Nye biler, Nyheder

Brintbiler til Danmark

På mandag overdrager Hyundai 15 ix35 brint-biler til Københavns Kommune ved en stor event ved Shell på Borgmester Christiansensgade 59, København. Overdragelsen har stor bevågenhed og vil blive fulgt tæt af de øvrige europæiske lande. De 15 Hyundai ix35 brint er nemlig verdens første serieproducerede brintbiler – og aftalen, som skal være med til at opfylde Københavns Kommunes mål om at blive CO2-neutral i år 2015, er den første af sin art, som Hyundai indgår i Europa. Det forventes også, at Honda og Toyota vil levere brintbiler til brug i København.

Fremdrift ved hjælp af brint er en af de mulige løsninger for fremtidens biler. Udledningen fra bilen er rent vand i form af damp. Brint bliver af nogle udråbt til at være fremtidens drivmiddel, men brint har nogle ulemper – især på energieffektivitet og opbevaring. Dannelse af brint kan se på mange måder fx ved elektrolyse af vand. Her spaltes vandet til ilt og brint. Ilten kan bruges til andre ting for eksempel dambrug, renere forbrænding i kraftværker eller andet. Brinten skal komprimeres før den transporteres videre til tanken. Og det kræver energi. Brændselscellerne i dag er desuden ikke mere effektive end en dieselmotor, men den er naturligvis langt mindre forurenende.
Brint giver kun bedst mening, når det fremstilles af overskudsenergi, som vi ingenting giver for. I det tilfælde giver det til gengæld masser af mening, for vi har ikke en elbilspark som kan suge den energi.
Rækkevidden på en brintbil er i øvrigt næsten som en benzinbil. Men set fra et energiudnyttelsesperspektiv er elbilerne langt bedre – de har bare ikke rækkevidden med sig. Vi har på motorjournalisten prøvet en Hyundai pre-production version af brintbilen og den kører dejligt lydsvagt som en elbil.

Brintbiler
Fordele
Udleder kun vanddamp – ingen CO2, NOX eller partikler
Kan fremstilles af overskudsenergi
Uafhængigt af olie
Rækkevidden på bilerne er større end elbiler

Ulemper
Energieffektiviteten er dårligere end på biler, der kører på fossilt brændstof
Infrastrukturen er kun langsomt på vej

 

Du kan se en video med bilen her

 

ix35BRINT

Ingen kommentarer


Skriv kommentar