Forbrugsstof

Hjulskift kan smadre motoren

Det er tid til at skifte til sommerhjul, og hvert år er der nogle gør-det-selv-bilejere, der kommer galt afsted, fordi bilen står i gear.

I FDM Motor kunne man læse en opfordring til at lade bilen stå i frigear, når man skifter hjul. Det lyder jo umiddelbart voldsomt, så jeg har taget fat i FDM.

Hvordan kan man ødelægge motoren, hvis den står i gear, når man løsner eller strammer hjulene?

– Det kan man, hvis hjulet drejer og motoren tørner baglæns. Det kan få knastkæden til at hoppe en tand over, fortæller teknisk chef hos FDM, Jørgen Jørgensen.

Er det noget der sker ofte?

– Jeg vil ikke sige ofte, men vi ser flere tilfælde hvert år lige omkring skift mellem hjultyperne, siger han til Motorjournalisten.

Hos Skandinavisk Motor Co. der importerer Volkswagen, Skoda, Audi og SEAT udtaler pressechef Søs Ilum Righolt:

– Det er rigtig nok, at det kan ske, men man skal være meget uheldig. Det står faktisk i vores vejledninger, at man skal have bilen i frigear, når man skifter hjul.

Det er kun biler med knastkæde, der kan komme i problemer, men dem er der flere og flere af. Så lad bilen stå i frigear for at være på de sikre side. Håndbremsen er det til gengæld en god ide at trække. Hvis bilen har automatgear kan den efterlades i P- her låses gearkassen nemlig, så motoren ikke kan tørnes via hjulene.

Ingen kommentarer


Skriv kommentar