Er det også noget skift.

    Hvis jeg også skal holde mig fra dem, vil valget stå mellem Dacia Stepway, Renault Clio eller Megane, evt. en Laguna, selvom dens økonomi nok er lidt i den dyre ende (går ikke helt langt nok på literen). Kan jeg regne med, at de sidstnævnte alle er nogenlunde samme holbarhedskvalitet (hvis der er noget, som hedder det).

    På forhånd tak.

    Hilsen

    Jan

    • Jeg er ret vild med Laguna, som jeg har kørt meget i. Den kører, som du siger, ikke voldsomt langt på literen. Tror jeg havde et snit på 17,5. Det er jo svært, at bestemme for andre, men jeg ville tage en Clio. Jeg ville elske at køre Alfa, men så skulle den leases.

     • Jan Pedersen siger:

      Hej Ebbe
      Tak for svaret. Clio eller Megane står også meget højt på min liste. Jeg er dog også ved, at overveje Dacia Sandero Stepway, som har det meste af det udstyr, jeg ønsker. Jeg har dog læst et sted, at nærlyset er elendigt, hvilket ikke er så godt, da jeg bor langt ude på landet, uden gadelys.
      Men er pålidelighed og holdbarheden lige så god i Dacia’en som i en Renault?
      På forhånd tak.
      Hilsen Jan

     • Det er svært at svare på, når bilen er så ny. Dacia klarer sig dårligt i tyske synshaller, men jeg mistænker at det også skyldes at ejerne ikke gider vedligeholde bilen – det er køb og smid væk. Jeg tror ikke pålideligheden er ret meget dårligere, hvis overhovedet end Renault. Der er nogle billigere løsninger, men det er primært på uvigtige ting set i forhold til pålidelighed.

 135. Jonas Madsen siger:

  Hej. Jeg har lige underskrevet en købsaftale på en citroen c3 e-hdi 1.6 model 2012. Er det de samme problemer med denne?
  Vh Jonas Madsen

 136. allan siger:

  Hej.
  jeg står foran skulle skifte bil, mener jeg selv. Da den aldrene nissan er rundet 10 år.
  har set mig lun på en kia sportage fra 2011, 72xxx km og til ca 235000. Og det er en dielse…
  køre mønstret er på vores familie sådan at konen har 32 km til job. Små veje/ landevej. På vejen smider hun begge børn af, først efter 2km og så 4 km.
  Jeg er en smule i tvivl ang diesel, men primært fordi alle åbenbart har en standard kommentar til vores køb af bil, ” lad vær , den er dyr, koster meget at reparere osv”…
  Er jeg bare stædig eller hvordan ser du det..

  ps. Jeg har 3-6 lange ture , til tyskland og sverige over et år. Ca 240 km hver vej. Plus det sædvanlige familie tam tam hen over året.

 137. Rune siger:

  Har en audi a3 1.6tdi som er 6 måneder gammel. Den har lige fået regenereret partikelfilter da det gav system fejl.
  Jeg kører 50 km hver vej til arbejde.
  Jeg er noget undrende over at mit køremønster skulle være et problem. Men hvis jeg kører i 6. Gear så triller den afsted på landevej med 80-90 km/t ved 1400 omdr.
  Kan det være derfor det giver problemer? Eller skal problemet findes et andet sted?
  Det går jo lidt ud over brændstof økonomi hvis man skal køre i 4. i stedet.

  • Normalt siger man at bilen skal køre, hvor den har mest moment for at sode mindst muligt. Din motor har størst moment ved 1.500 o/min, så 1.400 kan godt være for lavt til at forbrændingen er effektiv. Jeg kender ikke udvekslingerne, men mon ikke 5. passer perfekt til 80-90 km/t?

 138. Tom siger:

  Hej Ebbe

  Vi har en Skoda Superb 1,9 TDI Greenline fra 2010 – bilen har kørt 125000 km helt uden problemer og den runder let 20 km/l. Det er en super bil, og vi er meget glade for den. Vi kan forstå at du mener at netop denne motor er en af de mest problemfrie på dieselmarkedet; men denne her er monteret med partikelfilter – har du erfaringer med dette?
  I øvrigt overvejer vi et oliefyr – kan det svare sig, hvis vi kører til bilen “dør”? Vi kører årligt 25 – 30000 km med daglige ture på 2 x 17 km.

  Desuden har vi en VW Touran 2.0 TDI – fra 2004 (haft den fra ny) – det er en 8 ventilet. Er der problemer med denne udgave af 2.0 TDI?

 139. Tom siger:

  Glemte lige at sige at Skodaen har vi også haft fra ny og alle service er overholdt efter forskrifterne.
  Desuden er Touranen en 136 hk udgave – lige før de skiftede til 140 hk med 16 ventiler. Den har kørt 265000 km, fået skiftet turbo ved 230000 km og kører som en drøm; men der har været mange irriterende fejl på – disse er blevet rettet via rigtig god service hos vw/skoda i Ringsted.

  • Hej Tom. Motormæssigt har du ramt helt rigtigt med de to biler ud fra et pålidelighedsaspekt. Naturligvis kan der komme reparationer – især når km-tallet løber deropad. 230.000 km på en turbo er okay uden at være prangende. Når du ikke på nuværende tidspunkt har problemer med sod i filteret på Skodaen, så er det ikke af den årsag, at du skal montere et fyr. Et fyr har den ulempe, at det helst skal køre noget tid for ikke at sode til – desuden skal den efterfølgende tur være af en vis længde, da det tærer på batteriet at bruge det. Hvis du vil den øgede komfort, så er det fint, men jeg tror ikke investeringen kan tjene sig hjem, når det ser ud til at dit kørselsmønster rækker til at undgå de værste problemer – selvom det lige er i underkanten af hvad jeg normalt anbefaler.

 140. Ole Nørnberg siger:

  Er ved at købe en Renault Laguna III 2,0 dCi 175 Exception ST aut. har du hørt om der skulle være nogle problemer med denne motor, kan ikke rigtigt finde nogle oplysninger om den motor men det kan jo være det kun er godt.

  Havde en Passat fra 2006 2.0 tdi 140hk BMP før med 8 ventiler havde lidt problemer med der løb diesel i olien fra dyser som gav slidmærker på krumtap skifted til anden type Oringe men det hjalp ikke meget måtte skifte den ved 305,000 da der røg en oliepumpe efter der var fyldt forkert olie på motoren, men turbo og partikelfilter dyser gløderør og hvad der ellers findes på sådan en motor er aldrig blevet rørt og virkede fint indtil motoren blev skiftet og der var stadig ikke meget at mærke på turboen.

  Har 50 km til arbejde men en del småture med ungerne

  • Den otteventilede 2,0 TDI har et klart bedre ry end den 16-ventilede 🙂 Den motor i Laguna er ikke så udbredt herhjemme, men Auto Bild testede en over 100.000 km og der fandt man slid på krumtapsølerne – ikke betryggende, men man skal jo ikke lave statistik på en bil. Hvis jeg skal sige noget mere intelligent, så skal jeg grave lidt mere 🙂

 141. The siger:

  Hej Ebbe
  Lige et spørgsmål 🙂 Jeg har en Ford Focus 115hk Tdci 1,6l fra 2014
  Jeg har lige rundet 8500 km i den og har været på værksted med den i denne uge og den skal have skiftet motorstyringen i næste uge – melder pcm board fejl… Er det en fejl du har hørt om ved denne model? Er der andet jeg skal være obs på med denne model?
  Jeg kører 2*30 km i den hver dag og kommer op på 30.000 km per år og nu bliver jeg jo bekymret for om det er den rette model jeg har valgt??

  • Hej. Jeg har ikke hørt noget generelt om motorstyring, men jeg hører desværre ikke alt 🙂 2*30 km er fint til diesel, men du skal naturligvis være opmærksom og ikke ignorere, hvis motoren begynder at opføre sig anderledes

 142. Peter Schou siger:

  Hej Ebbe,
  jeg er den glade ejer af en Avensis D4-D fra 2007, som nu har kørt 160000 km uden nævneværdige problemer. Har fået skiftet gløderør og netop en lambdasonde.
  Vi har kørt en halv time til arbejde før i tiden, men nu kører vi primært korte ture.
  Jeg kan forstå ud fra alle de svar du har givet, at det er gift for en dieselmotor, så jeg ville bare lige høre dig om du mener vi bør skifte til benzinbil så hurtigt som muligt. Vi behøver ikke så stor en bil længere og har kigget lidt på den nye Fiesta ecoboost 100 eller 125, hvad tænker du om det?

  Mvh. Peter Schou

  • Jeg tænker, at det lyder som et fornuftigt skifte. Hvis I er til Toyota, så prøv en Yaris Hybrid også – der findes få biler, der er bedre til småture end den. Der er praktisk talt ikke noget, der er i farezonen for at gå i stykker på sådan en. Men Fiesta er noget mere sjov at køre i

 143. Claus Nørgaard siger:

  Hej Ebbe,

  Tak for en masse gode kommentarer. Meget lærerigt.

  Vi står og skal købe vores første bil, og er ved at overveje alternativerne. For det første er vi kommet i tvivl om vi skal købe en diesel eller en benzin bil.

  Vi forventer at vores kørselsbehov vil være omkring 15.000-16.000 km pr. år. Vi vil for det meste køre lange turer fra København til Viborg (og retur) ca. 350 km pr. vej, og med omkring 15 af disse ture om året, så står de for ca. 10.500 km. Derudover vil der også være en del mindre ture under 30 min (7-10 km.), som du skriver i artiklen. Hvordan vurderer du vores kørselsmønster i forbindelse med valg af Diesel eller Benzin?

  Umiddelbart har vi set på følgende biler:

  Opel Astra 1,7 CDTi 125 Sport St.car, der har gået 82.000 km (indregistreret 3/2011)

  Ford Focus 1,6 TDCi 95 Edition St.car, der har gået 41.000 km (indregistreret 5/2012)

  Ford Focus 1,0 SCTi 125 St.car, der har gået 9.000 km (indregistreret 6/2014)

  Egentligt havde vi forestillet os, at vi skulle vælge en af de to øverste, pga. deres brændstoføkonomi. Men vi er blevet i tvivl om vi kan risikere store reparationsomkostninger og derfor bør overveje købe en nyere benzinbil, og gå på kompromis med brændstoføkonomien.

  Håber du har tid til at give lidt input til vores problemstilling.

  Venligst Claus

  • Hej Claus
   Det er et godt dilemma, for der er ikke tvivl om, at de to første er bedre langtursbiler. Om de lange ture er nok til at holde jer fri for problemer, kan jeg ikke sige med statistisk sikkerhed. Den lille EcoBoost benzin giver jer en lidt lavere ejerafgift, men selv med 15.000 km om året vil den højere afgift være tjent ind. Der er jo ingen garantier for at en benzinmotor ikke kan gå i stykker selvom risikoen er mindre. Min anbefaling er benzinmotoren, hvis I kan lide at køre med den. Hvis I vælger diesel, så skift olie lidt oftere end anbefalet og brug evt additiver en gang i mellem.

 144. hasan siger:

  Hej ebbe

  Jeg har købt en Ford transtit custom 2.2 sidste sommer. Jeg kører kun 4×2 km om dagen. Vil er opstå problemer med denne kørselmønster i fremtiden?

  Mvh
  Hasan

  • Hej Hasan. Biler i den størrelse har stort set altid dieselmotor, men en del af dem har fx ekstra olievolumen, så det er ikke altid at de er så følsomme. Men ja, jeg vil mene, at bilen er i farezonen over en årrække. Du kan evt overveje en motorvarmer selvom du, hvis du vælger fyr, kan komme i den situation at dit batteri ikke kan følge med – du kan ikke nå at lade den mængde energi, som fyret har brugt, tilbage på batteriet på så få km. Hvis du aldrig kører længere, så ville en Nissan env-200 elbil jo nærmest være oplagt 🙂

 145. BLH siger:

  Hejsa,

  Ny bil må der til, men spørgsmålet er så om det skal være benzin eller diesel…

  Har kig på en S-Max fra efter faceliftet i 2010, men udbudet af benzin er bare enormt lille. Reelt er vores kørselsbehov nok til en benzin, men priserne (og udbudet) af diesel er så meget bedre, så spørgsmålet er om de sparede penge jo kan bruges på additiver osv. og få bilen til at overleve?

  Noget der ligner 5 km frem og tilbage et par gange om dagen (mest i vinterhalvåret), 10 km til handle og 20-25 km ud og hjem en gang om ugen. Længere ture kan sagtens proppes ind, men reelt er behovet vist til benzin.

  Så hvad gør de kloge/fornuftige her?

  Hvilke ting vil gå i stykker og får man en advarsel, eller er det bare pludseligt slut?

 146. karsten christensen siger:

  Hej
  jeg har en polo 1,4 tdi diesel fra 2007, der giver mig grå hår i hovedet. i motorrummet sidder der en box der er 7 slanger koblet på ,det er noget vacum halløj.
  problemet er at når jeg starter kold motor siger vacumboksen tik tik ,altså slår til og fra hele tiden, når motor er varm holder det op, de vacum slanger der går til luftmassemåler, trykker jeg slangen sammen holder boksen op med at tikke, det samme er egr ventilen.
  jeg har sat ny luftmassef. på uden bedring, og har renset gasspjældsbox for sod og ligeledes egr ventil (meget sod i den) men det har ik hjulpet, den tikker stadig videre, og holder op når temperatur måler viser 90 gr
  Bilen trækker fint som en ørn ,uanset om den er kold eller varm, men det er irriterende jeg ik ved hvad det er der tikker sådan
  mvh karsten

  • Prøv at høre et VW værksted. Har selv haft en Seat Toledo 1,9 TDI, der ‘tikkede’ fra en vakuumboks. Det lyder træls, men på min var det bare sådan det var – man hørte det ikke under kørsel

 147. Lene Rifbjerg Erichsen siger:

  Hej.
  Jeg har på nuværende tidspunkt en Peugeot 2.0 HDI fra 2003. Jeg er ved, at kigge på helt ny bil eller max 20.000 km. Jeg har kik på Seat Ibiza Style ST 1.2 TSI og Seat Ibiza Style ST 1.2 TDI. Er 1.6 TDI et bedre valg. Budget er ca. 180.000-200.000 kr. Har du andre forslag?

  Jeg kører 2×22 på arbejde 4 gange i ugen, 2×10 ud til min hest dagligt, nogle gange i ugen 2×3 km handletur, 2×100(80 km på motorvej) km. 1-2 gange i måneden.

  Jeg har kørt diesel i mange år, men er i tvivl om jeg kører for korte ture. Forhandleren siger benzin.

  MVH. Lene

  • Jeg ville også tage en TSI – med lidt øvelse kan den gå rigtig langt på literen og er ikke så følsom. Hvis du føler for diesel er min erfaring at de nye TDI(med vandkølet intercooler) bliver relativt hurtigt varme, så du kan formentlig godt holde dem kørende uden problemer. Hvis du har råd og helst vil have diesel, så tag 1,6 TDI – der giver i min optik langt mere køreglæde

 148. kim siger:

  Hej

  Har en Renault Clio 1.5 dci 68, fra 2009 der har kørt ca. 95000km.

  Noget særligt jeg skal være opmærksom på mht at få mest ud af den? Evt hvad olieskift interval?

 149. Kurt Hansen siger:

  Hej Ebbe
  Kan du oplyse mig om hvornår en Mercedes B180 CDI fra 2009
  renser partikelfilteret under kørslen.
  vh. Kurt

  • Hej Kurt. Det sker cirka for hver 500 km under forudsætning af:

   Bilen kører over 10 km/t
   Udstødningen er mere end 150 grader celcius
   Motoren roterer under 4000 o/min
   At tanken er over reserveniveau
   At der ikke er fejl i motorstyringen

   Vh Ebbe

   • Kurt Hansen siger:

    Hej Ebbe
    Du skal have tak for denne info,
    så er det bare hvornår udstødningen er over 150 grader.
    venlig hilsen
    Kurt

 150. Peter siger:

  Hej,

  Jeg har kig på en Peugeot 207 1,6 HDi 92 Comfort Plus SW fra 2/2010.
  Har denne den famøse motor med manglende smørrelse af turbo problemet?

  Mvh Peter

 151. Stefan Birkkjær. siger:

  Hej Ebbe.

  Har en Zafira 1,9 cdti 150 HK som ikke vil regenerere, har du en ide om hvorfor?

  Mvh Stefan.

  • Hej Stefan. Der er en række forhold, der skal være opfyldt med temperatur, omdrejningstal og så må der ikke være fejl i motorstyringen. Du må hellere køre forbi værkstedet.

 152. Steen Lou siger:

  Hej Ebbe

  jeg har et par spørgsmål til dig ang. min bil en Hyundai Santa Fee 2007 med en motor på 2,2 CRDI AUT.
  Du skriver: At hvis man bruger additiv som Bell-Add, BArdahl eller Lindemann Dieselboost, så skal man vær omhyggelig med udmålingen af mængde, gælder det alle mærker? og hvad kan der sker hvis man bruger for meget?
  En god olie til min bil hvad skal det være?

  Hilsen Steen

 153. Kurt Hansen siger:

  Hej Ebbe
  Kan du oplyse om den korrekte chiptuning af en MB CDI motor skader
  partikel filteret. Tuning fra 109 hk til 140.
  Hvad er din holdning for øvrigt om denne ændring af effekten.
  mvh.
  Kurt

  • Det er et prækært emne, da chiptuning i de fleste tilfælde ikke er lovligt. En korrekt udført chiptuning er ofte en fordel for partikelfiltret, da forbrændingstemperaturen øges – derved brænder filtret selv en større del af soden til aske uden brug af aktiv regenerering. Ulempen er at NOx-udledningen stiger, hvilket er skidt for miljøet i byerne. Hvis tuningen udføres korrekt, så vil du få højere ydelse, og bedre økonomi. MB er lidt slemme til at drosle deres motorer for langt ned i de billige versioner – fx virker en A160 CDI totalt astmatisk og nærmest som en knallert med plombe. Den motor burde klart have flere heste, og jeg ville nok selv få den chippet.

 154. Kurt Hansen siger:

  Hej Ebbe
  Du skal have tak for info.

  Venlig hilsen
  Kurt Hansen

 155. Marianne leonhard Hildebrandt siger:

  Hej Ebbe.
  Min mand og jeg har lige købt en Peugeot 406 st.car 2,0 HDI, fra 2001. Den har kørt lidt over 300.000 km.
  Vi har kun haft den en uge og skal nu have den på værksted forde der begyndte at lyse i display for fejl i antipollution system.. Har fået at vide fra værkstedet ( autoriseret Peugeot værksted), at der skal skiftes additiv beholder og et eller andet ved pedal som giver signal til indsprøjtning.. Pris ca. 6000 kr. Vi ved ikke 100% hvordan bilen er holdt til dagligt. Ved at den har kørt motorvej hver dag hos tidligere ejer, som siger at alle service er overholdt.
  Jeg kører i bilen til dagligt nu og kører ca. 27 km til arbejde hver dag og retur primært landevej + kørsel med børn til sport ca. 16 km hver vej flere gange om ugen, og vi kører hver måned også lange ture på 100 km eller mere på motorvej. Er vores kørsel ok til diesel? Og er der noget specielt mht. Den type bil vi nu har købt. Bliver lidt nervøs for fremtidige udgifter, ved første regning allerede efter 14 dage…
  Please hjælp…

  • Hej Marianne. Antipollution relaterer til udstødningssystemet og kan være mange ting – blandt andet defekt additivsystem (EOLYS). Jeres bil har partikelfilter og tilsætter selv et stof kaldet EOLYS, der hjælper til med at brænde sodpartikler til aske ved lavere temperaturer. Det er ret smart, men kan som I har oplevet også gå i stykker.

   Jeres kørselsbehov er fint til diesel, men man risikerer reparationer, når bilen har kørt så langt. Men okay det gør man allerede fra 150.000 km. Det er desværre umuligt for mig at sige, hvor stor sandsynligheden er for fremtidige udgifter – I kan være heldige eller I kan være uheldige. Beklager at jeg ikke kan være mere præcis.

   • MarianneLeonhard Hildebrandt siger:

    Hej igen.
    Tak for svar, har siddet og læst en del i tråden, og det jeg nok søger efter, er om der er noget specielt mht. Dette filtreringssystem eller ved bilens model som vi bør vide i forhold til kørsel fremadrettet? Er der noget vi skal gøre, eller bede værkstedet tjekke? De skal have den til rep. I morgen..
    Tak fordi du tager dig tid til at svare. ☺️
    Mvh Marianne

    • Det specielle ved Peugeot og Citroëns system er at bilen tilsætter EOLYS til tanken, når du tanker. Det er vigtigt at denne tank med EOLYS genopfyldes ved service – det sker så vidt jeg husker kun for hver 100.000 km eller mere, så måske skal I slet ikke have påfyldt igen. Ellers er der ikke så meget I kan gøre. Men vær meget opmærksom på at olieskift-intervallerne overholdes og at der bruges den rigtige low-SAPS-olie. Der er muligvis skifteintervaller på jeres partikelfilter, men bilen er ved at være så gammel, at jeg nok ville droppe, at skifte filtret med mindre det er tilstoppet og melder fejl. Nogle af de ældre systemer med EOLYS kan ikke finde ud af, hvis man tanker en lille smule, så I skal heller ikke sjattanke hele tiden 🙂

   • Marianne Leonhard Hildebrandt siger:

    Hej igen.
    Det var nu heller ikke for at få en prognose…

 156. Marianne leonhard Hildebrandt siger:

  Rettelse, den har kørt 278.000 km..

 157. Jens stjernholt siger:

  Hej Ebbe
  Jeg overvejer at købe en bruge hyundai i30 stationcar diesel fra 2013 der har gået 39000km
  Jeg har 27 km på arbejde 90 % landevej, en tur syd på om sommeren. ca 18000 km om året.
  Er det ok eller skal jeg finde mig en benzin bil.
  Mvh jens

 158. Stig Hansen siger:

  Hej Ebbe
  Jeg er ved at købe en Seat Ibiza 1.2 TDI 75 fra ny da jeg har fået arbejde 140 km væk fra hjemmet og dermed skal køre ca. 280 km om dagen. Jeg hidtil kørt i min Mii og sat fartpiloten på 110 km/t og det agter jeg også at gøre i Ibiza. Bilen og valget af dieselmaskine er ikke helt forkert vel?

  Mange hilsener

  Stig!

 159. Kurt Hansen siger:

  Hej Ebbe
  Når jeg standser motoren på min Mercedes B 180 CDI har den en høj ikkende lyd fra motorrummet
  I ca 2-3 min.
  Det er faktisk også ved korte ture lyde er der.
  Jeg fornemmer ikke det har været der før.
  Har du en ide om hvad det kan være.
  Venlig Hilsen
  Kurt

  • Hej Kurt. Jeg har sendt dit spørgsmål videre til En værkfører ved Mercedes-Benz. Vender tilbage snarest

   • Kurt Hansen siger:

    Hej Ebbe
    Har fået lidt flere HK som vi skrev sammen om, og kan det være
    Udstødning eller partikkelfilteret bliver varmere.
    Så det er afkøllingen af metallet der tikker.
    Men efter en tur på 1-2 km er den tikkende lyd der også.
    Mvh
    Kurt

 160. Ronny siger:

  Hej
  Er denne artikkel lavet til folk i afganistan, den er er helt væk fra overfladen.
  Som Mercedes mekaniker, skal man bare give den en god gang gas(sæt den evt. i 3 gear, og kør ca 3-4000 omdrejniger på mtorvej,. så undergår du tilsodning

  • Hej Ronny. Tak for dit input. Mercedes er ikke det mærke med de største problemer, indrømmet. Men problemerne med sodopbygning er velkendte, og selv om en god tur på motorvejen ved 3.000-4.000 o/min er godt for partikelfilter og EGR, så fjerner det ikke al sod i indsugning og EGR-system. Hvis du har et dårligt kørselsmønster generelt, så er sodopbygning uundgåelig.

 161. Ronny siger:

  Hvad vil du anbefale så Ebbe?
  Altså ned indsugning. Vi bruger nogle gange ovnrens fx. Ved kraftige tilsodninger
  Men skriver at vi har brugt det dyre mærke og skriver en dyr regning ud
  Venter på dit svar?

  • I nogle tilfælde er manuel rens jo eneste udvej evt. kombineret med kemi, som ovnrens, BellAdd, Würth eller andet. Jeg må indrømme, at jeg ikke har så meget hands-on erfaring med problemet, set fra værkstedets side. At I tager overpris for produktet er selvfølgelig ikke sympatisk, men slutresultatet er sikkert det samme.Würth har i øvrigt tre mand ansat til udelukkende at hjælpe værksteder, der sidder fast i dieselproblemer – de kalder sig additivspecialister. Og de ved meget mere om at angribe problemerne på værkstedet.

 162. Frants siger:

  Hej Ebbe.

  Tak for en virkelig god information om dielsmotorer.

  Vi overvejer at købe en Ford Galaxy 2,0 TDCi fra 12/2011, som har kørt 65.000 km, hvor den tidligere ejer har boet i Københavnsområdet. Er det for lidt den har kørt? Sagt på en anden måde; er der fare for at bilen allerede nu har taget skade ved for lidt kørsel og (sandsynligvis) dårligt kørselsmønster? Det er måske bedre købe en bil der har kørt 40.000 km/år og evt. er lidt ældre?

  Hvordan er i øvrigt en Ford 2,0 TDCi i forhold til en VW Sharan 2,0 TDi ?

  Er der andre lignende dieselbiler du bedre kan forestille dig til en 6 personers familie (f.eks. Citroen C4 grand picasso eller Opel Zaphira)?

  – Vi skal bruge bilen til kørsel på arbejde 2×45 km 4 dage om ugen og derudover til en del småture på 5 km til sport mv. i løbet af ugen, samt lange ture på 300 km ca. 1 gang om måneden og ferier på nogle tusinde km 2-3 gange om året. Vi har en peogeot partner benzin som 2. bil, som vi så vidt muligt vil bruge til småture, men vi kan ikke helt undgå at skulle buge diesebilen også til den slags ture.

  Vi regnede med at en dieselbil er det rigtige til vores kørselsmønster, men er nu blevet i tvivl efter at have læst dine øvrige kommentarer.

  vi glæder os til at høre dit svar.

  Mvh. Frants

  • Hej Frants Du rammer lige ned i en problemstilling mange familier står i. De store 7-personers biler er mest udbredt med dieselmotor, og de kører også bedst med dieselmotor. Benzinerne er enten tørstige eller for svage. Hvis man er dygtig, kan man dog få lidt af begge verdener i de nye små benzinere med turbo.

   Det er nok for sent, at jeg svarer, men jeg ville selv tage en Ford. Mest fordi de kører godt – bedre end de andre i klassen. Hvis I er 6, så ville jeg enten tage Galaxy eller Sharan, som du selv er inde på. Der er ikke supermeget plads til bagage, når i fylder 6 sæder, men de endnu større biler er et stort tilbageskridt i komfort og driftomkostninger.

   Jeg ville købe Galaxy- diesel. Med udvidet garanti på et år og så skifte olie ofte og måske bruge additiv jævnligt.

 163. Ronny siger:

  Hej Frank
  Tag evt ud og kør bilen. Når den er varm, giv den lidt hug
  Hvis den hoster/sort røg, så giv lidt mere hug, og se efter om røgen/hakkeriet har lagt sig
  Ellers er der ikke noget med de 2 motore.

 164. Kurt Hansen siger:

  Hej Ebbe

  Hvad er din holdning til at tilsætte Addtiv ( Bell ADD ) i dieselolien ved hver tankning.
  Mvh.
  Kurt

  • Det skader i hvert fald ikke, men fordyrer naturligvis tankningen. De kendte mærker fra fx Bell Add og Würth har en rensende virkning og vil kunne forhindre en del af den sodopbygning, du ellers har. Så er dit kørselmønster optimalt ville jeg ikke gøre det – er det på kanten så ville jeg gøre det hver eller hver anden gang.

 165. Jan Pedersen siger:

  Hej Ebbe

  Jeg har tidligere skrevet til dig, da jeg stadig går og overvejer, hvilket bil, som skal afløse min trofaste Renault Clio 1,5 dCi, som efterhånden har kørt 255.000 km.
  Jeg er faldet over Fiat Bravo, som kan købes til nogle fornuftige priser. Jeg har prøvet både 1,6 MJT, 1,9 MJT, og 2,0 MJT, de to sidstnævnte i Sportudgaven.
  Jeg synes, det er nogle utroligt lækre biler, med lækre motorer og dejlige køreegenskaber. Men har du nogen erfaringer med holdbarheden på disse biler, og er der nogen udgaver man skal holde sig fra.

  På forhånd tak.

  Hilsen

  Jan Pedersen

  • Hej Jan

   Jeg kan ikke få mig selv til at anbefale en Bravo, og dog. Auto Bild har haft en Bravo 1,9 MJT til 100.000 km test og den klarede sig rigtig godt. Man får meget for pengene, og der er jo plads til lidt reparationer, hvis man sætter lidt af det sparede til side. TÜV-rapporterne ser ikke så gode ud, men de siger jo ikke noget om omkostningerne ved at holde bilen kørende.

 166. Ronny siger:

  Kør den evt. I sænk. Ellers så prøvekør de forsk. Biler

 167. SFE siger:

  Hej Ebbe.

  Jeg har et par spørgsmål, jeg håber du vil tage dig tid til at svare på.

  Vi har en Yaris Diesel fra 2009, som vi har pendlet i dagligt (ca. 2×100 km) ind til for ca. et år siden, hvor vi, grundet nyt job, flyttede og fik et markant ændret kørselsmønster – 2×10 km til/fra job plus div. småture til supermarkedet mm. Den har nu kørt godt 170.000 km.

  1) Dette nye kørselsmønster er jo ‘gift’ for en dieselmotor. Langt de fleste uger kører vi dog også en eller to længere ture (dvs. to til fire x100+ km på en uge). Kan disse længere ture opveje, at der til dagligt udelukkende køres korte ture?

  Vi er glade for bilen og har mest lyst til at beholde den, men er bange for pludselige dyre værkstedsbesøg grundet kørselsmønstret. Bilen fik ny motorblok, turbo, intercooler, vandpumpe og partikelfilter i efteråret (alt undtaget partikelfiltret på kulance), så vi tænker, at der må være mange gode år og km i den endnu.

  2) Bilen har en indikator, der lyser, når den mener at trænge til en længere tur. Den har ikke lyst en eneste gang efter vi er flyttet. Kan man dermed konkludere, at vores kørselsmønster er ok?

  3) Er det muligt at undersøge motorens tilstand efter et år med det nye kørselsmønster for at danne sig et indtryk af, om den kan holde til det?

  Jeg håber at høre fra dig.

  vh

  • Hej
   I har jo to års reklamationsret på de skiftede dele, men når det er sagt, så er det som du selv skriver ikke godt for motoren med det kørselsmønster. Jeg må tale med en Toyota-tekniker for at svare på spørgsmål nummer to. Man kan formentlig godt lave en visuel inspektion og en dygtig dieselmekaniker kan også give en tilstandsrapport efter lidt tid. På positivsiden er serviceintervallerne hos Toyota ikke voldsomt lange, og det hjælper jer. Det er lidt bekymrende, at I har fået skiftet motor og turbo – var det en defekt turbo, der skabte problemet?

   • SFE siger:

    Hej Ebbe og tak for svar.

    Ja, jeg håber også, de korte serviceintervaller kan gøre delvist op for det ikke optimale kørselsmønster.

    Hvad angår de udskiftede dele: Det begyndte med, at servicelampen lyste i tide og utide og partikelfiltret regenererede i tide og utide. Efter et par forsøg med at nulstille service-lampen og rense partikelfiltret, blev det til en udskiftning af partikelfiltret, som vi selv måtte betale. BIlen havde på daværende tidspunkt kørt ca. 150.000 km., så partikelfiltret sang nok på sidste vers uanset.

    Men da et partikelfilterskifte ikke løste problemet, skulle de øvrige dele udskiftes. Som jeg forstod Toyota-mekanikeren var partikelfiltret af en lidt nyere generation, der ligeledes var designet til en nyere generation af motoren, turbo mv. Derfor skulle det hele skiftes for at få det til at ’spille sammen’, og det har også afhjulpet problemerne med serviceindikatoren og regenerering.

    Motor-, turbo og intercooler-udskiftning er en del af et samplet program, hvor alle Yaris Diesel fra visse årgange er blevet indkaldt til udskiftning – uden beregning. Så den var alligevel blevet kaldt ind.

    vh

 168. JP siger:

  Hej
  Kan en 1.6 BlueHdi 120 hk i en helt ny Peugeot 308 også have problemet med tilsodning og efterfølgende udskiftning af turboen selv om man har et fornuftigt kørselsmønster?

  • Jeg vil mene at den er mindre tilbøjelig til at sode til, da den benytter EGR-systemet mindre end tidligere motorer. Men det er så nyt med BlueHDI på den motor, at jeg ikke kender til de praktiske erfaringer.

 169. Lars johnsen siger:

  Hej Ebbe.

  Vi overvejer kraftigt at købe en C3 1,6hdi 2012, der har kørt ca 150.000km, men bliver nu meget i tivel, om vi burde overveje en anden løsning, da en sådan motor ikke får stor ros herinde?.

  Jeg har knap 30km til arbejde, hvoraf de knap 20, er motorvej, eller landevej (har 2 valgmuligheder), og resten er gennem by, dog som regel glidende trafik. Derud over kan jeg have få mindre ture i løbet af dagen, på ca. 5km af gangen.

  Vi er faldet for modellen, bla. pga. Lave Årlige omkostninger, men har ikke overvejet evt. Ekstra reperationsudgifter.

  Bør vi overveje en anden bil til vores behov, og har du nogle forslag. Vi har i dag en Mitsubishi 1,9d fra 2003, som vi er glade for, men har brug for en bil mere.

  Iøvrigt super tråd, du har her:)

  • Hej Lars. Jeg ved ikke om I har fundet bil – har været lidt sløv til at få svaret herinde i ferien. Jeg turde godt tage netop den model til det kørselsmønster. Man kan naturligvis ikke være helt sikker på at undgå problemer. Hvis bilen er i orden når I får den kan I jo sørge for at skifte olie lidt oftere. 2012-modellerne er i øvrigt ikke helt så slemme som tidligere modeller – det følger jeg op på i en artikel snart. JEg har nemlig talt med den ansvarlige ingeniør for 1,6 HDI-motoren. Hvis du kører landevejen, så kan du godt overveje en moderne benzinbilmed turbo – fx Fiesta Ecoboost eller VW Polo TSI. Personligt ville jeg som bil nummer to gå efter en elbil – den har ingen af de problemer og dit forbrug ser ud til at passe perfekt til en elbil.

 170. jakob jakobsen siger:

  Dieselbil.. jeg har kig på en zafira b 2006 1.9cdti aut 250000km mht til partikelfilter og korte ture, kan man ikke køre en tur i weekenden så det hjælper på til tilsodning og hvad har man af arfaring med korte ture i 1.9cdti?

  • Opel selv fraråder at man kører for mange korte ture i dieselbilerne. Men det er naturligvis ikke sådan at et par korte ture ødelægger motoren, hvis den ellers kører lange ture

 171. Peter siger:

  Hej Ebbe,

  Det er en rigtig god tråd, med meget brugbar information !

  Jeg har et par spørgsmål, som du måske kan svare på, det kan sikkert hjælpe mig til at holde min diesel motor kørende i mange år uden problemer.

  Min bil er en Ford Focus 1,6 TDCi fra 2009.
  Den har i dag lige rundet 50.000 km, hvilket jo ikke er meget på godt 6 år.
  Jeg bruger bare bilen i sommerhalvåret (slutningen af April til begyndelsen af November)
  Bilen er altid parkeret i garage, når jeg ikke bruger den, og garagen er opvarmet om vinteren til ca 10 grader, men selv i Oktober-November er temperaturen normalt på mindst de 10 grader på en kold morgen.
  Mit kørselsmønster er:
  Jeg bruger bilen til indkøb (2×10 km) 1-2 gange om ugen. (ingen småture mellem butikkerne)
  Ellers længere ture, minimum 2×28 km og langture på flere hundrede km.
  Jeg sørger altid for, at motoren er varm, inden jeg begynder at “tappe varme” til kabinen, måske unødvendigt, men motoren bliver vel varm lidt hurtigere.
  Og jeg belaster heller ikke motoren hårdt, inden den er driftsvarm.
  Inden jeg stopper motoren, lader jeg den køre i tomgang en tid, så turboen kommer ned i omdrejninger.

  For et par år siden, da jeg læste om problemerne ved denne dieselmotor, fik jeg et Ford værksted til at trække bundproppen i bundkarret ned, så al olien tømmes ved olieskift.
  Det første år, jeg havde bilen, kørte jeg vist 17-18.000 km, nu kører jeg nærmere 5-6.000 km/år.
  Olieskift/service en gang om året, altid hos Ford.

  Hvad synes du, behøver jeg at udskifte oliesi og banjobolt forebyggende for problemfri kørsel fremover ?

  Hvad med tilsætning af additiv ?

  Har du nogen viden om, hvorvidt megen stilstand af motoren har betydning for kamremmen ? ( jeg er ikke sikker på, hvornår den skal skiftes)

  Med venlig hilsen

  • Jeg vil med ro i sindet fortsætte som du gør. Hvis dit kørselsmønster var dræbende, så havde du set problemer nu. Jeg er ikke helt klar over, hvordan kølesystemet er på din model, men jeg tror faktisk ikke det gør en forskel – termostaten åbner først når kølevandet er varmt nok. Desuden har din bil muligvis en tilskudsvarmer kaldet en brødrister eller en PTC, som ikke påvirker kølevandet, men den suger en del strøm fra dit batteri. Jeg ville ikke udskifte oliesien i bundkarret præventivt, men kunne godt selv finde på at skifte banjobolt og olierør, bare for at være sikker. Jeg ville som minimum køre med noget additiv, der forhindrer dieselpest i de sidste tanke inden du stiller den væk for vinteren.

   Som regel har alderen for remmen ikke så meget at sige som km. Slet ikke faktisk.

 172. Jacob siger:

  Hej Ebbe,

  Jeg skal til at købe min første bil. Jeg skal primært køre omkring 200 km på arbejde ca. 2 gange om ugen. Derfor tænker jeg at mit kørselsmønster må passe perfekt til en dieselbil og havde i første omgang set mig lun på ford fiesta med netop 1,6 TDCi i brugt stand fra 2011-2012. Men efter at have læst denne meget spændende tråd bliver jeg noget betænkelig og tænker at jeg ikke skal rode mig ud i en sådan motor.
  Det jeg hører dig sige er at en hyundai i20/30 fx ville være et fint køb i den forbindelse, men at jeg på en eller anden måde skal sikre mig at bilen er kørt på den rigtige måde af forhenværende ejer og at jeg skal sørge for olieskift efter 15.000 km?

  Mvh. Jacob

 173. Jacob siger:

  Hej igen Ebbe,

  Jeg ville lige høre om du generelt mener det er dumt at købe dieselbil der allerede har kørt 80.000-100.000 km? Handler det i virkeligheden mere om at være OBS på at der er blevet skiftet olie og filter med passende mellemrum?

  Mvh. Jacob

 174. Erik siger:

  Hej Ebbe
  Hvordan ser det ud med Opels 1,3CDTi motor? Er der nogen skavanker/svagheder i de forskellige udgaver (75, 90, 95 og hvad der ellers måtte findes)man skal være opmærksom på?

  Mvh Erik

 175. Erik siger:

  Hej igen Ebbe
  Så vidt jeg ved, fremstiller Renault sine egne motorer, så man kan jo håbe, at de ikke har samme problemer som Ford/PSA-gruppens motorer. Har du kendskab til problemer med Renaults 1,5dci og 1,9dci i forskellige udgaver?

  På forhånd tak
  Erik

  • Jeg har hørt om enkelte problemer med softwaren på 1,5 DCi, men generelt er der ikke problemer med den. 1,9 DCi er ikke så udbredt – kender ikke til generelle problemer med den.

 176. Kurt siger:

  Hej Ebbe
  Har tænkt at købe en Mercedes C diesel
  der er 3 år og kørt ca. 150.000 km som lease bil i Tyskland.
  Mit spørgsmål er hvordan den vil opføre sig med en kørsel i Danmark på ca. 10.0000 km om året, med en del småture nogle gange om ugen, samt en pa tur på ca. 40 km to gange om ugen.
  Hvor mange km holder mon et partikelfilter,/ turbo
  venlig hilsen
  Kurt

  • Hej Kurt
   Med det behov ville jeg helt sikkert vælge en benzinmotor.
   Vh Ebbe

   • Kurt siger:

    Hej Ebbe
    Nu er det bare sådan at diesel modellerne fra 2012
    er til at få fat i til fornuftige priser, så
    anskaffer jeg en med mit kørsels mønster, må der være nogle forholdsregler jeg skal følge.
    mvh.
    Kurt

    • Ved du om den kører med AdBlue? Jeg ville ikke køre diesel med det behov – alene fordi motoren nærmest aldrig bliver rigtig varm. Men du kan naturligvis gøre noget selv, for at holde den sodfri. BellAdd har fx et additiv til dieselolien, der er beregnet til motorer, der kører meget bykørsel og korte ture. City Diesel hedder det vist. Det forhindrer i nogen grad at soden sætter sig i EGR-systemet og at filtret soder til. En anden ting der vil hjælpe er, at du får skiftet olie og filter en gang om året, så du kører 10-15.000 km per gang.

 177. Ib siger:

  CITROËN C4 1,6 HDI Årgang:2005 171000km

  Hej Ebbe
  Jeg vil bare høre dig om der ikke findes nogen alternativ måde at få olien op i temperatur, har SEBASTO oliefyr, men det er jo kun vandet, køre en enkelt tur om ugen på 2*100km, men ellers bare variende km. småture.
  Kan vældig godt lide bilen, men kan ikke klare kæmpe udgifter, da jeg er ret lavtlønnet, regner med et kørselforbrug på ca 30-35000km/år.
  Er det forkert bilkøb, skal jeg sælge og købe benzin i stedet.
  Da jeg har shellkort-fdm spare jeg 25øre på diesel/ 20øre på benzin og dieselpriserne er jo stadigvæk en stor forskel.
  Samlede udgifter, har en væsenlig betydning for mig.
  på forhånd tak for hjælpen

  • Økonomisk kan det stadig bedst betale sig for dig at køre diesel med det kørselsbehov. Olien kommer også hurtigere op i temperatur, når vandet er varmt, så helt spildt er det ikke med fyret. Jeg ville beholde den diesel – evt skifte olie for max. 15.000 km. Selv hvis du skulle skifte en turbolader eller en EGR-ventil, så er dieselbilen stadig billigst for dig.

   • Ib siger:

    Tak for info, det var dejligt med så hurtigt et svar 😉

   • Ib siger:

    Forresten en lille ting til, additiver, skal jeg tilsætte eller er det indbygget i denne model (Eolys), og hvis der er Eolys gælder dette (at nogle af de ældre systemer med EOLYS kan ikke finde ud af, hvis man tanker en lille smule, så I skal heller ikke sjattanke hele tiden), gælder det for årgang 2005. da jeg ofte tanker op, når jeg ser at prisen har fået et godt dyk ned hos Shell. Så dette ved en andens tidl. spørgsmål (Peugeot 406 st.car 2,0 HDI, fra 2001.) og sidste spørgsmål. ? Er jeg i gruppen, der skal skifte bundkar og pumpe. på forhånd tak. Ib 😉

 178. Nikolaj siger:

  Hej Ebbe
  Jeg vil lige høre om du kender til problemer generelt til ford c-max 1,6 tdci diesel
  men bilen går ud når den blir bare lidt presset jeg kan ikke komme over 120 km/t uden den går ud det samme sker til tider når jeg starter fks efter lige og ha kært af en motervej og komme ned og holde helt stille så kan den godt gå ud når jeg skal igang igen det gjorde den ikke for da jeg købte den for bare ca 2,5 måned siden der kunne den uden problemer komme på 160 km/t det blev testet men den er bare sløv i optrækket nu og kan ikke presses bare lidt i nogen gear 🙂

 179. Rasmus Mikkelsen siger:

  Peugeot 307 2.0 hdi 2002 400xxx

  Hej Ebbe. Ville høre om du kender til fejlen antipollution på en bil som min. Der er blevet skiftet egr ventil men uden bedring. Den går i gang næsten med det samme man starter og mester meget drivkraft når den slår til.

  • Hej. Antipollution betyder fejl i udstødningssystemet. EGR er bare en komponent ud af mange der kan fejle. Jeg tror den typiske fejl er stoppet partikelfilter – den fejl bør et værksted kunne udlæse. Så snart der er fejl på disse ting, så går motoren i nødtilstand, så man ikke skader mere end højst nødvendigt. Jeg vil anbefale, at du ser et værksted hurtigst muligt. Et nyt filter bør ikke være så dyrt til den model. I nogle tilfælde er det en defekt sensor, men det bør et kompetent værksted kunne finde ud af. Og lige et vigtigt råd: Hvis værkstedet mener turboen er defekt, så er det ofte bare en sensor, der sidder på turboen. Den kan skiftes separat, og så hedder regningen måske 2.500 kr. frem for 18.000 kr.

 180. Lisbeth siger:

  Toyota Yaris 1,4D 2005 75HK
  Kørselsmønster er 2*10 km til job aftenkørsel til aktiviteter og længere ture 1x om ugen, da jeg er opmærksom på at den kan sode til.
  Olieskift/filter inden for 15000 km og jeg tilsætter Bell Add diesel City.
  Nu er der sket det at den er begyndt på at tabe gassen kortvarigt når jeg starter hjemmefra og har kørt ca 2km og så kører den igen.
  Når den er varm kører den helt perfekt, den passer til mine behov og den har har aldrig fejlet noget.
  Kan du komme med et bud på hvad der kan være galt.
  Det har været et problem 1 måneds tid nu.
  Venlig hilsen
  Lisbeth

 181. Ole siger:

  Hej.
  Jeg har en golf plus fra 2005 2,0 diesel 140 HK, har hørt mange sige at der begynder at komme nogle dyre rep, når de runder de 200000, vores har kørt 199000 og har aldrig fejlet noget, en fantastisk bil som vi er MEGET glade for, mit spørgsmål lyder om ikke der er nogle herinde der har gode erfaringer med netop denne motor som har kørt noget længere.
  Mvh Ole.

 182. Lisbeth siger:

  Til information har min Yaris 1,4D kørt 268000 og derfor er jeg ked af motor taber gas efter få km. Der er ingen problemer resten af dagen, så kun når den er kold.
  Mvh
  Lisbeth

  • Hej Lisbeth. Jeg ville tale med værkstedet om det. Det er muligvis en temperatursensor, en vakuumslange eller måske din EGR-ventil, der lige hænger lidt første gang den åbner. Jeg tror ikke det er noget alvorligt, men generelt vil jeg sige, at man bør køre til værksted, når der er noget galt. Hvis man for eksempel har en dårlig dyse, så kan det sode partikelfilter til og hvis det er helt slemt kan det brænde hul i et stempel.

 183. Johan Romstad siger:

  Min Mercedes diesel 220 med 170 hk reagerer nogle gange ikke på gassen. Jeg skal pumpe en gang med sprederen, så kører den igjen. Hvad kan det skyldes?

 184. Frans Nikolaj Nielsen siger:

  Hej
  Har en Fiat Stilo turbodiesel 16v, 150 hk 2007(hentet i Tyskland V/60.000 km))har nu kørt 187.000 km. Den er begyndt at gå dårligt – blå røg v/koldstart, og ved blid acceleration sætter den i ryk, der kan være kraftige. Ved kørsel på landevej/motorvej kører den godt nok. Har skiftet EGR-ventil og partikelfilter (fabriksmonteret) for 10.000 km siden. Været på værksted og kørt med “rens” på værkstedet i flere timer – uden det har hjulpet!
  Mangler et godt råd.
  Mvh. Frans Nikolaj

  • Blå røg er normalt motorolie det bliver brændt af. Først ville jeg få tjekket turboen for slør. Det kan også være oliedeflektorer på ventilerne eller dårlige stempelringe

   • Frans Nikolaj Nielsen siger:

    Det er den blå røg du taler om, ikke…, men det at motoren sætter ud, ligesom den taber en eller to cylinder ved alm. acceleration, det kommer i ryk, tror du også det skyldes det du beskriver..?
    Mvh/Frans Nikolaj

    • Jo. Hmm, dårlige stempelringe mærker man ikke på den måde. Det er lidt svært at diagnosticere over computeren, det kan godt være en død turbo, men også noget andet. Beklager at jeg ikke kan komme det nærmere. Værkstedet kalder.

 185. Johan Romstad siger:

  Jeg vil blot tilføje min beskrivelse.
  Mercedes 220 har kørt 164 000 km. Den er med turboladere og partikkelfiltre. Jeg kjører ikke lange ture til dagligt. Men indimellem en lengre tur. Jeg har kørt ca 10 000 km på et år. Den er med automatgear og start stop den kører virkelig godt, gode krefter.
  Men den reagerer en gang iblandt ikke ikke på speeder efter at have slået ned gassen

 186. Bjarke siger:

  Hej Ebbe,

  Jeg overvejer at købe en Peugeot 308 1,6 HDi 92 Hk fra 2014 (den nye model).

  Ved du om der er udviklet en ny motor til denne model, eller er det den samme, som den meget omtalte og problematiske 1,6 HDi?

  • Der er sket nogle ændringer på motoren i forhold til tidligere versioner. Jeg har talt med chefingeniøren og lægger en artikel op snart. Den er ikke helt så følsom men olien skal stadig suges ud

 187. Sten siger:

  Fin fin Blog, tak for den. Har læst den fra ende til anden.
  Mit spørgsmål: Du nævner flere gange Renaults 1,5 L diesel for “at være rimelig problemfri”.
  Jeg ser netop på en sådan Laguna III med lidt over 100 K på 4 år, to ejere. Kan kun se, at den har en ok servicebog. Det fremtidige kørselsmønster bliver 2 x 70 km (25 pct. landevej + 75 pct. motorvej) daglig, så det er ok. Men jeg kan ikke få viden om det tidligere kørselsmønster.
  Kører fint, lyder ditto. Et ikke autoriseret (ordentligt) værksted har udlæst, at der er fejl på to dyser. Præcis hvad fejlen går på gives der ikke svar på. Kan en sådan registrering af fejl, i sig selv være en fejl?
  Tillægsspørgsmål: Motoren nævnes ikke under Adblue, så en kommentar til hvilken kategori den så hører hjemme i, og hvordan det virker, vil være dejlig.

  • Hej. Undskyld mit sene svar. Jeg kører faktisk selv i en Laguna III – dog en 2,0 Dci. Har haft en 1,5 DCi at køre i også. Elektronik er ikke Renaults stærkeste side, og fejlen kan sagtens være selvopfundet, men der skal andet end en tester til at undersøge det – dyser er ikke supernemme at fejlsøge på, og de er desværre temmelig dyre. Men du bliver nødt til at få en dieselspecialist til at se på bilen, da en defekt dyse kan skade motor, turbo, EGR og partikelfilter. Hvis den trækker og kører perfekt og kører langt nok på literen, så er fejlen formentlig ikke eksisterende

 188. Jørgen N Jørgensen siger:

  Hej Ebbe

  Tak for en informativ side.
  Jeg har tænkt at købe en brugt C3 Picasso 1,6 HDI 90 eller 110.
  Mange af de udbudte biler fra 2010-2012 har kun gået 30000-80000km, og det er vel egentlig ikke nok til et fornuftigt diesel kørselsmønster.Vi kører selv 2x40km om dagen.

  Hvordan sikrer jeg bedst at få en vogn der er i orden, og er det m¨ske bedre at købe en med flere km på tælleren ?

  Mvh Jørgen

  • Hej Jørgen

   Det er svært at sige – bilen kan have kørt lange ture, men have kørt sjældnere. En bil højere kilometertal kan have kørt meget bykørsel, hvilket heller ikke er godt. Det bedste er hvis du kender historikken på bilen. Gør du ikke det, kan du evt. få et værksted til at tjekke tilsodningsgraden i indsugningen – det er en overkommelig opgave. Og så prøv nogle stykker, så du ved hvordan de bør køre. Vh Ebbe

 189. Anton Madsen siger:

  Hej Ebbe.

  Jeg har også lige et spørgsmål til denne herlige brevkasse om min Volvo med 1.6 Hdi motor med motorvarmer.
  Jeg har netop monteret en nyt bundkar, efter at jeg er gået på pension, da mit kørselsmønster vil være 2 x 8,5 km, når der skal handles ind.
  Som du skriver, er en motorvarmer alene ikke nok, så jeg vil lave mig et varmelegeme som monteres under bundkarret til opvarmning af olien. Kan du oplyse mig hvad driftstemperaturen for olien er. Jeg vil så sætte termostaten til max. opvarmning til denne temperatur.

  Med venlig hilsen

  Anton Madsen

  • Hej Anton

   Det er en spændende ide. Der er nogle ting du skal overveje, blandt andet risikoen for dannelse af koks, hvis du varmer for hårdt, dels udformningen, så der ikke samler sig grobund for korrosion. Hvis du varmer olien op til 60 grader vil jeg mene, at det er tilstrækkeligt. Drifttemperatur for olien er normalt mellem 80 og 100 grader, men ved 60 grader har den fin flyde- og smøreevne. Du må gerne holde os opdateret om projektet. Vh Ebbe

 190. Daniel siger:

  Hej Ebbe

  Tak for en informativ sid
  Jeg har en peugeot 307 stc.car. HDI 90 hk.
  jeg fik proplemmer med hastigheden den kan kører ikke mere 130 km/h i motorvej og den giver ikke noget fejl på computerder er også når jeg kører med først gear til anden gear kører langsomt men bagefter den kører normalt.
  det håber hjælper mig.
  mvh

 191. Thomas siger:

  Hej Ebbe

  Ved du om Citroên c4 2.0 HDI Exclusive 5d fra 2011 har nogen nærværdige problemer eller lider, af nogen, af de problemer du nævner i din artikel ? står nemlig og vejer sådan en en gang i fremtiden 🙂

  MVH
  Thomas

 192. Mercedes mek siger:

  Hej
  Det bedste du kan gøre er
  Tag kontakt til en Tuner og slå egr og partikkel filter fra
  Hør vi på de mercedeser vi får ind.
  Mht olie. Så sørg for de iverholder de spec. Som står på dunken
  Om det er billig Harald skrald olie eller castol. Bare sørg for de overholder
  Mercedes Mek

 193. Michael siger:

  Hej Ebbe
  Min Renault Scenic III 1,5 dCI fra 2011, 115.000 km på klokken volder mig en del problemet.

  Jeg har passet og plejet den med korte (15.000) km intervaller mellem service.

  Lige nu oplever vi at den ikke vil tage gassen over ca. 2500 omdrejninger. Den hopper og spjætter. Hvis man holder gassen nede, så springer den frem med Engine Failure. Letter man derimod lidt på foden køre den normalt igen.

  Mekanikeren siger det er brændstofpumpen som ikke kan holde trykket, han fik en fejlmelding da han testede bilen.

  Er du vidende om der er nogen der har haft held til at få lavet dette pr. kulance ?
  jeg mener der er alt for tidligt at døje med sådanne problemer.

  Ved du om fejl ved brændstofpumpen er en kendt fejl på denne motor?

 194. Mercedes mek siger:

  Michael
  Rens din egr ventil og vend tilbage
  PS. Skift Mek

 195. Aske S siger:

  Hej Ebbe

  Fantastisk artikel og tråd. Fedt du gider hjælpe!

  Jeg er netop skiftet job og det betyder nok at vi siger farvel til vores gamle Golf IV 1,4 1998. Den har tjent os godt, men ca. 13 km/l er ikke nok, når man skal pendle 40 km. hver vej (på motorvej). Vi kører ikke så mange småture i dagligdagen, men kan godt gøre det i weekenden. Ind i mellem også lidt længere. Men primært er den til pendling, som beskrevet ovenfor.

  Jeg har kigget på biler i rammen 150-250.000 og vil egentlig helst gerne ramme underde ca. 200.000. Men er godt klar over det ikke altid kan svare sig at spare på kort sigt, hvis det koster på lang sigt.

  Jeg vil naturligvis have noget der kan køre langt på literen og havde i første omgang primært kigget på en diesel Golf.

  I den lave ende af budgettet kan jeg få en Golf VI fra ca. 2011/12/13 der på papiret kan køre ca. 26 km/l. I den høje ende af budgettet en relativ ny Golf VII der kan køre 30 km/l.
  Men når jeg læser rundt omkring, så bliver jeg i tvivl om mit kørselsbehov er til diesel. Også når man hører om skrækhistorier om dyre reparationer, hvis man ikke har det rigtige kørselsbehov til en diesel.

  Jeg har derfor kigget på alternativer med benzin. Der er selvfølgelig også lidt forfængelighed/præferencer der skal indfries, så jeg har har også nogle krav på den side. Men jeg blev lidt overrasket over Toyota Auris Hybrid. Det ligger i den høje ende af budgettet, hvis det skal være den nyeste generation. På papiret kører den 27 km/l og det er meget tiltalende. Dieselpriserne er selvfølgelig stadig lavere end benzin, men det er der jo ikke garanti for de altid vil være. Men passer den til meget kørsel på motorvej eller passer den bedre til bykørsel?

  Et billigere alternativ med benzin, ville være en nyere VW Polo, der på papiret kan gå 24 km/l. Men der skal jeg så gå på kompromis med størrelsen, og så vil jeg næsten hellere have en lidt ældre Golf end en nyere Polo.

  Så det jeg egentlig har brug for svar på:

  – Bør jeg vælge benzin eller diesel, med det kørselsbehov jeg har?
  – Hvis jeg sagtens kan køre diesel, hvad skal jeg så være opmærksom på ved en lidt ældre brugt? Normalt vil man jo sige at lavt kilometertal er godt. Men det er det vel ikke altid med diesel.
  – Kilometertallet på en bil fortæller jo ikke noget om hvordan kørselsmønsteret har været. Og det kan jo være fatalt(?) ved en dieselbil. Så hvad skal man kigge efter eller være opmærksom på? Hvis jeg ikke har eksperter i min omgangskreds, hvad skal jeg så gøre før jeg køber? FDM eller…? Er der fx en min/max antal km man bær holde sig inden for?
  – Vil naturligvis gerne have noget hvor serviceomkostninger etc. er så lave som mulige (hvem vil ikke det?). Er det noget der så betyder jeg så bør vælge benzin eller diesel med det nævnte kørselsbehov? Bør jeg vælge en forhandler der tilbyder en ekstra garanti?
  – Hvad skal man være opmærksom på ved Toyotas hybridbiler? På papiret lyder det jo frygtelig godt og har svært ved at Google mig frem til dårlige historier.
  – I den lavere ende af mit budget har jeg også et lunt øje til en Volvo V50 1,6 DRIVEe. Har du kommentarer til den?
  – Er der biler jeg bør kigge nærmere på? Økonomien (dvs samlet med service, forbrug etc) bliver nok afgørende i sidste ende

  Har du læst med hertil, så tak for det. Sætter pris på alle gode input.

  • Hej

   40 km hver vej på motorvej er diesel-domæne. Helt klart. Benzinbiler bliver noget mere tørstige på motorvejen end tallene indikerer. 40 km er normalt inden for en elbils formåen, men motorvej dræner batteriet hurtigt, så du skal mindst have den ny LEAF med 30 kWh batteri, før det kan gå uden opladning på arbejde på en kold dag.

   Toyotas hybrider er geniale til bykørsel og landevejskørsel, men ikke til motorvejskørsel, med mindre du holder i kø, hvor automatgear og elmotor er en genial kombi. Køreoplevelsen med Auris minder om Yaris, som jeg har testet her: http://blog.bilbasen.dk/test-toyota-yaris-hybrid-2459/ De er desuden uhyre driftsikre – serviceres de hos Toyota har du endda 10 års garanti på Hybriddelen inkl batteri.

   Diesel er lidt dyrere i serviceomkostninger, men med det brug du har, vil det ikke udligne fordelen.

   Den tidligere ejers kørselsmønster er vigtigt, men som du siger, så er det svært at vide. Man kan få lavet en test – og de fleste steder kan inspicere indsugningen for sod på mindre end en time.

   Jeg ville ikke købe en dieselbil ved en privat – helt klart ved forhandler med garanti – evt tillægsgaranti selvom der er delte meninger om disse. (Belyser jeg lige en anden gang)
   Volvo 1,6 er samme motor som i PSA. Det vil sige, at den skal have haft et perfekt kørselsmønster og være en EURO5 ikke en Euro4. Hånden på hjertet – vælg en anden.

   Forvent ikke meget højere effektivitet med nyere biler selvom tallene siger noget andet.

   Det er stadig religion med additiver, men jeg vil anbefale det – jeg oplever bedre motorgang og marginalt bedre økonomi på Lindemann Diesel Boost og BellAdd.

   Håber det svarede på det meste

   Vh Ebbe

 196. Dan Renault megane 1,5 dci 110 hk siger:

  Hej Ebbe

  check anti pollution det står skrevet i min køre computer hvad betyder det. bilen har kørt 35000 km på under et år.
  på forhånd tak.

 197. Mercedes mek siger:

  Google det
  Et skud belladd i indsugning klare det

 198. Mercedes mek siger:

  Har i spm. Så stil dem venligst op her
  MB Mek

 199. Erik siger:

  Hej Ebbe.
  Hvor er det herligt med alle de gode svar.

  Jeg vil høre, om kan fortælle mig om VW 1.9Tdi 105hk er med pumpe dyse eller common rail?

  Jeg er ved at handle bil, og den er fuld serviceret, hvad skal jeg være ops på ved den motor?
  jeg køre 16km på arbejde hverdag.

  har en polo 1,4Tdi fra 2002, så skulle blive bil nr 2, ville den overleve at køre 5km tur retur på abejde?

  Vh Erik
  og på forhånd tak.

  • Hej Erik

   Så vidt jeg lige husker, så er 1,9 i Polo aldrig Common Rail. Jeg mener, den blev afløst af 1,6 Common Rail. Hvis du kan sende mig et stelnummer eller en motorkode, så kan jeg slå det op. Hvis du hiver motordækslet af og sender mig et foto, så kan jeg også se det. Hvis det er 1,9 TDI, så er det vel den bedste motor nogensinde fra VW, hvad angår driftsikkerhed. De larmer en del, men de holder. Naturligvis kan de gå i stykker, men du skal ikke være nervøs. Eneste del, der ofte fejler er luftmassemåleren.

   5 km hver vej giver en stille død for den motor. Den vil aldrig blive driftvarm. Det er ikke engang sundt for en benzinbil. Elbil eller cykel er det eneste, der er optimalt til så korte distancer. En TSI kan heller ikke lide det – det skal være en bil med inddirekte insprøjtning, hvis du skal undgå snask omkring ventilerne.

   Vh Ebbe

 200. Ole siger:

  tak for en Sjov tråd. Min gamle 92 626 Gv Comprex diesel køre kun 10.000km mellem olie skift.
  Små ture der køres, først stille i 3km kun op til 4 gear, holder krumptappen på 2500 Rpm til den er på arbejds temp.. har ingen Egv ventil godt det samme, kørt små 400,ookm går stadig som en drøm, vrinsker bare den høre nøglen rasle..

  På Comprex systemet ( kolder Luft) har jeg lavet lidt forbedringer på nedkøling af udstødnings luften som kommer fra luft laderen og som sendes til Inter cooleren paser den 1Comprex kamrerne, og retur 2 den andet comprex kammer efter nedkøling blandes med Intake luften ! som blive taget ind fra et større areal ude i front af kofangeren derved blive luften trykket ind (kontra den død luftkasse som Mazda havde sat oppe i inderskærmen lukket område) før luften går til 1 ste. takten som jo er den vigtigste, jo kolder jo flere mere Nm. Køle mere kolder luft i indtake Forbedringen betyder den køre 9okm. længer på en tankfyld.

  Det med rester i bundkar hvad er det det lyder som noget man bare har fundet på.. er det pga at der ikke skiftes Olie filte hver gang.

 201. Ole siger:

  Lige Pt. så står den på rust arbejde. Og så arbejder jeg på at montere en større Inter cooler, Google som er gal for at finde stof om bedrer ned køling af intake luften, str. areal på cooleren må gi flere Nm. Vis der er nogen herinde som har erfaringer med det her så høre jeg gerne om det, Måke kan du Ebbe starte en ny tråd om emnet Inter Cooler, tak

 202. Kristian siger:

  Hej.

  Står og skal ud og købe bil her engang i foråret og ville høre hvad du havde at sige af godt og skidt om en Opel Corsa 1,7 cdti, 2008 model.
  Er en diesel overhovedet nødvendigt – kommer til at køre omkring 100 km om dagen, til og fra arbejde og kan godt lide at Corsa fra den årgang er 6. gearet ift. nyere modeller der kun er 5.gearede.
  Er det en bil du kan anbefale eller vil der være bedre alternativer. må nemlig gerne være en bil der kan lidt da det ofte er motorvej den kommer til at køre.

  Vh. Kristian

  • I forhold til andre biler i den klasse har jeg ikke noget skidt at sige om Corsa. Den kan have nogle småfejl, men jeg ved ikke hvad jeg ellers skulle anbefale i den klasse og prisleje. Måske en Renault Clio 1,5 DCI også kunne være et bud. 100 km om dagen anser jeg bestemt som værende diesel-territorium. Dieselbiler er næsten per definition rarere på motorvejen på grund af højere gearing. 1,7 CDTI er en Isuzu-konstruktion, og den er solid nok, men den er ikke glad for at blive chiptunet. Hvis du vil have power, så er der jo også en Skoda Fabia RS med 130 hk – den er kvik 🙂

 203. Michael B. S. siger:

  Spændende tråd som efterhånden har strakt sig over 3 år. Imponerende.

  Jeg har netop købt en 2006 (reg. 11/2005) Opel Vectra C Wagon Aut., 1,9 CDTI, 150 hk, kørt 109000 km. Det er jo ikke meget på 9-10 år, men det skal jeg så til at ændre på.

  Jeg har netop haft den på dens første lange tur på ca. 2300 km nedover Europa (Jylland-Balkan) og snart skal den hjemover igen. Dagligt herhjemme vil den komme til at køre 116 km, fordelt på ca. 10 km landevej, 39 km motorvej, 9 km by x 2.

  På turen sydover satte jeg fartpiloten på ca. 122 km/t (på speedometeret), da den her fik fat i det sidste trin i automatgearet. Bilen ligger her på ml. 1500-1700 omdr. og har en ganske fornuftig økonomi. Er det for lavt eller skal den helst lidt længere op i omdr. for at regenere partikelfilteret og forbrænde sod m.v? Og bør jeg med en bil på den alder/km følge serviceintervallerne, eller sende den til olieskift for hver 10-15000? Jeg mener at intervallerne er 30000 km.

  Jeg håber på et svar selvom tråden som sagt er 3 år gammel.

  VH

  Michael

  • Tråden lever skam i bedste velgående selvom artiklen er gammel. 🙂 Det skader aldrig at skifte olien lidt oftere. Typisk vil der komme lidt mere snavs forbi stempelringene med tiden, så 15.000 km mellem olie og filterskift er bestemt en god ide. Det er lidt svært at vide om den soder mere ved 1.500 til 1.700 o/min. Jeg kan se, at den har maksimalt moment ved 2.000 o/min, så hvis du kan lokke den derop, så vil der være mindst mulig sod – det er i hvert fald det råd jeg har fået af en dieseltekniker. Hvis den virker til at gå fint ved 1.700 o/min, så ville jeg dog ikke være så betænkelig ved det. Siger den selv, når den regenerer eller kan du mærke noget på den?

   • Michael B.S siger:

    Tak for svar.

    Jeg ved endnu ikke om jeg får besked når den regenerere. Har dog talt med den forhandler jeg købte bilen af og han siger at den blot brænder mere diesel af når det sker, men det kan jeg jo ikke holde øje med….

    Jeg tror bare jeg satser på at min kørestil er som den skal være. Har dog for nylig oplevet at den først rigtigt trækker ved 1500 omdr. Et pludselig opstået problem, men aner ikke hvad det er. Der er ihvertfald ingen lamper der lyser

    • Hej Michael

     Hvis ikke der er en lampe, så er det lidt grovere motorgang der afslører en regenerering. Forringet trækkraft ved lave omdrejninger kan skyldes flere ting. Fx en sløv aktuator til wastegate/VNT. Det kan også være VNT-systemet, der har sat sig. Det styrer fanernes vinkel på turbinehjulet. Få værkstedet til at se efter åbenlyse fejl på motoren.

 204. Camilla siger:

  Hej. Ses der stadig mange problemer med diesel motorer 1,6 ??? Har kig på en Peugeot 307 sw 1,6 diesel. Med partikelfilter

 205. Christian siger:

  Hej Ebbe,

  Først og fremmest tak for en god tråd.

  D. 27 august 2015 skriver du, at du har været i kontakt med HDI ingeniør og at der er færre fejl på PSA motoren efter 2012. Er det noget du kan dele lidt yderligere info om? Jeg går og kigger lidt på bil med e-hdi eller bluehdi.

  • Hej Christian. Den artikel står på min liste, men denne side opdaterer jeg sjældent på grund af tidsmangel. De nyere motor burde være bedre, men blue hDI er stadig ret nyt. Der gælder stadig de samme tommelfingerregler for diesel vs benzin.

 206. Adi siger:

  Hej Ebbe

  Jeg vil på forhånd takke dig for det store arbejde du yder i denne tråd 🙂

  Jeg skal til at indkøbe bil i den nærmeste fremtid, og jeg er meget i tvivl.
  Vi kører som regel korte ture, hvor der bliver handlet m.m. og disse ture ligger på ca. 5-20 km pr. gang.
  En gang om året kører vi sydpå og kører vel ca. 6000 – 7000 km i alt. Jeg har aldrig før haft en diesel bil, og er i den sammenhæng lidt urolig for MANGE diverse ekstraregninger…

  Jeg havde en Audi A6 2007 2.0.TFSI, men den var for tørstig ( Dog fejlede den aldrig noget ). Nu kører vi rundt i en Renault Clio 1.4 Benzin. Selvom den er økonomisk, så er den for lille når vi skal på den lange tur sydpå.

  Jeg kigger på VW Passat CC 2.0 TDI, Audi A4 TDI 2.0 TDI (2011 – opad )
  Mit endelige spørgsmål går ud på, hvad ville du vælge, skal vi overhoved have en diesel, eller skal jeg kigge nærmere på CC TSI, Audi A4 TFSI???

  På fårhånd mnage tak

  Adi

  • Adi siger:

   På årsbasis kører vi ca. 10.000 – 13.000 km

  • Hej Adi
   Ingen tvivl om at en dieselbil er det rareste på en lang tur sydpå, men at købe bil efter en tur om året er nok ikke så smart. Jeres daglige brug retfærdiggør ikke en dieselbil. 2.0 TFSI-motoren kræver ekstremt meget selvdisciplin, hvis den skal være økonomisk – jeg har selv haft en. Det gør de fleste turbobenzinere omend de nyeste er lidt nemmere at få fine tal ud af. Hvis det er Audi og VW der trækker, så ja. Du bør kigge på TSI frem for TDI selvom det bliver sværere at få en god brændstoføkonomi.

   • Adi siger:

    Tak for svaret Ebbe
    Ja det endte sku med en Passat Sedan 2.0 TDI 2011. Bluemotion
    Jeg bor i Sverige og fik den til 123.500 ( Svenske ) Den har kørt lidt over 100.000 KM. Det med 5-20 passer ikke helt. Var ude og trille i dag og kom op på ca. 32 km i alt.
    En TSI koster omkring det samme herover.
    Den kører altså som en drøm 🙂 Hvis der kommer nogle ekstra regninger, ja så må jeg punge ud 🙂
    EN gang i ugen planlæger jeg en længere tur, hvor den får noget at leve af, efter den er blevet dejlig varm…
    Må sige, at jeg er positiv overrasket over dens bundtræk, nej hvor den kører godt 🙂
    PS: TDI med et rødt I, altså 170 HK

 207. niels siger:

  hej – meget informativ side. Stor ros til den.

  Jeg har en honda fr-v 2.2 diesel fra 2007 som nu har rundet 370000 km uden det kan mærkes på motoren. Den bruger ikke olie overhovedet.

  Jeg kører hver dag 2 x 115 km hvoraf 90% er på motorvej. Jeg kører normalt ca 120 km/t. Hvis jeg har kørt med konstant hastighed i en periode og derefter skal lave en hurtig overhaling, sender bilen en vældig sort røgfane ud et kort øjeblik. Som om der er ophobet en masse os i selve udstødningsrøret. Men det er det jo nok ikke. Jeg har læst at det kan skyldes at dieselolien ikke forbrændes korrekt under selve accelerationen. Er det korrekt?

  mvh Niels

   • Hej Kjeld
    Tak for rådet. Smokeless er designet til at sænke røggastallet ved syn. Det har ikke nogen særlig rensende effekt og så er det dyrt. Til daglig brug er DieselBoost bedre og mere økonomisk – min oplevelse er at det giver blødere motorgang og mindre røg

    • Kjeld siger:

     Hmm, ja, undskyld, det var egentligt også den jeg ville ha` linket til, de har også service rens, osv.
     Og flot med så mange kilometer, men mange problemer med motorer ville løse sig (tilsodning, ujævnt træk, osv.) hvis folk gav dem nogle “tæsk” ind imellem.

     Mvh. Kjeld

     • Helt enig. Man kan godt køre motoren død ved morfarkørsel. Det gælder også benzinmotorer selvom det er mindre udtalt på grund af mindre sodudvikling

  • Hej Niels. Når en dieselbil oser skyldes det at der enten er for meget brændstof eller for lidt luft i cylindrene. Jeg har talt med en Honda mekaniker, og han kender ikke til generelle problemer på den motor. Han siger at det kan være en lille bitte utæthed på intercooleren, da motoren tror den får den ønskede mængde luft. Men det kan også være en række andre ting. Der er et råd om smokeless fra Lindemann og selv om det kan hjælpe dig lidt, så er det symptombehandling. Kører du på den originale turbolader?

 208. René siger:

  Hej Jeg har en polo 6r 1.4 tsi.

  Problemet er at jeg ikke kan andet end at trille i bilen.
  Giver jeg gas går den i nød program og alle lamper lyser. den kan ikke køre mere end 15 – 20 km/t

  Nogen som kan hjælpe ? mekaniker kan ikke 🙁

 209. Aske S siger:

  Efter en del research, bl.a. på denne side, så har jeg købt en Golf VII 1.6 TDI BM fra 2014.
  Det er en tidligere demobil, så den havde kun 10.000 km på bagen. Ifm. med købet hos en VW-forhandler fik jeg bl.a. Total Tryghed med i prisen. Dvs. der er 2 års garanti og service med i prisen. Det er jo fremragende.
  Dog har jeg én bekymring: Serviceintervallerne er 30.000 km. Selvom der er 2 års garanti med i prisen, så bør jeg vel stadig holde mig til rådet vedr. max. 15.000 km mellem olieskift? (Selvom sælgeren virkede undrende til jeg spurgte til dette). Tænker det er den langsigtede effekt der er vigtig. Dvs. også efter garantien er udløbet.
  Er der andre ting jeg bør være opmærksom på ift. det er en tidligere demobil?

  • Hej Aske

   Ingen (meget få) i den autoriserede verden forstår kortere serviceintervaller. Det er også en slags forsikring, som man ikke ved om er nødvendig. Jeg gør det selv, og værkstedet spørger til det hver gang. Under meget gunstige forhold kan 30.000 km være fint, men det har vi sjældent i Danmark. Så ja det vil være min anbefaling at skifte for hver 15.000 km og især efter garantiens udløb. Mht til demobiler, så er det normalt garantien man skal være opmærksom på, men det har du jo styr på. Ellers er der ikke noget.

 210. Linda F. G siger:

  Hej Ebbe
  Min 3 år gamle Passat 1,6 diesel (jeg har kun haft den i 1 år)og har kørt 39.000 km, har en EGR der er stået af. Jeg er ret bekymret for om jeg har købt en mandagsmodel, og om jeg skal forvente problemet opstår igen, når den allerede bliver ramt så tideligt i dens levetid. Har du erfaring/historik på dette, og specifikt på Passaten ?
  Jeg “motionerer” jævnligt bilen, og kører ca. 45 minutter hver gang jeg starter bilen op, bruger autoriserede værksted og overholder service, så synes jo ikke det burde være et problem allerede.

  • Hej Linda. Jeg tænker bare du har været uheldig med en enkelt reservedel, men der er naturligvis ingen garantier. Dit kørselsmønster lyder umiddelbart fint, men med kun 39.000 km på tre år, så kunne tidligere ejer godt have brugt den for lidt. Jeg ville nok spørge værkstedet om de er sikre på at alle dyser arbejder som de skal, for en død EGR efter 39.000 km kan godt være tegn på en dårlig dyse. Og en dårlig dyse kan skabe problemer længere nede i systemet og stoppe partikelfiltret.

 211. Jonas M. Jensen siger:

  Hej Ebbe,

  Tak for en fantastisk artikel og alle dine mange svar gennem årene.

  Jeg er ved at købe en Skoda Fabia Combi TDI årgang 2011. Men jeg er i tvivl om jeg skal købe 1.2 TDI 75hk, 3 cylinder Greenline 29,4km/L eller 1.6 TDI CR 90hk, 4 cylinder, 23,8km/L.

  Jeg har været ude og prøvekøre den begge og den med 3 cylinder larmer en smule mere men ellers kørte de begge godt.
  Jeg har ikke rigtigt kunne finde noget på nettet om deres driftssikkerhed.
  Er det nogle motor du kender noget til..? Og er der en du ville vælge frem for den anden hvis man kun tænker på driftssikkerhed.

  Mvh. Jonas

 212. Jesper siger:

  Hej Ebbe

  Har siddet og læst tråden lidt igennem nu.

  Jeg har i dag en 307 benziner fra 2005 og pendler dagligt 40 km hver vej (Landevej). Jeg har overvejet at skifte den ud med en 508 HDI enten 1.6 eller 2.0.
  Så vidt jeg kan læse mig til så har der været lidt problemer med 1.6 HDI motoren og knap så mange problemer med 2.0 HDI motor.
  Hvilken vil du anbefale?
  Vil du være skeptisk over at købe en model 2011 – 2012 som har kørt 150.000km. Vil gerne beholde bilen 4+ år og kører årligt 20000km som minimum.
  Bilen skal gerne kunne tage turen syd på om sommeren og nordpå om vinteren

  Kørselsmønster:
  Jeg kører 1-2 korte ture om morgenen inden arbejde og tager så videre selv på arbejde efter at have afleveret børnene. Gør det noget bilen tager så kort en tur (500m) for at blive slukket igen?

  Jeg gør det lidt til en sport at kører langt på literen, så synes selv jeg kører fornuftig kørsel.

  pft

  Jesper

  • Hej Jesper

   Det er nogle rigtig gode spørgsmål. Det er rigtigt, at 1,6 oftere får problemer end 2,0, så ud fra det synspunkt er 2,0 bedre – og hurtigere og mere tørstig. Det vil være en fordel, hvis du enten skifter bilen inden den runder 200.000 km eller kører den helt ned – der er stadig et prishop lige der. En tur på 500 m betyder ikke så meget, hvis den bliver efterfulgt af en lang tur. Hvis du kun kører de korte bliver det et problem i forhold til sod og afladning af batteriet.

   Hvis du vil køre langt på literen, så ville jeg tage en 1,6 og naturligvis være påpasselig med service. 2011-2012 er ikke helt så sarte, som tidligere motorer. En 1,6 fra 2011-12 der har kørt lange ture og er blevet passet med olie og filterskift ville jeg ikke være mere nervøs for end så mange andre dieselmotorer. Jeg ville tage en 2,0, men mest for de ekstra kræfter:-)

 213. Marianne H. siger:

  Hej Ebbe.

  jeg har en mazda 6 diesel årgang 2005
  jeg har problemer med tomgangskørsel.. den går ujævnt, og går i stå
  jeg har skifter luftgennemstrømningskontakt..
  jeg har fået det store eftersyn, hvad kan jeg ellers gøre?

  Venlig hilsen
  Marianne

  • Hej Er det både når den kold og når den er varm? Det kan være flere ting. Det kan være en føler til knastaksel eller krumtap. Det kan være en tempraturføler. Det kan også være en dyse, der ikke er på toppen. Du skal nok på værksted. Vh Ebbe

 214. Kim siger:

  Hej Ebbe,
  Jeg søger lidt hjælp ved eksperten, og kan høre det er dig 😉
  Har en Avensis 2.0, årgang 2007 med 126hk.
  4 mdr. efter jeg købte den meldte den fejl på motor/vsc/trc off. Toyota sagde tilstoppet partikelfilter, så jeg kontaktede forhandleren under garantien i håb om at få påsat et nyt (nok lidt naivt af mig).
  De rensede det, og jeg bad om garanti for at det ikke skete igen efter garantien/reklamationsretten var udløbet, hvor de blot sagde, så måtte jeg ko kontakte dem.
  Det skete så igen i sidste uge 🙁 og er inden for de 2 års reklamation.
  Jeg kører ca. 50-60 km hver vej på arbejde, og en gang imellem på
  motorvej for at den får nogle omdrejninger.

  Er det kørselsmønster forkert, når det ikke er motorvej hver dag?
  Jeg satser nu på forhandleren vil gøre noget ved fejlen på partikelfilteret, men måske er jeg naiv igen?
  Kan jeg fjerne fejlen selv, hvis jeg kører 30km, og derefter 30 retur i 3. el. 4. gear ved ca. 2500 omdrejninger?

  Har også lige haft den til service, og ja, Toyota siger toppakning er røget, fordi de kan se den spilder kølervæske og det er en special motor så kan ikke skifte toppakning, = ny motor kr 38.000kr. 🙁

  Overvejer en ny dieselbil, 2.0 for at kunne trække campingvogn om sommeren, men egner mit kørselsmønster sig bare ikke til dette, for ønsker ikke flere problemer?
  PS. Havde en Peugeot 306 2.0 HDI og havde aldrig problemer, har aldrig haft en så stabil bil
  før! (Nødsaget til at skifte den med Toyotaen, da Peugeot’en ikke måtte trække campingvognen 🙁

  Håber du kan få mig på rette spor!
  På forhånd tak

  • Kim siger:

   Hov, der skulle stå 30km ved 3000 omdrejninger 🙂

  • Hej Kim. Ved tilstoppet partikelfilter er det ekstremt vigtigt, at tjekke om det skyldes andre fejl – navnlig defekt egr eller defekte dyser. Rensemetoden er også vigtig. Nogle afmonterer filtret og skyller aske og sod ud med en flydende opløsning, mens andre renser det på bilen. Nogle typer rens løser problemet, men ødelægger filtret, så det ikke kan renses igen. Jeg tror ikke, det er den løsning et Toyota-værksted ville vælge. Hvad koster et nyt filter? En rens koster ca. 2.500 kr, hvor det skæres af og monteres igen – det er uden afmontering og montering af filter.

   Jeg har kun set prototyper af motorer, hvor toppakningen ikke kan skiftes. Det lyder meget mærkeligt, men det kan være at der er andre skader, så en udskiftning ikke vil løse problemet. Kunne læse i denne tråd, at du ikke er den eneste med problemet, og at man ikke skifter toppakningen, fordi cylinderforingen har forskubbet sig. http://www.toyotaextreme.dk/debatvisemne.asp?id=2417159&ForumID=1

   38.000 kr. lyder helt vildt for en ny motor – desværre ikke nogen usædvanlig pris ved et mærkeværksted, men her ville jeg nok shoppe rundt for at få en bedre pris.

   50-60 km på arbejde er nok til en dieselbil. Jeg tænker, at du har været uheldig.

 215. ebbe andersen siger:

  hej ebbe, har en c3 blue hdi upgrade,den har en let dyb hylende lyd, når den kører50-60km. under og over er der intet, ved du hvad det evt. kan skyldes. mvh ebbe

 216. Tor siger:

  Jeg vil lige nævne med hensyn til dieselbil. Som motorjournalisten nævner. Kørselsmønster er selvfølgelig afgørende når man kører dieselbil men når det så er sagt så soder alle motoren til på korte turer. Det er uanset om du kører diesel eller benzin. Kører du jævnlig lange turer kan den godt klare et par ture om ugen over korte strækninher. Det afhænger også meget hvordan den køres. Kører man lave omdrejninger konstant kan den sode på et tidspunkt. Indimellem har den godt af at arbejde i fjerde gear og det kan man sagtens på en hovedvej hvor man må kører 80 med en driftvarm motor. Husk når i har startet bilen så kør med det samme. Det står i brugermanualen. Lader man den stå for længe i tomgang så kokser motoren til over tid og det er heller ikke sund for en kold motor. Motoren bliver langt hurtigere driftvarm når du kører med det samme. Overhold servicen så slipper du for de store omkostninger på sigt. I vores manual står der godt nok at bilen skal til service ved 30000km men er blevet anbefalet service ved 20000km og det er så de 20000 jeg forholder mig til. Der står. service ved 30000 og belastet forhold ved 20000 efter hvad man når først. Belastet forhold betyder… hvis en eller flere følgende belastet forhold svarer til bilens anvendelse vil det være nødvendigt med en speciel form for vedligeholdelse. Buskørsel/bykørsel feks som hyrevogn ambulance eller kørsel med gennemsnitlig hastighed under 20 km/t. Kørsel over korte korte under 10 km med kold motor. Længerevarende ophold i lande hvor temperaturen ofte er højere end 30 grader. Lande hvor temperaturen ofte er lavere end -15 c. Meget støvet områder f.eks byggepladser. Lande som har brændstof som ikke lever op til Citroëns anbefalinger. Gælder generelt alle dieselbiler. Vi kører generelt med campingvognen et par gange om året og der får den så lov til at arbejde. Det holder det værste sod væk. Vi købte vores Citroën c4 ehdi som er fra 2012 da havde den kørt 69000 og blev serviceret ved 79300 og nu har den snart gået 100000 hvor den skal til service. Husk når I skal til service at man kan vælge mellem en lille og en stor service. Jeg vil anbefale at man får den serviceret i følge servicebogen. Man kan sagtens selv skifte olie og oliefilter selv men når den er til service bliver sådan noget som brændstoffilter trækaksel kontrol af sporing bare for at nævne noget af det kontrolleret. Igen I skal ikke lade jer skræmme af en diesel bil for de er blevet mindst lige så gode som benzin biler i dag så kan sagtens anbefale den. Den har også et bedre moment end en benziner på grund af turboen

  • Tak for kommentaren. Du har ret i at benzinmotorer også kan sode til. Det ses især på biler med direkte indsprøjtning, hvilket gælder rigtig mange nye biler. Det tager dog langt længere tid at opbygge sod i en benzinmotor – forbrænding af diesel vil altid udvikle mange gange mere sod end forbrænding af benzin. Med turbo på benzinmotorer får du også moment, men det koster hurtigere noget brændstof. Diesel er per definition bedst til at slæbe, da forbrændingen er koldere og fordi en dieselmotor altid trække sit fulde slagvolumen ind i luft, mens en benzinbil kører med luftunderskud = mere varme i forbrændingskammeret.

 217. Tor siger:

  Jeg ser ofte at man forslår at man selv kan blande additiver i en diesel bil. Kører man sin bil til service og overholder den et det ikke nødvendig. Jeg er blevet frarådet til ikke at gøre det da der på sigt kan opstå skader på motoren i form af fremmedlegemer med stor skade til følge på især turbo dieselbiler

  • Additiver i brændstoffet er lidt et religionsspørgsmål. Hvis man har et fornuftigt kørselsmønster og overholder service, så er vi enige i, at det ikke er nødvendigt. Jeg oplever bedre motorgang på nogle additiver, og nogle kan reducere sodaflejring ved regelmæssig brug. En del af additiverne bruger de samme som tilsættes af brændstofselskaberne.
   Vil du forklare mig, hvilke fremmedlegemer, du tænker på? Vh Ebbe

   • Kjeld siger:

    Øhhh, fremmedlegemer??
    Jeg gav en Ka` en rens sidste år, (Lindemann` oil system cleaner) produktet stod og cirkulerede 25 min. ved let forhøjet tomgang, mekanikeren (og jeg selv) havde simpelthen aldrig set SÅ sort olie, komme ud af en benzinbil, der var ikke skyggen af brun nuance i!!
    Og så fik den en (Lindemann` blå-M) hældt i det nye olie.
    I år fik den samme kur, dèr så olien så normal ud, så jo, en benzinbil kan godt sode til. .

 218. SG siger:

  Hej
  Kan man ødelægge en ny dieselmotor ved at udskifte nuværende enkelt rørs udstødning (kun bagerste stykke efter katalysatoren/partikelfilter), med dobbeltrørs udstødning med lydpotter fra en benzin bil?
  Takker

  • Hej. Hvis flowet er i orden, så nej. Teoretisk kan det give en fejl da der er flere tryksensorer gennem systemet. Hvis diameter på rørene er ens, så ville jeg bare prøve, og se om bilen melder fejl.

 219. Thomas siger:

  Hej Ebbe,

  Super god og informativ side du har!

  Jeg køber en 2008 Fiat Grande Punto 1.3 JTD 75 Active en af dagene.

  Da det jo er en dieselbil og jeg har kun ca. 8km på arbejde, hvor ca. halvdelen er på motorvej, så benzin det fornuftige valg.

  Men det er min første bil, og jeg har fået et ekstremt godt tilbud, så det bliver den.

  Er der noget jeg kan foretage mig for at mindske problemer med den?
  Jeg tænker:
  – Skift olie med det samme og hver 15.000km – også dieselfilter hver gang?
  – Kør ugentlig længere ture med højere omdrejninger i lidt tid.

  Jeg beholder den nok kun i nogle år, men jeg vil stadig gerne undgå så mange problemer og udgifter som muligt jo 🙂

  • Jeg ville køre med additiv. Fx citydiesel fra BellAdd eller Lindemann Dieselboost . Altid skifte filter med olien. Så vidt jeg husker har den ikke partikelfilter, så den er ikke helt så sart, som de værste. Et lille tip: Lad batteriet op med en hjemmelavet nogle gange over vinteren. Vh Ebbe

 220. Lars Erik siger:

  Hej Ebbe,

  Som så mange andre vil jeg også gerne takke dig for dine mange velskrevne artikler, samt gode råd og vejledning du efterfølgende har givet i kommentarerne!

  Min hustru og jeg står overfor vores første brugtbils køb (vi bliver snart 3) og vi har set os lune på en Skoda Fabia Combi 1,4 TDi 80hk Ambiente GreenLine fra 2010 (indreg. 1/2010). Bilen har kørt lige under 92.000 km og er fint velholdt.
  Jeg vil gerne ud og se på bilen igen, men jeg ønsker at være bedre klæde på til at kunne gennemgå bilen? Ved du om den model har nogle typiske faldgrupper og om det ville være en ide at ofre en ½-1 times mekanikercheck inden evt. køb?

  Tak.

 221. Peter siger:

  Hej Er der nogen der ved om mondeo 2,0 tdci diesel 115 eller 130 mellem 2004 og 07 er stabil og ikke mindst hvad er service intervallet er (går ud fra det er den samme motor), er der noget jeg skal tjekke ved køb, den jeg har kig på har kørt 260000 km.(bilen har lige fået ny kobling og svinghjul, men dette er vel positivt med mindre det tyder på der er andre ting galt? Vi kører ca 30000 km om året med alt mulig blandet kørsel. tit over 50 km
  Jeg har scrollet ned over siden men syntes det er meget den berygtede 1,6 hdi der er snak om på godt og ondt.
  Håber nogen kan hjælpe mig lidt her er ikke så skarp til det med motorer:-).

  Kan lige nævne jeg er godt vant , har en gammel 90 hestes diesel skoda fra 99 den har kørt 430000 og har ik slået en prut forkert de 200000 jeg har haft den imponerende.
  Der skifter jeg olie for hver 10000km og en sjælden gang får den lidt diesel add i tanken. tak for en god side.

 222. Lene B.C. siger:

  Min bil er en Opel Combo fra 1995 / 1,7 / diesel / kørt ca. 105.000 km.
  Når den ikke har kørt ca. et døgn, “dør” den efter 10 – 100 m.
  Værkstedet har udskiftet og udskiftet rigtig mange dele med dertil dyre regninger (ca. kr.30.000 på 2 år), men bilen “dør” stadig. Når først den er startet igen er der ingen problemer.
  For mig virker det som om den ikke får brændstof og det er derfor den “dør”. Værkstedet siger at det er et alm. problem for dieselbiler over 10 år 🙁
  Nogen der har erfaring med “Amagermøller”?
  Min bil er en “hundebil” – den er nedvejet og undervognsbehandlet og jeg vil helst beholde den, men kan ikke blive ved med at betale regninger!
  Vh. Lene

  • Lene B.C. siger:

   Jeg fik den “fejltestet” hos Opel og de sagde at den havde en utæt brændstofreturledning. Den skiftede de så i torsdags – men det har ikke hjulpet spor 🙁

   • Hej Lene
    Jeg sendte det videre til min livline – Niels Bruun fra Würth – han lever af at hjælpe værksteder, der har motorer, der driller. Desværre må du nok til en dieselspecialist, for han svarer:

    Det er meget svært at sige hvad det er uden at måle på den! Det kan være kompression – Dyser – Sod – indsugning – utætheder mm.

    • Lene B.C. siger:

     Tak Ebbe 🙂
     Hvor finder jeg en dieselspecialist? Er det f.eks. “Amagermøller”?

     • Lene B.C. siger:

      Opel fik min bil retur på værksted igen.
      Efter ca. 10 døgn fandt de endelig fejlen, som var en utæt pakning under brændstoffilteret!

 223. Martin O. siger:

  Har en Audi A8 4ae 4.2tdi… er der nogle skavanker ved denne lækre motor, og hvad vil du mene olieskift intervalet er på sådan et bæst… ?

 224. Lars siger:

  Hej jeg vil gerne vide hvordan er et tip tronic gear i fohold til mnuel
  Gear når vi skal trække en mindre campingvogn.
  Vi tænker på en c4 eller megane en 1.5 maskine. Er ved at købe.

 225. Kurt Hansen siger:

  Hej Ebbe

  Jeg står overfor at købe en Mercedes 200CDI fra 2011.
  Bilen har kørt på leasing aftale og har kørt 190.000kr.
  Er der noget jeg skal være opmærksom på vedr. motoren.
  vh
  kuha

 226. Benny siger:

  Jeg har fået tilbud om en optimering af min Megane 3 1.5 dci fra 2011. Den har 110 heste. Efter optimering skulle den have 145 og gå 2-5 km længere på literen.
  Men træerne gror jo ikke ind i himlen. Hvad er ulempen ved en sådan obd optimering?

  • Du har helt ret. Der er nogle ulemper. Fordelene er, som du selv er inde på, bedre trækkraft og bedre brændstoføkonomi (i de fleste tilfælde). Der er faktisk også en tredje fordel, da partikelfiltret ikke soder helt så nemt til på en tunet bil, da forbrændingstemperaturen er højere.
   Ulemper:
   1. Bilen forurener mere – især med NOx
   2. Det er ikke lovligt (kender ikke til lovlig Renault-tuning i det mindste – Volvo, BMW og nogle få andre kan tunes lovligt.)
   3. Hvis du får væsentligt mere moment og bruger det, så er det hårdt ved koblingen.
   4. Tuning er hårdere ved motoren – især for brændstofpumpe og dyser, men er de dele sunde, så er risikoen for nedbrud lav inden for rigtig mange km

   Det er de væsentligste ulemper. Du skal være opmærksom på, at tuningen i nogle biler kan blive skrevet over ved service, hvis der er motoropdateringer.

   Vh Ebbe

 227. Simon siger:

  Jeg har en Volvo V40 D2 2014 årgang – køre 29000km. Der er opstået en bankelyd som er vedvarende og kommer fra venstre side under diesel tanken. Man kan også høre den inde i kabinen. Lyder lidt ligesom en fiskekutter. Hvad kan det være?

 228. Jens Rasmussen siger:

  Jeg købte en Mitsubishi L 200 Dubbelcap Indense d. 04.09.2014
  MIT PROBLEM MED PARTIKEL FILTER LØST!!!
  Mit kørsels mønster gjorde at L 200 re generede for tit!!
  Jeg løste det så, ved at påfylde Bell Add diesel efter flaskens anvisning, så kører den perfekt og har nu kørt 33000 km.
  Så her forleden kom der en besked fra Mitsubishi at der var en opdatering af software, som skulle hjælpe, fordi L 200 kunne finde på at pumpe diesel olie ned i motorolien, med for høj oliestand til følge (øverste mærke på oliepind) så skal man skifte olien, fordi den er fortyndet med Diesel olie, en opdatering er normalt en forbedring. Så jeg sagde ja til det, EN FATAL FEJL!!!! L 200 kom til at køre 2 km. mindre pr l. det meldte historien sku ikke noget om, så jeg forlangte at få den gamle software installeret igen.
  Mitsubishi Danmark svarede at det kunne jeg godt få, hvis jeg selv betalte for det og foruden det ville jeg miste garantien på motoren, (3/4 år tilbage) jeg indgiver en protest og med den påstand at jeg har fået en dårlig rådgivning, for nu er det jo ikke den L 200 jeg købte, som de sagde kørte længere pr. liter og var bedre og mest brændstof-økonomisk, end tilsvarende biler i klassen.

  Nu har jeg bestemt at jeg vil have den oprindelige data tilbage, UANSET AT JEG MISTER GARANTIEN PÅ MOTOREN, jeg synes stadig at jeg har fået for lidt at vide hvad det indebar at opdatere softwaren på min L 200, jeg tror at Mitsubishi slet ikke har været klar over hvad det indebar, de har fokuseret for meget på det med at der kunne komme diesel olie ned i motorolien, når motoren regenerere, for at rense partikelfilter!!!

 229. Jens Rasmussen siger:

  I dag har jeg så lige fået at vide fra Mitsubishi DK. at jeg ikke alligevel kan få de oprindelige data tilbage på min Ecu, der er nogle der har sagt noget de ikke kan holde! så nu må jeg finde mig i at køre 2 km. mindre pr. l. eller hvad syne du?

 230. kristian siger:

  Hej – jeg har en VW Golf IV TDi fra 1998, den har kørt lidt over en halv million km! Men den er nysynet og kører godt af en gammel dame, men måske jeg bør prøve et additiv? Den kan godt føles lidt brummende/vibrerende i det, hvis det giver mening..
  Andre råd er også meget værdsat!

  Mvh Kristian

  • Hej Kristian. Hmm, når den har kørt så langt uden problemer, så ville jeg nok lade være. Alt bliver lidt slidt efterhånden, og det går ud over gangkulturen. Jeg tor ikke du får meget ud af additiv. JEg havde dog engang en bil med samme motor, og den gik blødere på Lindemann Dieselboost – du kan da prøve om det har effekt på din. Vh Ebbe

   • Kjeld siger:

    Det produkt har jeg givet som råd til èn med vw` 1,9 105 hk. 300.000 km. på tælleren + noget frisk kørsel, nu snubler turboen ikke over sig selv længere, men trækker rent igen.

 231. Søren siger:

  Hej
  Jeg har jan 2017 købt en Peugeot 308cc 2.0 163hk fra Nov 14. Kørt 44.000 km. Bilen er købt i Frankrig og skal bruges hernede. Ved levering viste instrument for olie “oil ok” på det seneste viser den “oil –” som blinker. Oliepinden viser olie er lidt (3mm) over max. Værksted hvor den er købt siger det ikke betyder noget. Lokal Peugeot værksted suger det er ok. Jeg kan ikke forstå hvorfor instrumentet så ikke mere skriver “oil ok”. Trækkraft et god bilen oser ikke og kører i øvrigt fint. Er jeg bare for nervøs?
  Kørselsmønster er 2 x ugentlig 60 – 75 km hver vej samt enkelte mindre ture 5 – 20 km.

  • Hej
   Jeg vil stole på værkstedet og din oliepind . måske er sensoren defekt. Jeg kan ikke huske det præcis, men skal man ikke lade bilen stå med tænding på uden at starte den, hvis man vil have den til at vise oliestand? Dit kørselsmønster er fint. Husk at den skal have påfyldt væske til partikelfiltret ved service – Infineum hedder det. Vh Ebbe

 232. Bruno Skov Hansen siger:

  Hej Ebbe,
  Fantastisk tråd!
  Jeg er ved at købe en Corsa 1.3 CDTI 95 fra 2012 med 100.000km.
  Hvad mener du jeg skal være opmærksom på, når jeg er ude at vælge den rette?
  Fremtidig kørsel vil dagligt være 26km t/r på job (1km – stop – 25km på landevej og så 25km hjem) og måske en tur på 5km ned i byen i weekenden.
  Bør jeg bruge additiv / køre i lavt gear for at rense?
  Hvis ja, hvor ofte – og skal jeg skifte nogle filtre?
  På forhånd mange tak.
  Venlig hilsen,
  Bruno

  • Hej Bruno
   Dit kørselsbehov er som udgangspunkt udmærket til diesel. Det er ikke nogen dum i de at bruge additiv, så langt kører du trods alt heller ikke. Hvis du kører meget med omdrejninger under 1.500-1.700 o/min så er det fint, hvis du en gang i mellem kører i lavere gear, og et par gode accelerationer en gang i mellem er også godt. Hvis bare du sørger for at skifte de filtre som servicebogen forskriver, så bør du ikke få problemer. Du skal naturligvis være opmærksom på om den kører som den skal, når du får den og helst købe hos en forhandler- så er du bedre sikret. Men Corsa er ikke nogen dårlig bil, når man sammenligner den med andre i sin klasse. Vh Ebbe

 233. Bruno Skov Hansen siger:

  Hej Ebbe,
  Det lader til at Corsa og Punto er den samme – i al fald samme diesel motor?
  Jeg er meget spændt på dine svar.
  Venlig hilsen,
  Bruno

 234. Bruno Skov Hansen siger:

  Hej Ebbe,
  Det ender nok med at blive en Renault Captur med deres 1.5 diesel – det er, som du skriver ovenstående, en gennemtestet motor.
  Rygtet ville vide at allerede omkring 2020 bliver diesel biler udfaset fra fabrikkerne, men har du en ide om hvordan det påvirker nuværende diesel ejere – tror du regeringen vil pille yderligere på den årlige afgift eller igangsætte andre incitamenter for at gøre det “træls” at køre diesel?
  Venlig hilsen,
  Bruno

 235. Benjamin siger:

  Hej Ebbe, jeg har en citroen c3 1.6 Bluehdi 100 fra 2015, har de fixet det med banjo bolten der, eller skal den også udskiftes der? Og er det kun banjo bolten og filteret?
  Får modificeret bundkaret en af dagene.
  Mvh benjamin

  • Hej Benjamin
   Det er fikset på det tidspunkt – filteret i banjobolten ser noget anderledes ud på de nyere. Et af de store problemer var dårlig krumtapudluftning og det er løst for længst. Jeg tror ikke du får problemer. Vh Ebbe

 236. Sebastian siger:

  Hej, jeg har købt en Ford Fiesta 1,6 TDCI fra 2010, har den samme problem med bundkar eller er den ny nok til at problemet er fikset fra fabrikkens side?

  • Hej Sebastian. Bundkarret er ikke ændret, men det største problem for tidligere motorer var faktisk krumtapsudluftningen – den er ændret. Værkstedet kan blot suge restolien ud ved olieskift, så du behøver ikke skifte bundekar. Vh Ebbe

 237. Vi er glade for vores 1,5 dci i Dacia Lodgy – den kører bare derudaf 🙂

 238. Jakob siger:

  Hej Ebbe!
  Fed tråd, har fået læst det hele igennem nu.
  Jeg kører i dag i en Volvo med 250 HK 5 cylindret turbo benzin, og jeg elsker den bil.
  Men fra august i år, skal jeg til at køre 380 km ren motorvej hver dag, så det holder ikke rigtigt med benzin forbruget.
  Havde jeg god økonomi, så havde jeg valgt en Volvo med D5 motor, da jeg elsker de 5 benede Volvoer. Hvad mener du forøvrigt om dem ?
  – nå, men min økonomi bliver presset, da jeg skal til at studere.
  I den forbindelse ser jeg en Renault Megane 2 eller 3 som et godt alternativ. Kan se du er ret begejstret for deres 1,5 motor.
  Men hvad med deres 1,9 med 120 eller nok især den nyere 1,9 med 130 HK ?
  Jeg overvejer at få den chippet og spæret i egr. Er det noget der bør afgøre mit valg af 1,5 eller 1,9 ?
  Jeg ved godt, at det øger forureningen. Men det vil blive udført af en diesel ekspert, så det ikke forurener mere end højest nødvendigt, og jeg kommer nærmest aldrig ind i centrum, da jeg bor på landet… og ellers bliver det med varm motor.
  Det er mest for, at undgå nedbrud, at jeg overvejer den tuning incl. Egr… som studerende har jeg ikke råd til dyre rep. (Jeg er selv gammel mekaniker, så kan fikse det meste selv… og den skal nok blive passet godt).

  Mvh
  Jakob

 239. Søren Jensen siger:

  Tak for en super god artikel. Nu er jeg i hvertfald ikke i tvivl om hvordan jeg skal forholde mig når jeg næste gang skal vælge bil. Det bliver benzin!

  mvh Søren

 240. Kurt Hansen siger:

  Hej Ebbe
  Nu savner jeg momentet efter et år i benzin dytten.
  Derfor vil jeg spørge dig om holdbarheden og kørseloplevelserne ved følgende diesel motorer
  Opel Insignia 2.0 CDTI fra 2015 med 150.000 km på tælleren
  Eller
  Ford Mondeo 2.0 TDCI fra 2015 med 150.000 km på tælleren
  Vh
  Kurt

Skriv kommentar