Bilpleje

Test: Sonax vs Meguiars poleringsmidler

I de senere år er Meguiars stormet ind på det danske marked og i dag er det nærmest alle vegne. Ingen tråd om bilpleje på BilGalleri.dk kan startes uden at Meguiars dukker op. Men det er ikke fordi Meguiars er ny – det amerikanske mærke har mere end hundrede år på bagen, men det er først blevet rigtigt kendt i Danmark de seneste fem-seks år.

Om Sonax er lige så kendt, ved jeg ikke, men det tyske mærke har eksisteret siden 1950, så der er også historie til stede her. Sonax har været placeret i toppen i mange af de test Bil Magasinet og FDM har foretaget, så det er den naturlige modstander til Meguiars.

Da bilplejetips i diverse fora ofte gives af nær-religiøse tilbedere, så kan det være svært at få et objektivt svar på, hvad der er bedst. Derfor har jeg bestemt mig for at prøve de to mod hinanden

Testens præmis er, at du skal kunne gøre dette derhjemme. Der er ikke brugt maskine – det er ren håndkraft. Bilen er først vasket grundigt og derefter gnubbet med en clay bar, den tager urenhederne væk, så du ikke bare polerer snavs med i processen. Inden poleringen måles glansen, så vi kan sammenligne forskel i glans. Alle produkter er påført med en svamp fra producenten, og efterfølgende er produktet trukket af med bløde mikrofiberklude.

Og lad mig bare give dig konklusionen med det samme – begge leverer fine resultater, men der er alligevel tydelige forskelle. Læs med i min test:

Meguiars_Sonax (8 of 9)

Lakrens – vinder Meguiars

Sonax stiller med sin Power Cleaner og Meguiar med Ultimate Compound. Det er i denne proces du skal finde knofedtet frem. Lakrens til private bider ikke helt så hårdt som de professionelle midler, men små ridser kan fjernes. Og her er Meguiars klart bedst. Vaskeridser, der ikke kan fjernes med Sonax forsvinder med Meguiars, der dog også må give op for en del, der ville kræve en maskine og professionelle midler. Sonax er dog nemmere at bruge, og der skal bruges færre kræfter på at trække produktet af, når du er færdig. Sonax beholder har en tud der vippes af, hvor Meguiars har et almindeligt skruelåg – her er Sonax også nemmest at have med at gøre.

 

Polering – uafgjort

Efter lakrensen kan man skyde en ekstra behandling ind inden forseglingen. Meguiars kalder produktet Ultimate Polish og Sonax kalder sin variant for Deep Gloss Polish. Igen er det Sonax, der er nemmest at arbejde med – produktet kræver mindre knofedt at trække af igen. Det er dog ikke den store forskel, og de er begge nemme at arbejde med.

 

Forsegling – ikke afgjort endnu

Sidste trin er en forsegling. Det er den der gør overfladen vandafvisende, så regnen perler af. Produktmæssigt finder vi her den største forskel. Sonax stiller med en spray kaldet Protect+Shine og Meguiars med almindelig tykflydende masse kaldet Ultimate Liquid Wax. Igen vinder Sonax på nemheden – det er supernemt at påføre med sprayen. Meguiars er ikke besværlig – det andet er bare nemmere. Efter producenterne udsagn er det forsegleren der har udviklet sig mest de senere år og den kan i dag holde op til et halvt år afhængig af dine vaskevaner. Begge produkter kan også bruges på kunsstof uden problemer, så du skal ikke passe på ved lygter og lister – de bliver tværtimod også beskyttet.

Der er én vigtig detalje, for mens Meguiars efterlader en silkeblød overflade, så er Sonax mere ’ru’, hvis man lader hånden glide over lakken. For de fleste er dette lige meget, men hvis du helst vil have en glat overflade, så bør du vælge Meguiars.

Første indtryk af forseglingen er at vandet perler fint af. På den side af motorhjelmen, der har fået Sonax samles vandet af fartvinden og løber af. Det gør Meguiars-siden også, men knapt så overbevisende. Men forseglingen skal i virkeligheden teste over distancen, så jeg laver en opdatering efter nogle måneder.

EDIT: Efter tre måneder er forseglingen nøjagtig lige god på de to. Vandet perler stadig af på begge sider af kølerhjelmen og jeg kan ikke se forskel.

2016-01-29 09.48.32

 

Glansen

Under poleringen målte vi glansen med en speciel maskine, og Sonax holder den bedste glans, når man ser på tallene, men med det blotte øje kunne vi ikke se forskel, så det har vi ikke givet nogen betydning i resultaterne.

 

Konklusion

Efter testen er jeg ikke i tvivl om, hvad jeg ville vælge. Som lakrens er det klart Meguiars Ultimate Compound, der virker bedst – den tager klart flere ridser. Polering er uafgjort, men jeg ville tage Sonax her, da den er nemmere at arbejde med. Og til forseglingville jeg indtil videre tage Sonax Protect+Shine, fordi den er så nem – det betyder ikke noget for mig at lakken ikke føles glat, men hvis det gør det, ja så vælg Meguiars Ultimate Liquid Wax.

 

Jeg vender tilbage med opdatering på holdbarheden af forseglingen.

 

Produkter brugt:

Vask

Meguiars Ultimate Wash & Wax

Meguiars_Sonax (3 of 3)

 

Rens af lak

Sonax Ruderens (glidemiddel til claybar)

Meguiars_Sonax (1 of 3)

Sonax Clay Lackpeeling (Claybar)

Meguiars_Sonax (5 of 9)

 

Lakrens

Meguiars Ultimate Compound

Meguiars_Sonax (3 of 9)

Sonax Power Cleaner

Meguiars_Sonax (2 of 9)

 

Polering

Meguiars Ultimate Polish

Meguiars_Sonax (4 of 9)

Sonax  Deep Gloss Polish

Meguiars_Sonax (6 of 9)

 

Forsegling

Meguiars  Ultimate Liquid Wax

Meguiars_Sonax (7 of 9)

Sonax  Protect+Shine

Meguiars_Sonax (1 of 9)

 

Produkterne kan blandt andet købes her:

 

Meguiars

Meguiars Shop

Sonax

Sonaxshop.dk

Landberg.dk

Avant Danmark

 

Ingen kommentarer


Skriv kommentar